kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Witam. Od komentu kiedy zmieniłem pudełko przelewowe na komin mam problem z odparowana woda w akwarium. Mianowicie przy pudełko gdyby woda odparowala w sumpieA dokładnie w komorze z pompa obiegowa dolewka dolewalawodę. Teraz, gdy mam komin (i identycznie podłączony i wyglądający sump) poziom wody zamiast spadać w tej ostatniej komorze, jest cały czas ten sam a za to w głównym opada. Gdzie leży problem? Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 przykręć trochę zawór na spływie i będzie dobrze Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Zaworem już się bawiłem. Poziom wody się wtedy zmienia w tej komorze ale przy odparowwniu już nie, poziom zmienia się w głównym Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 masz rewizję? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Września 2018 moze glupie pytanie ale, czy poziom wody w kominie jest nizszy niz w akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Teraz, Stefan85 napisał: moze glupie pytanie ale, czy poziom wody w kominie jest nizszy niz w akwarium? wyższy nie da rady być Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Września 2018 1 minutę temu, Sygen napisał: wyższy nie da rady być Wystarczy rowny zeby nie dzialalo to jak trzeba. Jezeli bylby nizszy to nie ma prawa opadać w akwarium bo niby jak ponizej grzebienia? Na moja logike jezeli tak sie dzieje to znaczy ze poziom wody w akwarium i kominie jest rowny i za razem duzo nad grzebieniem a przynajmniej na na tyle ze ma miejsce na opadanie zanim zacznie opadac w sumpie. W takim ukladzie problemem jest za slaby splyw - za male srednice, zablokowany czyms albo zawor za mocno skrecony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Dziwna sprawa, bo czy to pudło, czy też komin, to zasada taka sama. We wcześniejszym baniaczku miałem komin, teraz mam pudło i nigdy nie miałem takiego problemu. Może to wada w konstrukcji sumpa? U mnie sump jest dwupoziomowy (komora spadu, skarpety i komora odpieniacza są osobne - taki przedsump - wyżej położone od komory z refugium, dsb i komorą pompy obiegowej. Nawet przy takim układzie nie mam żadnych problemów z dolewką, a na dodatek odpadł mi problem z przelewaniem odpieniacza - w komorze odpieniacza zawsze jest ten sam poziom wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 1 minutę temu, Stefan85 napisał: Wystarczy rowny zeby nie dzialalo to jak trzeba. Jezeli bylby nizszy to nie ma prawa opadać w akwarium bo niby jak ponizej grzebienia? Na moja logike jezeli tak sie dzieje to znaczy ze poziom wody w akwarium i kominie jest rowny i za razem duzo nad grzebieniem a przynajmniej na na tyle ze ma miejsce na opadanie zanim zacznie opadac w sumpie. W takim ukladzie problemem jest za slaby splyw - za male srednice, zablokowany czyms albo zawor za mocno skrecony. problem rozwiązuje rewizja ale czy ona tam jest 3 minuty temu, wiesiektbg napisał: Dziwna sprawa, bo czy to pudło, czy też komin, to zasada taka sama. We wcześniejszym baniaczku miałem komin, teraz mam pudło i nigdy nie miałem takiego problemu. Może to wada w konstrukcji sumpa? U mnie sump jest dwupoziomowy (komora spadu, skarpety i komora odpieniacza są osobne - taki przedsump - wyżej położone od komory z refugium, dsb i komorą pompy obiegowej. Nawet przy takim układzie nie mam żadnych problemów z dolewką, a na dodatek odpadł mi problem z przelewaniem odpieniacza - w komorze odpieniacza zawsze jest ten sam poziom wody to może daj zdjęcie sumpa to zobaczymy czy wsio ok Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 6 Września 2018 u mnie wsio ok, nawet lepiej niz ok :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Września 2018 5 minut temu, Sygen napisał: problem rozwiązuje rewizja ale czy ona tam jest albo zdlawienie pompy. poza tym jezeli mam racje, jest za duzo wody w obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Rewizja oczywiściejest około 1cm wyżej niż poziom wody w akwarium. Tak jak pisałem, sump i jego rozwiązanie jest identyczne jak przy pudełku przelewowym. Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 1 minutę temu, Stefan85 napisał: albo zdlawienie pompy. poza tym jezeli mam racje, jest za duzo wody w obiegu. jeśli za dużo wody to powinna odparować do właściwego poziomu w akwarium i potem powinna opadać w sumpie gdzie pompa i powinno działać właściwie 1 minutę temu, kanio10 napisał: Rewizja oczywiściejest około 1cm wyżej niż poziom wody w akwarium. Tak jak pisałem, sump i jego rozwiązanie jest identyczne jak przy pudełku przelewowym. przelewa się woda delikatnie przez rewizję? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Niej tak jak pisze, rewizja jest około 1cm wyżej n iż poziom wody w sumpie Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Września 2018 3 minuty temu, Sygen napisał: jeśli za dużo wody to powinna odparować do właściwego poziomu w akwarium i potem powinna opadać w sumpie gdzie pompa i powinno działać właściwie chyba ze nie splywa dosc szybko i poziom w akwarium jest za wysoki. mozna naprawic problem i czekac odparuje nadmiar ale wtedy podakoczy zasolenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trurl Zgłoś Napisano 6 Września 2018 12 minut temu, wiesiektbg napisał: Dziwna sprawa, bo czy to pudło, czy też komin, to zasada taka sama. We wcześniejszym baniaczku miałem komin, teraz mam pudło i nigdy nie miałem takiego problemu. Może to wada w konstrukcji sumpa? U mnie sump jest dwupoziomowy (komora spadu, skarpety i komora odpieniacza są osobne - taki przedsump - wyżej położone od komory z refugium, dsb i komorą pompy obiegowej. Nawet przy takim układzie nie mam żadnych problemów z dolewką, a na dodatek odpadł mi problem z przelewaniem odpieniacza - w komorze odpieniacza zawsze jest ten sam poziom wody Moglbym prosic o szkic Twojego sumpa? Jestem w trakcie projektowania i taki dwupozimowu uklad moglby bardzo mi pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 jak teraz czytam to problem masz w rewizji,rewizja musi być około 1 cm nizej niz poziom w akwarium i delikatnie musi się przelewać przez nią woda Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Tak to wyglada Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 za duzy poziom wody w akwarium i opada w akwarium,opóść rewizję 1 cm nizej od grzebienia Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 I faktycznie poziom wody w akwarium i kominie jest taki sam, ale jakby miało być inaczej? Czym niżej później w akwarium tym niżej w kominie... Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Września 2018 4 minuty temu, kanio10 napisał: Niej tak jak pisze, rewizja jest około 1cm wyżej n iż poziom wody w sumpie Nic z tego nie rozumiem. Rewizja ma byc w kominie a nie w sumpie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Czyli rewizja ma być 1cm niżej od początku grzebienie tak? Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Teraz, kanio10 napisał: I faktycznie poziom wody w akwarium i kominie jest taki sam, ale jakby miało być inaczej? Czym niżej później w akwarium tym niżej w kominie... w kominie ma byc kilka cm nizej niz w akwarium. masz za wysoko rury wystawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2018 1 minutę temu, kanio10 napisał: Czyli rewizja ma być 1cm niżej od początku grzebienie tak? tak aby w kominie woda był około 1 cm nizej jak w akwarium,ale musi przelewać się przez rewizję delikatnie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 Chodzi o sama rewizję tak? Bo sitko na splywie mam mniej więcej w połowie wysokości całego komina Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach