Skocz do zawartości
CzaQ

Percnon problem po wylince

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę ponad 2 tygodnie temu nabyłem Percnona. Cierpliwa aklimatyzacja i zwierzak trafił do zbiornika głównego. Przez dwa tygodnie śmigał, jadł wszystko co popadnie, łapał mrożonki jak bańki mydlane, ogólnie witalność na maksa. 3 dni temu kiedy podałem czerwony plankton, który zawsze był jego przysmakiem, tym razem nie złapał dosłownie nic, nawet jak mu przeleciało obok nosa. Wyczułem, że zbliża się wylinka i tak było. Wieczorem zobaczyłem jak zaczął się cały proces, dałem krabowi spokój i nie robiłem dosłownie nic - zero karmienia, zero zbliżania się do akwarium. 2 dni później zauważyłem, że chyba wylinka nie poszła do końca zgodnie z planem. Percnon ma powykręcane prawie wszystkie odnóża w stawach i stacił dwa odnóża. Z trudem teraz się porusza, wręcz przewraca z boku na bok. Czy takie powykręcane stawy po wylince się zdarzają? Czy można cokolwiek zrobić czy pozostaje tylko spokojnie czekać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciężki temat i nic na to nie poradzisz  ...taka ruletka .Moj ostatnim razem jak miał wylinkę to po tej wylince był tylko tulów i przednie szczypce ,żył 2 dni ..

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz zrobić mu ortezy z zapałek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, niwre37 napisał:

ciężki temat i nic na to nie poradzisz  ...taka ruletka .Moj ostatnim razem jak miał wylinkę to po tej wylince był tylko tulów i przednie szczypce ,żył 2 dni ..

Trochę szkoda bo zrobił sporo dobrej roboty u mnie z glonami. Zastanawiałem się bardziej czy to mogło być czymś spowodowane np. nieodpowiednią dietą? Co prawda cały czas coś wcinał, jednak może potrzebował jakichś specjalnych składników aby lepiej przygotować się do wylinki? Na zestresowanego w ogóle nie wyglądał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie percnon przechodzi wylinki bez problemu i jak na razie miał cztery, a jest u mnie od 18 lutego. Żadnej specjalnej diety nie stosuję ale dozuję codziennie jodek potasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, CzaQ napisał:

Trochę szkoda bo zrobił sporo dobrej roboty u mnie z glonami. Zastanawiałem się bardziej czy to mogło być czymś spowodowane np. nieodpowiednią dietą? Co prawda cały czas coś wcinał, jednak może potrzebował jakichś specjalnych składników aby lepiej przygotować się do wylinki? Na zestresowanego w ogóle nie wyglądał

nie umiem tego poprzeć dowodami ale wiem ze ja codziennie dozowałem jod to krewetki i kraby wylinki miały częściej i bez komplikacji ,gdy zaprzestałem lać jod to i wylinki były rzadziej no i trafiały się tez takie własnie przypadki..obecnie nie mam żadnego kraba ani krewetki ..

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiele publikacji na temat tego, że suplementowanie jodu przyspiesza wylinki, a jego brak w wodzie powoduje zniekształcenia i deformacje u krabów i krewetek, także poszukiwania przyczyn zacząłbym  od zbadania ilości tego pierwiastka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz jodu poleciłbym też dozowanie innych pierwiastków.

Może wydać sie zabawne ale kiedy mój krab przeszedł źle wylinke, tracąc pare szczypiec, mając zniekształcone odnóża, był przezemnie karmiony do kolejnej wylinki :) tak aby nie padł z głodu. 

Z kolejnymi wylinkami wyglądal co raz lepiej. Teraz śmiga po baniaku caly i zdrowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.