Skocz do zawartości
Xcome

Valenciennea puellaris- zachowanie...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, chciałem się dowiedzieć czy z moją babką jest wszystko w porządku.Babka trafiła do mojego akwarium 3 dni temu ,po godzinie gonitwy przez hexatenie obrała sobie jedną ze skał i zaczęła intensywnie przekopywać fragment piasku wokół kamienia w dodatku zrobiła sobie norkę pod kamieniem w której to nocowała. Wszystko było by ok gdyby nie fakt ,że siedzi prawie cały czas w swojej dziurze ,kilka razy widziałem jedynie jak wychodziła i leżała na piasku lecz nie wykazywała żadnej aktywności. Agresja hexateni przeminęła już pierwszego dnia więc nie jest prześladowana. Najbardziej niepokoi mnie fakt ,że skoro nie wyłazi i nie kopie to nie je, wczoraj wstrzyknąłem trochę mrożonki w piasek przy wejściu do jej groty ,ale od razu rzuciły się nassariusy i nie wiem czy zdołała coś skonsumować...Czy te babki potrzebują dużo więcej czasu na aklimatyzację niż inne ryby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja praktycznie zaraz po wpuszczeniu zaczęła jeść  a dopiero pod wieczór  wykopała sobie domek.

577ef1154f3240ad5b9b413aa7346a1e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, elespero napisał:

Jakie masz jeszcze ryby?

3x ocelaris, 1xhepatus,1xctenochaetus binotatus,1xhexateania,1x chromis viridis,1xdoktorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Xcome napisał:

3x ocelaris, 1xhepatus,1xctenochaetus binotatus,1xhexateania,1x chromis viridis,1xdoktorek

Ja stawiam że hexa nadal ją gania. Potrafi być agresywna i terytorialna. Dlatego boi się wyjść z norki. Miałem tak z moją babką, lecz u mnie salarias szalał.

Skończyło się na oddaniu salariasa, to było w 200l akwarium, w 500 z początku się ganiały, lecz teraz jest spokój. Więcej miejsca i nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, elespero napisał:

Ja stawiam że hexa nadal ją gania. Potrafi być agresywna i terytorialna. Dlatego boi się wyjść z norki. Miałem tak z moją babką, lecz u mnie salarias szalał.

Skończyło się na oddaniu salariasa, to było w 200l akwarium, w 500 z początku się ganiały, lecz teraz jest spokój. Więcej miejsca i nie ma problemu.

Możliwe, chociaż w momentach jak babka pokazuje się to hexa zachowuje się jak by jej wcale nie widziała. Ogólnie babka którą dostałem miała dość mocno postrzępione płetwy i zastanawiam się czy może w jakiś sposób się regeneruje w tym swoim nowym zaciszu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Xcome napisał:

Możliwe, chociaż w momentach jak babka pokazuje się to hexa zachowuje się jak by jej wcale nie widziała. Ogólnie babka którą dostałem miała dość mocno postrzępione płetwy i zastanawiam się czy może w jakiś sposób się regeneruje w tym swoim nowym zaciszu....

One mają takie płetwy jak by postrzępione. Musisz obserwować. Moja czasami też nie wyjdzie cały dzień z norki, a na drugi dzień całe akwarium kopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, elespero napisał:

One mają takie płetwy jak by postrzępione. Musisz obserwować. Moja czasami też nie wyjdzie cały dzień z norki, a na drugi dzień całe akwarium kopie.

Aha myślałem ,że dostałem jakąś wymęczoną babkę. No nic będę obserwował mam nadzieję ,że ruszy niebawem bo piasek sam się nie przekopie. Dzięki wielkie za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.