Skocz do zawartości
Waldek

Tak się cieszyłem, a teraz poradźcie

Rekomendowane odpowiedzi

Czekałem na nowe żarniki HQI 4 miesiące.

W Giesemannie zawsze był problem z wymianą żarników. Problem polega na wadze całego urządzenia, jak i uchwytów mocujących żarniki na wcisk. Zawsze z tym dawałem sobie radę. Praktycy wiele lat temu poradzili mi jaka jest procedura wymiany żarnika. Wymieniałem je wielokrotnie i nigdy nie miałem problemów.

Dzisiaj dostałem wyczekiwane żarniki.

Podczas wciskania jednego z żarników pękły mi ceramiczne obudowy końcówek.

Odpryski odciągnąłem odkurzaczem, w niesamowitym stressie zacząłem montować następny żarnik. Zainstalował się gładko. Między jedną i drugą czynnością pominę swoje komentarze.

Do żony stwierdziłem - jesteśmy kilkaset złotych do tyłu. Już nawet w tym momencie nie chodziło mi o te kilkaset zł, ale o problem, że moje koralowce ucierpią.

Objawy po próbnym uruchomieniu: w momencie startu silny zapach ozonu oraz różne barwy poszczególnych żarników: jeden zaczyna świecić światłem żółtym, drugi zielonkawym. Po około 30 sekundach barwa światła obu żarników się wyrównała, zaczęły oba świecić jednakowym oślepiającym światłem. Jednak "oczy to tylko oczy" i nie jestem przekonany, czy ten żarnik z uszkodzoną ceramiką należy traktować jako sprawny. Co prawda małżonka twierdzi,że żarniki w tej lampie zawsze startowały nierówno (układ zapłonowy??), ale ja ciągle się waham - powiesić tego Giesemanna z powrotem nad akwarium (cholernik strasznie ciężki - pomocy znikąd)- czy już lepiej włożyć z powrotem stary żarnik i poczekać na nowy? PORADŹCIE - może mieliście już takie "przygody" i jak się one skończyły.

PS. Już to widzę, jak mój dostawca zaciera ręce. :)

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Waldku!

Ciesz się ,że nie masz obudowy Aqua Medica-zanim opanowałem sztukę wymiany żarników całkowicie uszkodziłem trzy,z uszkodzonymy tylko ceramicznymi końcówkami to już nie liczę. Gdybyś ukruszył bańkę szklaną to nie radziłbym jej używać ale jak tylko ceramika to możesz spokojnie wieszać.

Swoją drogą to szatański pomysł wymyśleć takie uchwyty!!!!!!

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldku-zarnik, ktory mi padl wczoraj mial wlasnie nadlamana koncowke, swiecil jednak przez 7 dni bez problemu az sie przepalil; dzis wiem, ze sama lampa byla okey, wlasnie odpalilem zarnik BLV i zobaczymy; profesjonalny elektryk stwierdzil, ze nadlamana ceramiczna koncowka w niczym nie przeszkadza, ale.... nie podejme sie porady, choc ja bym zaryzykowal i powiesil

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldku też miałem ten problem kiedyś z Giesmamem 3x250W lampa pracowała z jednym uszkodzonym ,,wkładem ,,przez jakieś dwa tygodnie poczym padł uklad zapłonowy jednego palnika.a co do wagi całości.W obecnej lampie wywaliłem te ciężkie i grzejące ,,transformarory ,, i umieściłem ,,pod ,,akwarium .

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby chwalić się porażkami trzeba nie lada odwagi - mi jej brakowało :) Kiedy założyłem nowe lampy Brilux :) to w trakcie zakładania tak się przejąłem że teraz jeden z żarników BLV również jest nadłamany (ceramika). Świeci od trzech miesięcy i zastanawiam się kiedy padnie. Nie widzę różnicy w świeceniu ale tak jak napisałeś Waldku "oczy to tylko oczy" Faktem jest że przy starcie nieco się różnią od siebie ale... raz jeden jest nieco różowy a raz drugi więc już się nie przyglądam bo szkoda oczu :) Pod tym wadliwym żyje sobie od miesiąca Euphylia divisa - i ma się dobrze jak ja to mówię pompuje się namiętnie :):):D Mam nadzieję że i w twoim przypadku wszystko będzie OK. Daleki jestem od rady - "tak zakładaj" - podałem tylko swój przypadek tak samo jak moi przedmówcy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za słowa otuchy. Od ostatniego posta (2 godz.) do tej pory wieszałem (jednak!!) ten cholerny balast. Z drżeniem serca ustawiłem na "test" i odpaliłem żarniki.

Oba wystartowały jednocześnie, ozonu już nie czułem. Mam wrażenie, że

wszystko jest dobrze, ale znając swoje malkontenctwo - zawsze odrobina

niepewności zostanie. Jutro zaczynam świecenie od 40 minut, zwiększając

codziennie czas o 10 minut.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Adama Rybowskiego:

Ty jak pamiętam masz wkręcane żarniki. 2x 400 Wat. Aqua Medic mi instalował się zawsze bez problemu.

Wiem że nie ta liga. Ty masz o wiele dłużej akwarium morskie ode mnie. Do wiadomości wszystkich. Jest to akwarysta morski z najdłuższym stażem. Wielokrotnie nie docenianym. Jego posty są zawsze trafne tylko "gawiedź" nie potrafi ich docenić.

Pociągnijcie jego za język. JEGO WIEDZA JEST PRZEOGROMNA. Jeśli zechce. Problem czy ON zechce.??????

W sumie jestem podbudowany , że zechciałęś zabierać głos .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed wczoraj zacioł się pływak sterujący poziomem odparoeanej wody .wlało się do sumpa z ze140L wody , to może nic ,ale dostała się przy okazi do zbiornika cała /siedmio dniowa /porcja wapna z mieszacza . chyba tego wstrząsu co niektóre zwierzaki ....... niebęde pisał dalej .Czy teraz będzie biel bielsza do bieli ? :)(

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś napisać. Nie ma tak wrednego urządzenia jak mikser. Wielokrotnie mi dostawcy jako koronny argument podawali. NIE GROZI WYLANIE CAŁEJ ZAWARTOŚCI DO ZBIORNIKA, bo ma to czy tamto.

Cóż ja Ci mogę poradzić----> szybka podmiana!!!

Wiem-----> skąd wziąć nagle tyle litrów wody RO.??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest zatem pare osob z nadlamana ceramika w zarnikach i lampy dzialaja - to pocieszajace:D pozostaje tylo czekac na rezultaty i moze poinformowac (to do Waldka&Waldka):)

Problem czy ON zechce.??????

byloby milo, gdyby zechcial, ale jak kiedys pisalem, wierze, ze akwarystow morskich jest w Polsce wielu ponad 200 (jak szacuje pewne szacowne czasopismo;)); , szkoda tylko, ze Ci z najwiekszym stazem i doswiadczeniem raczej niechetnie sie nim dziela - moze dlatego, ze wlasnie "gawiedź" nie potrafi ich docenić:)

@Waldek K - ja zwiekszam dlugosc swiecenia codziennie o 30 min (przeszedlem z T5 na HQI (ach te bliki:D), Ty zwiekszasz codziennie o 10 min - rozumiem, ze Twoja praktyka nie szkodzi koralowcom? nie powoduje negatywnej reakcji w sensie braku swiatla bialego? jak robia to pozostale osoby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy braku RO mozna kupic zdemineralizowana, albo podmienic kranowa

w sumie to sam nie wiem czy wieksze ryzyko zostawic czy podmienic kranowka

ale tonacy...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Waldek - ktory sie spalil? z uszkodzona ceramika, czy ten dobry? zaczynam sie zastanawiac, czy to nie sprawa opraw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam.

Gdzie zamawiacie te zarniki , ktore sie tak pala ?

pozdr..

Ps; W zyciu niespalil mi sie jeszzce zarnik HQI , specjalnie ostatnio chcialem jeden spalic razem z zapalnikiem i tym zaplonnikiem , bylem wsciekly bo chyba ze sto razy go wlaczalem i wylaczalem , skrabal tam cos w srodku trzeszczal , ale po 5 minutach ciagle znowu swiecil ! Jesli ktos chce ten zarnik (gniotsa nie lamiotsa :)) ktorego nie idzie spalic to ..............

zarnik.jpg

Probowalem go przed chwila jeszcze raz skopcic ,ale nie idzie :) obczernilo go troche po tych experymentach ale dalej swieci ! dlatego mnie dziwi , ze sie wam te zarniki pala.

Jak ktos niewierzy to sam moze sprawdzic , ze ten zarnik jest niedospalenia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@martinnew - tak spalił się ten z uszkodzoną ceramiką :) Niby jasne - to nie wina lampy ale......?

