Skocz do zawartości
Ivandrago

Co to za żyjątko ?

Rekomendowane odpowiedzi

To wieloszczet. Tak brzydkie jak pożyteczne. Ale uwaga nie dotykaj gołymi palcami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawic czy wywalic ?? myślałem że wieloszczet ma 5 odnuży a ten jak glizda wygląda 

c90e5b4b8b8c21597fb16cfa818f8b37u1224a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz przekarmiał to nie będziesz mial problemu z utrzymaniem uch populacji.

A jak się namnoży to pułapka i odłowisz. Jedni zostawiają inni wywalają.

Sam zdecyduj. Ogólnie są pożyteczne :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Jestem tak padnięty po robocie że wieloszczet z wężowidłem pomyliłem, w sensie nazwy mi się zmieszały. Poczytałem troszkę i niezbyt przyjemny typek. Jeśli przeżyje w słoiku do czasu uruchomienia sumpa to go do sumpa wpuszczę ale w akwarium go nie chce [emoji848][emoji847]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Ivandrago napisał:

niezbyt przyjemny typek

A co w nim takiego strasznego? Że resztki wyjada i skałę drąży, poprawiając jej porowatość? No ale Twoja decyzja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już siedzi w akwarium. Czytałem o jakimś innym czerwonym paskudztwie co korale i ryby zjada i do 40 cm rosnie człowiek zmarnowany nie powinien do lektury siadać. Jednym słowem można powiedzieć że to członek ekipy sprzatajacej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, wieloszczety to i do 3 metrów mogą rosnąć podobno:-) I nawet śpiącą rybę takie potworzy potrafią zaatakować. Tylko kto tak wielkie sztuki widział w akwarium domowym? Prędzej go samoistnie szlak trafi (np w pompę jakąś wlezie) albo restart zbiornika zrobisz. Takie w rozmiarach spotykanych w akwariach (do kilkunastu centymetrów) to generalnie siedzą cichutko w skale, wyjadają detrytus z piasku i zeskrobują porost ze skały. Fakt, kontakt z nimi gołą dłonią może być nieprzyjemny (w tych ich szczecinkach bocznych może być jad jakoś nie za mocny). Ale to po prostu palec przez parę dni poboli, życiu i zdrowiu to nie zagraża.

Fajnie, że zostawiłeś. Ukatrupić zawsze zdążysz, a zawsze to jakaś kolejna forma życia w akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Słony leszcz napisał:

Wiesz, wieloszczety to i do 3 metrów mogą rosnąć podobno:-) I nawet śpiącą rybę takie potworzy potrafią zaatakować. Tylko kto tak wielkie sztuki widział w akwarium domowym? Prędzej go samoistnie szlak trafi (np w pompę jakąś wlezie) albo restart zbiornika zrobisz. Takie w rozmiarach spotykanych w akwariach (do kilkunastu centymetrów) to generalnie siedzą cichutko w skale, wyjadają detrytus z piasku i zeskrobują porost ze skały. Fakt, kontakt z nimi gołą dłonią może być nieprzyjemny (w tych ich szczecinkach bocznych może być jad jakoś nie za mocny). Ale to po prostu palec przez parę dni poboli, życiu i zdrowiu to nie zagraża.

Fajnie, że zostawiłeś. Ukatrupić zawsze zdążysz, a zawsze to jakaś kolejna forma życia w akwa.

Ja widziałem ponad dwu metrowego.

Wieloszczetów tez mnóstwo rodzai, ja tam się nimi akurat nie przejmuje. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.