Xcome Zgłoś Napisano 16 Września 2018 Witam wszystkich, chciałem się dowiedzieć czy z moją babką jest wszystko w porządku.Babka trafiła do mojego akwarium 3 dni temu ,po godzinie gonitwy przez hexatenie obrała sobie jedną ze skał i zaczęła intensywnie przekopywać fragment piasku wokół kamienia w dodatku zrobiła sobie norkę pod kamieniem w której to nocowała. Wszystko było by ok gdyby nie fakt ,że siedzi prawie cały czas w swojej dziurze ,kilka razy widziałem jedynie jak wychodziła i leżała na piasku lecz nie wykazywała żadnej aktywności. Agresja hexateni przeminęła już pierwszego dnia więc nie jest prześladowana. Najbardziej niepokoi mnie fakt ,że skoro nie wyłazi i nie kopie to nie je, wczoraj wstrzyknąłem trochę mrożonki w piasek przy wejściu do jej groty ,ale od razu rzuciły się nassariusy i nie wiem czy zdołała coś skonsumować...Czy te babki potrzebują dużo więcej czasu na aklimatyzację niż inne ryby ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 Moja praktycznie zaraz po wpuszczeniu zaczęła jeść a dopiero pod wieczór wykopała sobie domek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 16 Września 2018 Jakie masz jeszcze ryby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 16 Września 2018 36 minut temu, elespero napisał: Jakie masz jeszcze ryby? 3x ocelaris, 1xhepatus,1xctenochaetus binotatus,1xhexateania,1x chromis viridis,1xdoktorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 16 Września 2018 44 minuty temu, Xcome napisał: 3x ocelaris, 1xhepatus,1xctenochaetus binotatus,1xhexateania,1x chromis viridis,1xdoktorek Ja stawiam że hexa nadal ją gania. Potrafi być agresywna i terytorialna. Dlatego boi się wyjść z norki. Miałem tak z moją babką, lecz u mnie salarias szalał. Skończyło się na oddaniu salariasa, to było w 200l akwarium, w 500 z początku się ganiały, lecz teraz jest spokój. Więcej miejsca i nie ma problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 16 Września 2018 16 minut temu, elespero napisał: Ja stawiam że hexa nadal ją gania. Potrafi być agresywna i terytorialna. Dlatego boi się wyjść z norki. Miałem tak z moją babką, lecz u mnie salarias szalał. Skończyło się na oddaniu salariasa, to było w 200l akwarium, w 500 z początku się ganiały, lecz teraz jest spokój. Więcej miejsca i nie ma problemu. Możliwe, chociaż w momentach jak babka pokazuje się to hexa zachowuje się jak by jej wcale nie widziała. Ogólnie babka którą dostałem miała dość mocno postrzępione płetwy i zastanawiam się czy może w jakiś sposób się regeneruje w tym swoim nowym zaciszu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 16 Września 2018 3 minuty temu, Xcome napisał: Możliwe, chociaż w momentach jak babka pokazuje się to hexa zachowuje się jak by jej wcale nie widziała. Ogólnie babka którą dostałem miała dość mocno postrzępione płetwy i zastanawiam się czy może w jakiś sposób się regeneruje w tym swoim nowym zaciszu.... One mają takie płetwy jak by postrzępione. Musisz obserwować. Moja czasami też nie wyjdzie cały dzień z norki, a na drugi dzień całe akwarium kopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 16 Września 2018 2 minuty temu, elespero napisał: One mają takie płetwy jak by postrzępione. Musisz obserwować. Moja czasami też nie wyjdzie cały dzień z norki, a na drugi dzień całe akwarium kopie. Aha myślałem ,że dostałem jakąś wymęczoną babkę. No nic będę obserwował mam nadzieję ,że ruszy niebawem bo piasek sam się nie przekopie. Dzięki wielkie za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach