Pante Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2018 Cześć! Jestem obecnie na etapie odpalania nowego akwarium o wymiarach 155x75x60h będzie nad nim wisiała Diuna 10x54W do lampy mam obecnie taką kombinację świetlówek: 1 Crystal Blue 2 Pigment INT+ 3 Crystal Blue 4 Shallow Water 5 Crystal Blue 6 Crystal Blue 7 Shallow Water 8 Crystal Blue 9 Pigment INT+ 10 Crystal Blue i zastanawiam się czy to zestawienie będzie dobre czy może coś w nim zmienić? Może dodać jakieś inne jeszcze świetlówki? Zależy mi na tym aby wypadkowe widmo było dobre dla korali. W baniaku mają być głównie SPS Cytuj 700 L // Diuna 10x54 // BK250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blizzard2009 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2018 (edytowane) Chyba wymieniłbym Shallow Water na Spectry i rozważył zostawienie tylko 1szt Pigment Ink, a zamiast niej dodanie jeszcze jednej Crystal Blue. U siebie od paru dni w lampie 8x54W mam 5xCrystal Blue, 2xSpectra+ i 1xPigment Ink. Kolor jest OK, ale lubie niebieskości, więc planuję wyjac jedna spectre i dodać jedna niebieską w najbliższym czasie. U Ciebie przy 2 bialych i 2 czerwonych bedzie bardzo biało/czerwono. Może w decyzji pomoże Ci też post Przemka z Pacific Sun sprzed paru lat.... (niestety w poscie pojawia sie fajna swietlowka ktorej w wersji 54W nie znalazlem w ofercie w zadnym sklepie obecnie): Napisano 19 Marzec 2015 W naszej firmie używamy tylko lamp i świetlówek PS. Jak wyglądają koralowce w akwariach pod nimi każdy może przyjść i zobaczyć. W górnej sali, płaskie akwarium 10xt5 używamy następujące combo(bardzo dobre do wybarwienia): 6x CrystalBlue 3x Spectra+ 1x Crystal UV Jeśli ktoś chce nieco jaśniej i większy PAR - to polecam 6xCrystal Blue, 2xShallow Water, 1x Pigment INT, 1xSpectra+ Dla LPSów - przewaga CrystalBlue z dodatkiem jednej Pigment INT oraz Crystal UV pięknie podkreślii barwy fluo. W domowej hybrydzie używam 1:1 Crystal Blue z Spectra+ i także jestem bardzo zadowolony. Jeśli ktoś jest w pobliżu sklepu to zapraszam - najlepiej obejrzeć na żywo, tym bardziej jeśli ktoś pamięta jak wyglądały koralowce które do nas przyszły, a jak wyglądają teraz :-) pozdrawiam Przemek Edytowane 3 Sierpnia 2018 przez Blizzard2009 (wyświetl historię edycji) Cytuj POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj OBECNE SZKŁO: tutaj * 150x55x55cm, sump120x40x43cm * * ATI Sunpower 8x54W * * odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 " * start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax * * refugium * Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pante Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2018 Akwarium jest postawione krótkim bokiem do ściany i będzie oglądane z 3 stron więc chcę mieć symetrycznie rozłożone oświetlenie Cytuj 700 L // Diuna 10x54 // BK250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2018 Ja mam takie ustawienie tylko na świetlówkach ATI: tył lampy 1. BP 2. AS 3. PP 4. BP 5. AS 6. BP 7. PP 8. AS 9. BP 10. AS Akwarium tyłem do ściany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pante Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2018 Ja mam takie ustawienie tylko na świetlówkach ATI: tył lampy 1. BP 2. AS 3. PP 4. BP 5. AS 6. BP 7. PP 8. AS 9. BP 10. AS Akwarium tyłem do ściany I jak rosną pod tym sps? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj 700 L // Diuna 10x54 // BK250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2018 Jeżeli nic im nie przeszkadza to są zadowolone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom_Killer Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2018 Te sps w tym zbiorniku to chyba punktowo bedą , zbiornik przy takiej długości ńie bedzie po brzegach doświetlony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2018 Dla tych co mają wątpliwości jakie świetlówki dobrać polecam ten wątek: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2197142&highlight=big+e+52&page=4 Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach