Skocz do zawartości
waldek123blau

ATI Sunpower ściemnialna problem z świetlówkami

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do mających te lampy: czy świetlówki w lampach ściemnialnych 8x80w firmy ATI szybciej się zużywają od tych samych świetlówek w lampach ściemnialnych 8x54w?                         Kupiłem w kwietniu 2018r dwie lampy ATI Sunpower ściemnialne jedną 8x80W i drugą 8x54W, 10 kwietnia 2018r. założyłem nowe świetlówki dla obu lamp jednakowe:  mam takie rozmieszczenie:

ATI Blue Plus

ATI Coral Plus

ATI Blue Plus

ATI   Coral Plus  

ATI   Aquablue Special

ATI   Blue Plus    

ATI   Coral  Plus

ATI  Blue Plus                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Wszystkie świetlówki kupione i założone w tym samym dniu i wszystkie były nowe od jednego sprzedawdcy. W lampie 8x54W wszystko działa bez problemów do dziś a w lampie 8x80w cztery świetlówki przestały działać zupełnie w czerwcu a dwie włączają się tylko przy ustawieniu 100% - jak ustawię na rozjaśnianie to się świecą do 20%, później się wyłączają.  Tylko świetlówki z kanału pierwszego działają dobrze.Wymieniłem te cztery na nowe też ATI i dziś po 2 miesiącach działania znów przestały się rozjaśniać?!!!!

Mam takie ustawienie wschodów-zachodów:

Kanał 1

8.00 - EIN

9.00  - 100%

20.00- 100%

22.00- AUS

Kanał 2

9.15   - EIN

9.45   -30%

10.15  -50%

11.00  -100%

17.00  -100%

18.00  -80%

18.30  -50%

19.30  -20%

20.00  - AUS

Czy to jest normą w lampach ATI Sunpower 8x80W czy mam jakąś wadliwą lampę? Lampy kupiłem używane nie nowe.

Edytowane przez waldek123blau (wyświetl historię edycji)

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba lampa. U mnie rok świeciły bez przerwy i żadna się nie wypaliła.

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być wina stateczników. Są one sterowane prądem 0-10W co powoduje zapalanie się lampy w %. Jeśli masz możliwość sprawdź świetlówki na 1 kanale czy świecą z rozjaśnieniem jeśli tak to wina stateczników. Można wymienić bez problemu. Świetlówki u mnie świeca ponad 6 miesięcy i nic się złego z nimi nie dzieje. Lampa wisi 8x54W dimm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Alfik1980 napisał:

Może być wina stateczników. Są one sterowane prądem 0-10W co powoduje zapalanie się lampy w %. Jeśli masz możliwość sprawdź świetlówki na 1 kanale czy świecą z rozjaśnieniem jeśli tak to wina stateczników. Można wymienić bez problemu. Świetlówki u mnie świeca ponad 6 miesięcy i nic się złego z nimi nie dzieje. Lampa wisi 8x54W dimm.

Moja lampa 8x54W też świeci od kwietnia bez awarii pięknie ściemnia i rozjaśnia tylko lampa 8x80W warjuje dlatego pytam tych co mają taką samą lampę

41 minut temu, Vertiscire napisał:

Chyba lampa. U mnie rok świeciły bez przerwy i żadna się nie wypaliła.

A masz lampę 8x80w dimm?

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, waldek123blau napisał:

Moja lampa 8x54W też świeci od kwietnia bez awarii pięknie ściemnia i rozjaśnia tylko lampa 8x80W warjuje dlatego pytam tych co mają taką samą lampę

Pytałem bo wina może leżeć w statecznikach. Lampa jest prosta w budowie a stateczniki to jednak newralgiczny element, który może mieć wpływ na świecenie Twoich świetlówek w ten sposób. Jeśli jednak stateczniki i sterowanie okaże się ok to może wina partii świetlówek, ciekawe czy były z jednej partii bo też się zdarza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zamówiłem komplet nowych świetlówek. W piątek będą u mnie w domu sprawdzę jeszcze raz jak będzie to samo będę szukał wewnątrz lampy.

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam 8x80w dimm

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wina lampy. Na niemieckich forach był poruszany temat kilkakrotnie.

Jak wybierałem lampę to trafiłem na nie, jak masz na gwarancji to oddawaj i się nie zastanawiaj. Szkoda kasy na świetlówki, to po pierwsze a po drugie to wnet przestaną całkiem świecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, elespero napisał:

Wina lampy. Na niemieckich forach był poruszany temat kilkakrotnie.

Jak wybierałem lampę to trafiłem na nie, jak masz na gwarancji to oddawaj i się nie zastanawiaj. Szkoda kasy na świetlówki, to po pierwsze a po drugie to wnet przestaną całkiem świecić.

Podaj jakiś link do tego forum chętnie poczytam

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.08.2018 o 19:32, elespero napisał:

O ile pamiętam to było na tym. https://www.riffaquaristikforum.de/forum.php

Dzięki! - faktycznie znalazłem na forum wiele opisów z podobnymi problemami. Na szczęście było też rozwiązanie. Trzeba wyłączyć lampę z zasilania na 12 godzin a później zaprogramować start z 100% zamiast ON. na jedną dobę. Następnego dnia zaprogramowałem wschody i zachody i wszystko działa bez przeszkód. Te lampy tak mają że co jakiś czas trzeba zresetować nastawy i wystartować ze 100% aby wszystko wróciło do normy. Teraz mam 2 komplety świetlówek bo nowe w między czasie doszły a lampa działa na starych tak samo dobrze jak i na nowych świetlówkach.

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajnie że znalazłaś rozwiązanie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.