Nuke Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Mam takie pytanie. Chodzi mi o grubość szkła w akwarium o wymiarach szerokość-60x30x150h. Czy ma zastosowanie szkło takiej samej grubości co przy "normalnym" Akwarium o tych wymiarach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Nuke napisał: Mam takie pytanie. Chodzi mi o grubość szkła w akwarium o wymiarach szerokość-60x30x150h. Czy ma zastosowanie szkło takiej samej grubości co przy "normalnym" Akwarium o tych wymiarach skorzystaj z tabelki https://www.google.com/search?q=akwaria+grubość+szkła&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjorbmW-uncAhWOxaYKHcy0AokQ_AUICigB&biw=1280&bih=884 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 przy 150h to trzeba chyba już spore szybownie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Kolego sprawdziłem tabelki i nie ma tam na 150h, dlatego zapytałem czy to to samo szkło co np przy akwarium o długości 150, szerokości 60 i głębokie na 30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Teraz, Nuke napisał: Kolego sprawdziłem tabelki i nie ma tam na 150h, dlatego zapytałem czy to to samo szkło co np przy akwarium o długości 150, szerokości 60 i głębokie na 30 wydaje mi się że to już będą łączone szyby, lub coś na zamówienie przy takiej wysokości to indywidualne zamówienie pewnie będziesz pierwszy na forum, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 32 minuty temu, Nuke napisał: Kolego sprawdziłem tabelki i nie ma tam na 150h, myślałem że to zwykła pomyłka a nie wieżowiec - tak z ciekawości .. po Ci to ? to ma być akwarium ? przecież trzeba będzie nurkować (a mało miejsca) by cokolwiek zrobić przy dnie ... 35 minut temu, Nuke napisał: czy to to samo szkło co np przy akwarium o długości 150, szerokości 60 i głębokie na 30 na 100% NIE - liczy się głębokość - wysokość słupa wody / ciśnienie im wyżej / głąbiej woda - tym grubsza szyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Silva nie wiesz - nie pisz Liczy się stosunek długości do wysokości, głębokość nie jest istotna w granicach rozsądnej wartości (zbiornik 120x40x50h to teoretycznie to samo co 120x60x50h mimo 50% większej pojemności - szyba ta sama). Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez ensso (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) 10 minut temu, ensso napisał: Silva nie wiesz - nie pisz zbiornik 120x40x50h to teoretycznie to samo co 120x60x50h mimo 50% większej pojemności - szyba ta sama). zgadza się BO WYSOKOŚĆ JEST TA SAMA długość zbiornika też jest ważna (wygięcie szyby + ewentualne wzmocnienia) - ale głębokość ważniejsza zobacz to samo 200cm i szyba 8mm przy głębokości 45cm i szyba 12 przy 60cm Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SgtOddball Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Różnica ciśnienia między 60 a 120 cm wysokości słupa wody to 0,06 bar, a więc chyba do pominięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) edit wyżej Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SgtOddball Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Przy 30 cm wysokości też 8 mm, a przy szer. 40 i wys. 60 cm tyko 6 mm. Wydaje mi się że w tych zakresach wymiarów bardziej to zależy od wymiarów geometrycznych szyby (rozstaw stężeń w postaci szyb bocznych) niż od różnicy wysokości słupa wody. Ale to tylko dywagacje i bez obliczeń nie mam więcej do dodania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Czyli wychodzi że stosując 12 będzie bezpiecznie. Przecież otwarta będzie tylko góra czyli 60x30 a na dole otwory 2x25 lub 2x32 ewentualnie 3x25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Kiedyś Waldek Thewald prowadził badania i przedstawił graficznie wyniki, niestety nie mogę znaleźć tych grafik, ale najważniejszym parametrem była właśnie wysokość zbiornika. Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 3 minuty temu, Nuke napisał: Czyli wychodzi że stosując 12 będzie bezpiecznie. dołóż bo masz z czego - przy 60cm bok i wysokości 70cm szyba jest 12mm (norma din) - a Ty chcesz ponad dwukrotnie wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Dobra żeby było prościej wycena ze stony która zajmuje sie klejeniem akwarii przecież jest ich pełno: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 @Nuke zapytam nie na temat. To będzie akwarium morskie? Jak zamawiałem szkło w Aqua Medic to Pan Bartosz sporo mi wytłumaczył w kwestii naprężeń. Zapytaj po prostu w firmie która będzie kleić akwarium jak oni to widzą. Dość nietypowy projekt i duży nacisk słupa wody na dno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SgtOddball Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Paragon ciśnienie wody potrafię jeszcze policzyć w głowie: 1m=0,1bar. Gorzej z wytrzymałością statyczną szkła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 i masz "turkusowo" na białym - szyba 19mm --// --Edit Paragon był szybszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Podoba mi się pełne życia obecne refugium,więc takie akwarium miało by funkcje na jednym z okien na taras.Czyli wychodzi dość drogo jak na tak mały litraż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 7 minut temu, Nuke napisał: Czyli wychodzi dość drogo jak na tak mały litraż dzwoń - pytaj bo takie wysokości to indywidualna wycena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 53 minuty temu, SgtOddball napisał: Paragon ciśnienie wody potrafię jeszcze policzyć w głowie: 1m=0,1bar. Gorzej z wytrzymałością statyczną szkła. nie wątpię 30 minut temu, Nuke napisał: Podoba mi się pełne życia obecne refugium,więc takie akwarium miało by funkcje na jednym z okien na taras.Czyli wychodzi dość drogo jak na tak mały litraż czyszczenie i jakakolwiek obsluga juz nie mowię o oswietleniu hehe to niezła maskara juz pomijam cenę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Oświetlenie-słońce a dodatkowo planowałem t5.Obsługa polegająca na przetarciu szyb raz w tygodniu nie będzie aż tak trudna Prowadzę jedno eksperymentalne "refugium" z spaghetti.Nie podłączone do głównego.Akwa 40L,ok 3-5cm piasku,jakieś 15kg skały.12h-2xt5 39w i jeden cyrkulator.Wodę co 2 tygodnie z podmianki i jedna kostka co 2dni.Glon rośnie jak szalony,a życia masakra.Celem jest oparcie czekającego zbiornika FO tylko na glonach,które też ma być punktem obserwacji.Niestety brak w sprzedaży jednego najważniejszego lokatora wszystko opóźnia.Wykorzystanie tego okna było by mi na rękę bo to jedyne miejsce do wykorzystania Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez Nuke , (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2018 Kolega obsluguje zbiornik 120cm glebokosci I wklada pianke oraz maske, ale zbiornik zacny 250x80x120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach