Skocz do zawartości
martinnew

ilosc ryb a objetosc akwa

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie do specjalistow od ryb wlasnie; powszechnie mozna znalezc zalecenia co do ilosci wody na rybke, np blazenek 50-70 litrow, anthiasy 100-130 litrow, pokolce 200-350 litrow; jednak co to dokladnie znaczy? czy to sugestia o ilosci wody na jedna rybe czy tez sa inne przeliczniki? a moze wszystko zalezy od filtracji w akwarium? (ilosc skaly, odpieniacz, refugium)

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie dodatkowe zalozenia proponowalbys Waldku?

choc myslalem o jakis ogolnych wskazowkach to podam to co przychodzi mi na mysl w moim wypadku:

akwa o wym 100/40/40 i panel 60/40/15 - lacznie ok 190 litrow wody brutto

ok 20-22 kg skaly (i w planach jeszcze ok 10 kg)

w panelu mini refugium (w planach powiekszane)

zywy piasek o grub 4-6 cm, zasiedlony przez rozmaite robaczki i zyjatka

odpieniacz Tunze 3110 (przeznaczony do 200l - zastanawiam sie nad zmiana na Delteca MC 500)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założenie? Pierwsze z brzegu. Zakładasz akwarium i sprowadzasz tzw. żywą skałę. Zaczyna się loteria. Jaka jest ogólna jakość zakupionej skały, ile organizmów przywędruje, czy wszystkie będą pożądane......

W rezultacie jak ustawi nam się biotop. Można teraz rozpatrywać każdy czynnik mający wpływ na nasze akwarium.

Zauważyłem, że z czasem zasiedlenie nawet jednego koralowca powodowało pewne małe problemy.

Ciągle pamiętam, że przy nawet małej obsadzie zbiornika rafowego, po pewnym czasie będziemy tuż przy granicy załamania biotopu.

Jestem zwolennikiem stopniowego zasiedlania zbiornika i pilnej obserwacji. W jednym przypadku pozwoliliśmy sobie zasiedlenie ryb na komendę hop siup, u mojego kolegi, ale o tym już pisałem.

Moim zdaniem nie ma reguł z zasiedlaniem w przypadku akwarium rafowego. Każdy z osobna niestety musi sam dojść do wniosków.

PS. Doczytałem i dodam, że mój znajomy ma akwarium o podobnych rozmiarach jak twoje i ma DWA RAZY więcej ryb jak ja. Jest piękne.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienna moim amatorskim zdaniem mogą wyglądać tak:

1. Wielkość obciążenia organicznego które system jest w stanie wytrzymać - do sprawdzenia tylko w praktyce.

2. Wielkość poszczególnych ryb.

3. Ich poziom agresji i terytorialności.

4. Wymagania szczególne róznych gatunków korali, np jedne wytrzymają większy poziom NO3 inne nie, tak samo z fosforanami itd.

5. Rodzaj pokarmów które będą podawane, np. ryby drapieżne itd.

6. Ilość zwierząt zatrudnionych do sprzątania tj. ślimaki, kraby, krewetki itp. tutaj też nie wszystko da się zrobić choćby dlatego że kraby mogą być niebezpieczne dla ślimaków i krewetek.

7. 100 innych ważnych względów nad którymi trzeba by się zastanowić.

Moim zdaniem zasiedlaj zbiornik powoli i monitoruj ile system wytrzymuje, zawsze trzeba mieć zapas na wszelki wypadek, np padnięcie zwierzęcia albo przekarmienie.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 ryb do ok 200 litrow... powoli, powoli, ale moze bym wrzucil do 7:D

piszac "jest piekne" miales na mysli wyglad tanku w sensie rozplanowania czy tez jakosc tego zbiornika w sensie parametrow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie ma 290 litrów. Zasiedlił 12 ryb. Zadzwoniłem aby uściślić.

Wygląd i co za tym idzie jakość parametrów dobre. Nie ma pokolców i innych ryb osiągających większe rozmiary. Widać za to dużą różnorodność.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Waldku-czyli w moim wypadku moze 7-8 z duza ostroznoscia

dzieki za komentarze Twoje i Tomka, musze wziac pod uwage mnostwo roznych elementow i byc cierpliwy

co jest jednak bardziej wydajne, jesli chodzi o filtracje w stos. do ryb: refugium czy bioballs?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w mojej rafie pływa około 40 szt różnych ryb. niemam żadnych biobali,złoża zraszanego,refugium ,wszystko pięknie żyje .ach bym zapomniał 300kg żywej skały......

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stawiam, ze baniak grzeska ma 1300 do 1500 litrow, ale to taka zgaduj-zgadula :)

szkoda, ze ktos, kto ma tyle ryb (zatem i doswiadczenia) nie podzieli sie swa wiedza na swojej stronie www - chyba, ze jest juz taki projekt;)

zatem zywa skala, zywa skal i jeszcze raz zywa skala:D dobra, po niedzieli jedziemy po zakupy:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1600 litrow - zazdrosc mnie wlasnie zalala:D a na www czekam, jak i pozostali na pewno, kazda wiedza jest nieoceniona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z Grzesiem warto podyskutować, oj warto ...

Pozdr

Tomasz K.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z Grzesiem warto podyskutować, oj warto ...

Pozdr

Tomasz K.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.