Może to tylko zbieg okoliczności. Czy istnieje jakaś zasada montowania żarników? Może źle go zamontowałem? Nie w tą stronę? Jak włożę żarnik do lampy to co mam widzieć, jakiś szczegół? W żarnikach OSRAM był rysunek dołączony do żaarnika a w BLV niestety nie ma ;( Poradźcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedobrze - zaczynam sie martwic o moj, ktoremu tez uszkodzilem ceramike przy montazu (chyba jakis klub zalozymy, co?:)) zaczynam sie zastanawiac, czy to nie wina opraw wlasnie, moze podczas swiecenia styki nagrzewaja sie jakos i preza lub cos w tym stylu? chyba w weekend zastanowie sie nad wymiana stykow z przemyslowki na dedykowane do HQI firmy Vosslos Schabe (albo jakos tak, w kazdym razie szwabskie:D) - tylko jak bede wyjmowal zarnik, to pewnie polamie wszystko do reszty - tak zle i tak niedobrze :con

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

hehe, alles gute zum Geburstag panowie :)

zasada jest taka ze ; sockel musis byc ustawiony do gory inaczej zarnik sie spali .

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tak wlasnie oto chodzi to musi byc do gory ustawione inaczej zle jest odprowadzane cieplo i zarniki sie pala.Qrcze naprawde zachodzilem w glowe dlaczego wam sie to pali ? Dopiero sobie przypomnialem ze musicie robic ten blad :)

Nie wymyslilem tutaj niczego nowego , jak kupilem pierwszy zarnik to poprostu przeczytalem co napisal producent .

Nie pamietam tylko dokladnie czy to sie nazywalo sockel , ale w kazdym badz razie chodzi o ta wlasnie nalewke jak to ty nazwales .(sockel sa to chyba raczej te boczne czesci zarnika , te ktore lubia sie tak kruszyc;)

pozdr...

Ps; Jezeli ktos z was przez to ma byc chory ze mu sie spalil zarnik to mam dwa jeden 10 000 K troche okopcony ale swieci jeszcze ostro:D i drugi to chyba 6500K w dobrym stanie kilka miesiecy nim swiecilem (4 ?)

Wystarczy poprosic , podac adres i korale beda mialy nowe swiatelko:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zbyszek - no to mam prawdopodobne wyjasnienie dlaczego spalil mi sie pierwszy zarnik od Ciebie (Osram, pamietasz?) powiesilem go ta nalewka w dol, poswiecil 6 dni i koniec:D teraz kupilem BLV (niezaplanowane wydatki - nie cierrrprie;)) i nalewka poszla w gore, mam nadzieje, ze poswieci dluzej.... kiedys pisales, ze Swoje zarniki bedziesz wywalal do kontenera (pamietasz?) - jesli jednak zmieniles zdanie to moj adres masz, podaj tylko nr konta na prv lub emila i slij Kochanie slij :) - prosze

PS Franek, Franek - lowca barmek!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szklana wypustka na żarniku musi być zawsze skierowana do góry jak pisze Zbyszek. wypustka jest niejako przelotowa, co znaczy, że wnętrze żarnika - dokładnie zaś wnętrze bańki zewnętrznej - ma połączenie z atmosferą. to po prostu płuco żarnika :) usytuowanie do dołu 'płuca' utrudnia wyrównywanie wewnątrz bańki zewnętrznej temperatury i ciśnienia do jego wartości atmosferycznej... - to moje własne spekulacje, bo tak na zdrowy rozum nie widzę innego uzasadnienia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@janek - no to teraz mam 100% pewnosci, dzieki bardzo janku; jeden moj glupi blad i 200 Zl w plecy, a miala za to byc pompa do SCWD... life is brutal and full of zasadzkas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak czyli u mnie to nie to było powodem bo miałem właśnie tymi "wylewkami szklanymi " do góry czyli do lustra lampy :con Zastanawiam się czy może lampy zespolone nie nagrzewają się za bardzo. Tak kombinuję że temperatura żarnika + elektroniki daje spore wartości. Poza tym lampa jest hermetyczna i o wymianie powietrza wewnątrz to chyba nie ma mowy :dontgetit Jak otworzyłem lampę to wydzielał się z niej zapach jak ze spalonego młynka do kawy :) a lustro było okopcone na biało. Teraz to już nie wiem czy to śmierdzi gaz z żarnika czy lampa się również spaliła :con W pomieszczeniu gdzie stoi zbiornik jest w czasie świecenia około 28-30 stopni (to są właśnie złe strony posiadania akwarii w ścianie). Może nieco rozszczelnić te lampy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

cieszes sie ze to zrozumiales Marcin :)" life is brutal and full of zasadzkas " napewno wiesz do czego nawiazuje .

pozdr....

Ps; Chociaz jestem uparty , to jednak nie jestem wredny dlatego otrzymasz te zarniki( jak i poprzedni za friko:) , niech Ci swieca tym razem jak najdluzej .

Twojego adresu juz niemam , nie kolekcjonuje adresow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.