BzykU Zgłoś Napisano 13 Października 2018 Witam . Mam mały problem z dopuszczanie nowych ryb do istniejącej obsady . Pomyślałem aby podzielić zbiornik na dwie części . I tu powstaje pytanie czym przegrodzić zbiornik aby przegroda była przezroczysta, posiadała dość duże otwory do przepływu wody , oraz co najistotniejsze, ułożyła się względem podłoża . Mam wiele koralowców i skały gdzie nie ma wolnego piasku w którym to można było by zastosować popularną plastykową twardą kratkę Myślałem o siatce do styropianu, ale może macie lepsze praktyczne rozwiązania . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 13 Października 2018 Ja zrobiłam taki kojec z siatki na krety. Mam miejsce w rogu akwarium, dół zakopuje piachem a pod powierzchnią wody mocuje czyscikiem. U Ciebie nie ma piachu, więc gdyby to miał być taki kojec, to musiałby mieć dno. Na przegrodę elastyczną nie mam pomysłu za bardzo. Może trochę sztywniejsza siatka, u dołu pocieta i zrobione takie zagięte zakładki pod kątem 90 stopni raz w lewo raz w prawo i te zakładki przygniecione do dna skałami, a boczki podklejone na przykład profilem z pcv i umocowane do szyb czyscikami lub przyssawkami. https://youtu.be/7gxRpXc45N8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 14 Października 2018 A nie uda się zamocować jakiegoś pudełka aklimatyzacyjnego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Października 2018 duży kotnik i po problemie - np. https://www.akwarystyczny24.pl/azoo-big-fish-house-duzy-inkubator-dla-ryb-p-3800.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 14 Października 2018 W tym rzecz aby nowe ryby pływały sobie już w docelowym zbiorniku. Najlepszym rozwiązaniem była by tak np stalowa czy jakaś taka siateczka która opadając rozkładała by się pod własnym ciężarem i dzieliła by zbiornik na części . Tak jak np błazenki od razu mogły by siedzieć w ukwiale . Bo do kotnika nie wrzucę przecież ukwiału można ale po co . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Października 2018 7 godzin temu, BzykU napisał: W tym rzecz aby nowe ryby pływały sobie już w docelowym zbiorniku. Najlepszym rozwiązaniem była by tak np stalowa czy jakaś taka siateczka która opadając (...) no ... stalowa to raczej odpada w "przedbiegach" za to siatka żyłkowa z której robi się np. podbieraki mogła by zdać egzamin - o ile zamontujesz jakieś obciążniki / przyssawki inny zamiennik to siatka w którą są pakowane np. ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 15 Października 2018 Metalowa odpada, siatka do styropianu raczej też. Wykonana jest z włókna szkkanego i nie wiem, czy się nie kruszy? Jeśli tak to ryby mogłyby połknąc drobinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach