Skocz do zawartości
BzykU

Z czego wykonać elastyczną przegrodę .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Mam mały problem z dopuszczanie nowych ryb do istniejącej obsady .

Pomyślałem aby podzielić zbiornik na dwie części .

I tu powstaje pytanie czym przegrodzić zbiornik aby przegroda była przezroczysta, posiadała dość duże otwory do przepływu wody , oraz co najistotniejsze, ułożyła  się względem podłoża .

Mam wiele koralowców i skały gdzie nie ma wolnego piasku w którym to można było by zastosować popularną plastykową twardą kratkę 

Myślałem o siatce do styropianu, ale może macie lepsze praktyczne rozwiązania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłam taki kojec z siatki na krety. Mam miejsce w rogu akwarium, dół zakopuje piachem a pod powierzchnią wody mocuje czyscikiem. U Ciebie nie ma piachu, więc gdyby to miał być taki kojec, to musiałby mieć dno.  Na przegrodę elastyczną nie mam pomysłu za bardzo. Może trochę sztywniejsza siatka,  u dołu pocieta i zrobione takie zagięte zakładki pod kątem 90 stopni  raz w lewo raz w prawo i te zakładki przygniecione do dna skałami, a boczki podklejone na przykład profilem z pcv i umocowane do szyb czyscikami lub przyssawkami.

https://youtu.be/7gxRpXc45N8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie uda się zamocować jakiegoś pudełka aklimatyzacyjnego ?

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym rzecz aby nowe ryby pływały sobie już w docelowym zbiorniku.

Najlepszym rozwiązaniem była by tak np stalowa czy jakaś taka siateczka która opadając rozkładała by się  pod własnym ciężarem i dzieliła by zbiornik na części .

Tak jak np błazenki od razu mogły by siedzieć w ukwiale . Bo do kotnika nie wrzucę przecież ukwiału można ale po co .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
7 godzin temu, BzykU napisał:

W tym rzecz aby nowe ryby pływały sobie już w docelowym zbiorniku.

Najlepszym rozwiązaniem była by tak np stalowa czy jakaś taka siateczka która opadając (...)

no ... stalowa to raczej odpada w "przedbiegach"

za to siatka żyłkowa z której robi się np. podbieraki mogła by zdać egzamin - o ile zamontujesz jakieś obciążniki / przyssawki

inny zamiennik to siatka w którą są pakowane np.  ...

siatka2.thumb.JPG.97cec3c52e80cc99a11d21344594da17.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metalowa odpada, siatka do styropianu raczej też.  Wykonana jest z włókna szkkanego i nie wiem, czy się nie kruszy? Jeśli tak to ryby mogłyby połknąc drobinki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.