MaciejK Zgłoś Napisano 4 Września 2018 (edytowane) Panowie jak ustawić falownik Tunze 6055 aby wytwarzał fale?? Mam do niego kontroler z trzema pokrętłami ale za cholerę nie wiem jak ustawić aby fale były najwydajniejsze. Zbiornik 120x65x55cm Edytowane 4 Września 2018 przez MaciejK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 4 Września 2018 Na pulsację ustawiasz pierwsze pokrętło na ile chcesz i drugie na ile chcesz to odstęp od kręcenia. Trzecie pokrętło na off.Jeżeli ma zmieniać tryb z szybkiego i większego kręcenia na mniejsze i wolniejsze ustawiasz. Pierwsze pokrętło na ile chcesz np 50%Drugie pokrętło to czas w którym będzie kręcił się na mocy 50% i po tym czasie zmieni na moc z trzeciego pokrętła na ten sam okres.Trzecie pokrętło ustawiasz np. na 20%Czyli masz 1 pokrętło 50% 2 pokrętło na 2 kresce (2sekundy) 3 pokrętło na 20%.--__--__--__--__Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 4 Września 2018 Tunze 6055 w takim zbiorniku będzie ledwo ruszał wodę. Jakie masz inne cyrkulatory? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 4 Września 2018 W takim zbiorniku 2xtunze 6045 mieszaly wode az milo. Tetaz zachcialo mi sie falowania i nabylem 2x6055 ale podlaczylem tylko jedna na razie. 3 godziny temu, laszek napisał: Na pulsację ustawiasz pierwsze pokrętło na ile chcesz i drugie na ile chcesz to odstęp od kręcenia. Trzecie pokrętło na off. Jeżeli ma zmieniać tryb z szybkiego i większego kręcenia na mniejsze i wolniejsze ustawiasz. Pierwsze pokrętło na ile chcesz np 50% Drugie pokrętło to czas w którym będzie kręcił się na mocy 50% i po tym czasie zmieni na moc z trzeciego pokrętła na ten sam okres. Trzecie pokrętło ustawiasz np. na 20% Czyli masz 1 pokrętło 50% 2 pokrętło na 2 kresce (2sekundy) 3 pokrętło na 20%. --__--__--__--__ Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Dzis sprawdze co z tego wyszlo. A jaki tryb ma być ustawiony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 4 Września 2018 W takim zbiorniku 2xtunze 6045 mieszaly wode az milo. Tetaz zachcialo mi sie falowania i nabylem 2x6055 ale podlaczylem tylko jedna na razie. Dzis sprawdze co z tego wyszlo. A jaki tryb ma być ustawiony? Mam tak.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 4 Września 2018 I faktycznie sa fale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 4 Września 2018 I faktycznie sa fale? Mam u siebie jeszcze 2x RW-15, CP-40, QP-9. Woda buja. Na moim filmiku możesz zobaczyć w moim wątku.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 4 Września 2018 Ale jak chodzi samo 6055 to woda buja? Mozesz sprawdzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 5 Września 2018 1 tunze nnie bujnie mi wody w akwa 165x70x50Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Ale jak chodzi samo 6055 to woda buja? Mozesz sprawdzic? Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 5 Września 2018 Ok, no właśnie u mnie też nie. Podłącze dwie pod jeden sterownik i zobaczę co z tego będzie. Czy u ciebie słychać takie "puknięcie" jak się wirnik załącza?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 5 Września 2018 U mnie jest tyle sprzętu, wentylatory, klima. Nie zwracam uwagi na żadne puknięcia Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 5 Września 2018 9 godzin temu, MaciejK napisał: Ok, no właśnie u mnie też nie. Podłącze dwie pod jeden sterownik i zobaczę co z tego będzie. Czy u ciebie słychać takie "puknięcie" jak się wirnik załącza?? Maćku nadal walczysz z falowaniem? jakby co mam 3 różne Tunze ustawione na falowanie. Inne niż Twoja ale chyba wszystkie ustawia się tak samo. Ja robię tak: górna gałka wedle preferencji , ja mam na maksa w prawo środkowa gałka wedle preferencji, ja mam tak na ok 60% dolna gałka na maksa w lewo tryb na "wave ok" Ostatnio czyściłem największą pompę i teraz też mam "pyknięcia", wydaje mi się, że już kiedyś tak miałem i pomogło poprawienie wirnika, ale na razie nie chcę wkładać łap do akwarium żeby to spróbować poprawić bo i tak zwierzaki mają stresu trochę po dołożeniu Gyre i przełożeniu dużej Tunze na przeciwległy bok. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 6 Września 2018 16 godzin temu, Przemek79 napisał: Maćku nadal walczysz z falowaniem? jakby co mam 3 różne Tunze ustawione na falowanie. Inne niż Twoja ale chyba wszystkie ustawia się tak samo. Ja robię tak: górna gałka wedle preferencji , ja mam na maksa w prawo środkowa gałka wedle preferencji, ja mam tak na ok 60% dolna gałka na maksa w lewo tryb na "wave ok" Ostatnio czyściłem największą pompę i teraz też mam "pyknięcia", wydaje mi się, że już kiedyś tak miałem i pomogło poprawienie wirnika, ale na razie nie chcę wkładać łap do akwarium żeby to spróbować poprawić bo i tak zwierzaki mają stresu trochę po dołożeniu Gyre i przełożeniu dużej Tunze na przeciwległy bok. Jeszcze walczę.... Te pyknięcia są denerwujące. Jak dolną gałkę przesunie się delikatnie z "off" to ich nie ma ale falownik wtedy nie pracuje z taką częstotliwością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 8 godzin temu, MaciejK napisał: Jeszcze walczę.... Te pyknięcia są denerwujące. Jak dolną gałkę przesunie się delikatnie z "off" to ich nie ma ale falownik wtedy nie pracuje z taką częstotliwością. 1 rozbierz pompę do wyjęcia wirnika włącznie, może w środku siedzą jakieś ślimaki, resztki asteriny itd Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 23 Września 2018 Problem rozwiazany. Stuki byly spowodwane brakiem gumowego oringu pod wirnikiem. Jal wsadzilem ten oring nastala cisza. Podlaczylem też druga pompe i teraz dopiero zaczelo ladnie bujac woda Jednak tunze to najlepsze pompy na swiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach