Xcome Zgłoś Napisano 1 Października 2018 Witam, niedawno zakładałem temat z dziwną plamą na czole u mojego żółtka, jak się okazało było to następstwo spotkania z kolcem jadowym hepatusa. Teraz mam kolejny problem ,od dwóch dni żółtek pływa aktywnie przy przedniej szybie i jeżeli ktokolwiek podejdzie pod przednią szybę akwarium, zółtek stroszy się jak kogut i próbuje atakować...Pokarm pobiera normalnie , innych mieszkańców akwarium nie goni... Ktoś wie dlaczego tak robi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Z racji tego ,że incydent trwa już trzeci dzień zaczynam się mocno obawiać o dalsze zdrowie ryby, szyba przednia nie jest idealnie czysta a mimo wszystko żółtej z wielkim impetem bije się ze swoim odbiciem...Wielkość ryby około 5-6cm ,akwarium 6mcs , 100x40x50 , sól: 35ppt, no2-0,no3-10,po4-0 (salifiert), temp. 25,5. podmiany co tydzień 10%, kh-7,7 ,mg 1350 ,ca 420. Zdaję sobie sprawę ,że akwarium nie nadaje się do hodowli żadnych dorosłych pokolców ,jednak liczyłem ,że 5cm żółtek nie zwariuje z dnia na dzień w moim zbiorniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Verman Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Hej. Może coś sprawia że ryba widzi się w szybie jak w lustrze i walczy sama że sobą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 2 Października 2018 6 minut temu, Verman napisał: Hej. Może coś sprawia że ryba widzi się w szybie jak w lustrze i walczy sama że sobą? Nic w akwarium nie zmieniałem odkąd u mnie pływa a będą to już dobre 2 miesiące i nigdy nie zauważyłem żeby prężyła się tak przy tej szybie.Agresja jest tylko w tą szybę żadnego atakowania reszty obsady ,żadnego ocierania o skały czy też korale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Też obstawiam, że widzi swoje odbicie i walczy z nim jak z wrogiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Teraz, Nik@ napisał: Też obstawiam, że widzi swoje odbicie i walczy z nim jak z wrogiem. Czy to zjawisko z czasem przejdzie samoistnie ? Na razie nie czyszczę przedniej szyby z nalotu ,zobaczę czy coś to pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Verman Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Obserwuj co się będzie działo. Pokolce bardzo się szybko się stresują a to prosta droga do ospy. Moja zebrasoma była bardzo agresywna i przez 2 tyg miałem lusterko przy szybie i zachowywała się podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Moje ryby też czasem walczą z odbiciem, w tym żółtek, ale nie jest to jakieś patologiczne zacięcie, żeby pół dnia trzepał kolcem w szybę. Ale jest to raczej codzienny widok. To dopiero dwa dni, poczekaj. Zawies mu algi na klipsie na przedniej szybie i stój przy akwarium. Zobacz, czy chętniej będzie skubał algi, czy atakował szybę. A jak się zachowuje, kiedy zbliżasz twarz do szyby? Atakuje, ucieka, czy się przygląda? Kiedy nikt nie stoi blisko akwarium to nie trochę w szybę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 2 Października 2018 10 minut temu, Nik@ napisał: Moje ryby też czasem walczą z odbiciem, w tym żółtek, ale nie jest to jakieś patologiczne zacięcie, żeby pół dnia trzepał kolcem w szybę. Ale jest to raczej codzienny widok. To dopiero dwa dni, poczekaj. Zawies mu algi na klipsie na przedniej szybie i stój przy akwarium. Zobacz, czy chętniej będzie skubał algi, czy atakował szybę. A jak się zachowuje, kiedy zbliżasz twarz do szyby? Atakuje, ucieka, czy się przygląda? Kiedy nikt nie stoi blisko akwarium to nie trochę w szybę? Będę w takim razie dalej obserwował... Jeżeli już pali się światło w akwarium a ma to miejsce od godziny 12 ,to w momencie podsunięcia twarzy w miarę blisko akwarium ,stroszy się i zaczyna atakować tak jak swoje odbicie. Z rana z kolei kiedy jeszcze światło się nie pali, jest bardziej przygaszony i jedynie przygląda się z daleka ewentualnie pływa swobodnie i podejmuje pokarm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach