Bondzik04 Zgłoś Napisano 9 Września 2018 (edytowane) Mam problem z po4 wynik z małej hanki to 0,36-0,34 korale lps i miekie zastanawiam się czy używany Siporax około 15l może być źródłem po4. Siporax był wyjety ze starego akwarium i wypłukany w wodzie RO i teraz jest w nowym akwarium szukam skąd mi się bierze po4 no3 około 2-5. Akwarium ma 800l w obiegu karmie okoo 3 kostki dziennie. Skała w akwarium to okoó 50kg rrr w akwarium nie mam martwych stref woda krąży w każdym zakamarku. Zastanawiam się nad wyjęciem całego siporaxu czy to dobry pomysł ? Edytowane 9 Września 2018 przez Bondzik04 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Września 2018 może Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 9 Września 2018 (edytowane) Jak wyjmiesz siporax to po4 skoczy na 1.0 albo i wyżej. Edytowane 9 Września 2018 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 9 Września 2018 popatrz co masz na dnie w odpieniaczu - komora reakcyjna na białym dnie widać zwały detrytusu, po prostu przy najbliższej podmianie, odkurz sumpa, wyczyść odpieniacz, zastosuj lepszą filtrację mechaniczną na zrzucie wody z akwarium. Ogranicz karmienie suchym pokarmem jak karmisz, oraz ogranicz mrożonki na bazie mięsa ryb białych ( mogą być ości zmielone a to dużo fosforanów ) przejdź na mrożonki z skorupiaków. Można dać trochę pochłaniacza na bazie żelaza do jakiegoś małego filtra przepływowego, ale nie za durzo na raz by nie spadło Po4 za szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 9 Września 2018 Hej...Zrob tak jak Ci poradzil Ura a jezeli chodzi o siporax to ja bym wymienil na nowy, jednak nie caly a podzielony na przyklad na cztery razy, albo i wiecej... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 9 Września 2018 (edytowane) Masz 3 duże ryby i trochę drobnicy jak widać na foto Efekt w sumpie widoczny od dużego karmienia nawet gdzie masz pompę obiegową widać zbiera się dekstrytus Po co ci te kamyki czy pellety ? Jak je używasz to jakie mają zadanie ? Co w zamian oddają do wody ? Co do siporax wypłukać w wodzie z podmianki na 2-3 tury Lejesz bakterie ? Edytowane 9 Września 2018 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 9 Września 2018 (edytowane) 54 minuty temu, AnT napisał: Masz 3 duże ryby i trochę drobnicy jak widać na foto Efekt w sumpie widoczny od dużego karmienia nawet gdzie masz pompę obiegową widać zbiera się dekstrytus Po co ci te kamyki czy pellety ? Jak je używasz to jakie mają zadanie ? Co w zamian oddają do wody ? Co do siporax wypłukać w wodzie z podmianki na 2-3 tury Lejesz bakterie ? Używam Reef Interests All In One Biopellets XL w filtrze przepływowym a wylot z filtra skierowany jest do odpieniacza Bakterie leje co tydzień Special blend 60ml. Posprzątałem sumpa i założyłem skarpetę na spływ i zobaczymy jakie będą efekty Edytowane 9 Września 2018 przez Bondzik04 Dopisanie pełnej odpowiedzi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 9 Września 2018 48 minut temu, Bondzik04 napisał: Używam Reef Interests All In One Biopellets XL w filtrze przepływowym a wylot z filtra skierowany jest do odpieniacza Bakterie leje co tydzień Special blend 60ml. Posprzątałem sumpa i założyłem skarpetę na spływ i zobaczymy jakie będą efekty Ja mam więcej ryb w 360L, mam 4 duże i sporo drobnicy. Też mam AIO biopellets xl ok 180g teraz, siporaxu podobnie, w sumpie mam sporo większy bałagan.. U mnie po4 0.01 a no3 koło 5 obecnie. Nie mam żadnych skarpet ani mechanicznej filtracji, karmię 2-3 kostki plus suche a w nocy korale. Szczerze mówiąc to raczej nie w sumpie to po4, ja bym szukał gdzie indziej.. A gdzie? To nie wiem ;p Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 9 Września 2018 1 godzinę temu, Moljzesz napisał: Ja mam więcej ryb w 360L, mam 4 duże i sporo drobnicy. Też mam AIO biopellets xl ok 180g teraz, siporaxu podobnie, w sumpie mam sporo większy bałagan.. U mnie po4 0.01 a no3 koło 5 obecnie. Nie mam żadnych skarpet ani mechanicznej filtracji, karmię 2-3 kostki plus suche a w nocy korale. Szczerze mówiąc to raczej nie w sumpie to po4, ja bym szukał gdzie indziej.. A gdzie? To nie wiem ;p Moljzesz jakich bakterii używasz ? i wrzuć zdjęcie sumpa jak możesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 9 Września 2018 Ups nie wiem czy chcemy to oglądać Używam akwesanu, biodegest, wcześniej też z af miałem bios czy probios nie pamiętam 27 minut temu, Bondzik04 napisał: Moljzesz jakich bakterii używasz ? i wrzuć zdjęcie sumpa jak możesz Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 9 Września 2018 17 minut temu, Moljzesz napisał: Ups nie wiem czy chcemy to oglądać Używam akwesanu, biodegest, wcześniej też z af miałem bios czy probios nie pamiętam no to pooglądajmy ten ładny sump Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach