Skocz do zawartości
Waldek

Tak się cieszyłem, a teraz poradźcie

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem -- UWAŻNIE Wszystkie, posty.

Dziś rano małżonka stwierdziła idź do pokoju gdzie jest akwarium, bo z głodu ryby po umieją.

Ja jestem bardzo impulsywny. POGNIEWAŁEM SIE NA AKWARIUM. Co w rece to na sercu. Poszedłem nikt mnie tak nie witał jak te ryby. Całe akwarim oszalało. Żanik świeci, ale ja mu nie wierzę.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witaj Waldemar :)

U Ciebie to podejrzewam jest taki problem ;

Gdzies musi byc jakas przerwa w doplywie pradu , lub takowa musiala nastapic , moze cos nielaczy lub jak mowie ruszysz kabelkiem i gdzies robi sie przerwa w doplywie pradu , wystarczy jedna sekundowa przerwa czasami i zarnik juz nie odpali sam ponownie :) odpali dopiero za kilka minut .

Experymentowalem z tymi zarnikami bo mialem ich troche wiecej i niebylo mi ich szkoda spalic , skladalem sam zreszta tez te Lampy HQI i chcialem tez wiedziec co wolno a czego nie :) wiec zrob sobie male doswiadczenie (nic sie niestanie napewno)

Wlacz lampe poczekaj niech sie dobrze rozjarzy i ja wylacz a nastepnie za kilka sekund probuj wlaczyc ponownie , Lampa niezastartuje tylko bedzie cos w niej tak skrabalo po zatym nic sie wiecej nie stanie , po 5 munutach (sprawdzalem nawet juz po 3 ) Lampa spokojnie znowu sobie odpali.

Podejrzewam ze jak cos robiles , czysciles przemadzales no niewiem to musiales zrobic mala przerwe w doplywie pradu inaczej te zarniki same niegasna jak juz swieca.

Z tad tez dzisiaj Twoje rozczarowanie , ze zarnik znowu swieci:)

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Waldek Ż - tez zastanawialem sie nad rozszczelnieniem lampy ale jednak zrezygnowalem; dlaczego? po pierwsze lekko obawiam sie o wplyw wyzszej wilgotnosci w pokoju gdzie stoi akwa na lampe i uklady, po drugie te lampy maja swiecic w roznych warunkach, w roznych temperaturach (w tych wysokich takze) i nikt na hali fabrycznej czy tez na jakims stadionie nie rozszczelnia ich kiedy temp w lato np wzrasta do 30 st (tak to sobie wykoncypowalem)

@Zbyszek - w sumie tez nie kolekcjonuje adresow, przynajmniej nie od mezczyzn (bo od pieknych brunetek to...:)), wysylam Ci zatem na prv, bo emila to juz nie wiem jakiego masz

@Waldek K - ryby nie umra tak latwo z glodu, potrafia przezyc do 3 tygodni bez pozywienia:D (zdanie wyksztalconego zootechnika), a przeciez ulamana ceramiczna koncowka, ktorej wlasciwie glownym zadaniem jest izolacja metalowych elementow stykow, nie moze miec tak wielkiego wplywu, by zmniejszyc wydajnosc swietlna zarnika lub zmnienic jego temp barwowa (tak sobie mysle:D)

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Chyba pomylilem posty Waldka z drugim Waldkiem :) hehe

To nic , zostawimy tego mojego posta w razie jakby ktos zgasil Lampe a za chwile chcial ponownie ja odpalic , to juz bedzie wiedzial ze do ponownego startu potrzeba odczekac kilka minut w przeciwnym razie Lampa nieodpali.

pozdr....

Ps; Waldemar K. dobrze jest , jezeli zarnik odpala i swieci to jest wszystko ok .

Jeszcze wracajac do odprysnietej ceramiki to takei ulamane stopki podklejalem kitem do korali swietnie sie czepia ceramiki a jak wyschnie to jest jak kamien.

(tylko ta odprysnieta czesc wyrzucalem a w miejsce puste dawalem dwuskladnikowego kitu po uprzednim jego wymieszaniu , kit ten przypomina plasteline , wiec mozna sobie z niego lepic co sie tylko chce;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

@martinnew. Po niedzieli poleca do Ciebie (pieniedzy niechce )

Wloze go do przezroczystej rurki PVC32mm takiej samej z ktorej wykonalem mixer , kalkreaktor , odpieniacz :) przy okazji bedziesz mogl sobie porownac czym sie roznia takie rury od rur Plexi :) sprobuj ja rozwalic mlotkiem ok?:)

Tylko uwazaj na glowe , bo mlotek moze odbic i poleciec w przeciwna strone;)

pozdr....

Ps; Jeszcze jedno , przy rozpakowywaniu paczki uwazaj na bialy proszek:cry :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Jak juz jestesmy przy lampach HQI , to napewno sie moze przydac taki schemat z krwi i kosci :)

H.jpg

pozdr...

Ps; (Zolty kabelek wiadomo uziemienie .)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno , przy rozpakowywaniu paczki uwazaj na bialy proszek :)

mam nadzieje, ze nie bedzie to waglik;) a jak wapno to tylko gaszone prosze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

hehe, spij spokojnie nie bedzie zadnego proszku:)

pozdr...

Ps; No , ale teraz juz nie watpie ze bedziesz rozpakowywal ta paczke w masce gazowej :) hihihi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

hyhy;)

Wracajac do zarnikow , to po zalozeniu przecieram zarnik czystym spirytusem .

Nie wolno zostawiac na nim tlustych plam .

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwaga do schematu z '...krwi i kości...' :) :

'...W przypadku zastosowania schematu podanego powyżej licznik prądu traktuje naszą lampę jak ok. 300W. Aby temu zapobiec konieczny jest kondensator (20 ľF) do "skompensowania mocy biernej"...' - dotyczy podłączeń bez zastosowania kondensatora.

można poczytać o tym tutaj http://www.aip.pl/~triamond/hqi.html na samym dole www w Uwagach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

a wiesz , ze sie nad tym nigdy niezastnawialem bo u mnie prad tani strasznie:)

Ale mimowszystko dobrze ze o tym napisales Janek , dzieki:)

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz wiem, do czego jest jeszcze jedna "puszka", obok statecznika i startera w mojej przemyslowce:D

choc licznik bije i tak jak glupi;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orientowalem sie dwukrotnie na p.r.a i wniosek byl taki ze kondensator jest zbedny - z racji sposobu dzialania licznikow nie sa one w stanie policzyc mocy biernej pobieranej nadmiarowo przez HQI, wiec kondensator nie da oszczednosci.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

czyli schemat ok?:)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozmawiałem przed chwilą osobiście z firmą P. Michalaka z Wa-wy i otrzymałem informację, że 'przepisy o prądzie' wymagają kondensatora :)

już kiedyś Grzesiek Wojtasik mówił Ci, że za bardzo polegasz na teorii Marx :), dlatego polecam Ci doświadczenie - zmierz prąd pobierany przez 'zapłon' i żarnik z i bez kondensatora... a potem napisz jaki otrzymałeś wynik :)

nie chodzi o to, żeby układ z kondensatorem dawał oszczędności - jak sądzę chodzi o poprawną pracę samego źródła światła w takim a nie innym układzie...

nie zdarzyło mi się spotkać lampy dopuszczonej do sprzedaży bez kondensatora w układzie zapłonowym - gdyby był zbędny, komu by się chciało tam go pakować.

p.s. f-ma Michalak, to ta z http://www.aip.pl/~triamond/hqi.html

p.s. każdy oczywiście może wybierać w/g gustu ale te 5 pln za kondensator nikogo nie uratuje od bankructwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, ale dla żarnika o danej mocy dobrać odpowiadający jej pojemnością kondensator - wpiąć go i już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

:) kupilem orginalny Halogen HQI , i widze wlasnie ze tam jest jednak kondensator .

Ale nie we wszystkich lampach sa te kondesatory , wiem to bo rozbieralem juz rozne lampy .

Dla przykladu sam zobacz jakie halogeny sprzedaja w Niemczech , te wlasnie niemaja kondensatora.

Albo jest to poprostu tanie badziewie;)

Lampa.jpg

http://www.carmenschwemmer.com/category_list.cfm?category_id=16 (strona sie troche dlugo wczytuje)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli jesteśmy przy lampach... to może mi pomożecie. Założyłem do przemysłówki HQI Leuci Clarias (oprawa z bebechami) żarnik Aqualine 150W (po powyższych postach nawet sprawdziłem czy aby na pewno jest dobrze zamocowany - jest ok), czyli powinno wszystko grać, ale niestety lampa wyłącza mi się pare razy dziennie na ok 10 min. Prawdopodobnie przegrzewa się żarnik, ale kurde dlaczego?! Słowo honoru nie grzebałem ani w lampie ani w żarniku. Dlaczego ona się tak często sama wyłącza? Ma ktoś z was jakieś sugestie?

z góry dzięki

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja sugestia: sprawdz polaczenia kabli wewnatrz lampy i podokrecaj wszystko, w moim Zext okazalo sie, ze kostka doprowadzajaca napiecie byla poluzowana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Ok roku temu kupiłem 2 żarniki (nowe) firmy Sylwania i obydwa miały defekt fabryczny: po nagrzaniu się gasły. Czas był różny dla obydwu żarników: jeden gasł średnio co 30 min, drugi 3-4 razy na dzień. Jeden reklamowałem, drugi nie gdyż ułamałem porcelankę tak jak Waldek K. Okazało się że była wadliwa partia i że nie jestem pierwszy.

Jeśli myślisz że to lampa - nic prostrzego. Sprawdź na innym zerniku.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

połączenia raczej są ok, bo słyszę że lampa cicho buczy, nawet przy wyłączonym (oczywiście tylko w czasie kiedy podaję zasilanie) żarniku, dlatego też stawiam na to, że to żarnik robi mi problemy. Czy to możliwe, żeby żarnik przegrzewał się w standardowych warunkach?

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież napisałem Ci o tym. Jeśli jest sprawny - nie. Jeśli uszkodzony - wypisz wymaluj to co u mnie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mierzenie miernikiem z kondensatorem i bez nie ma chyba sensu - bo to nie miernik mierzy tylko licznik. A zasada pomiaru przez licznik pewnie jest inna niz amperomierza

Trzebaby wpiac lampe i liczyc obroty tego kolka :) wylaczywszy wczesniej wszystko w domu. Albo kupic/pozyczyc taki licznik i wpiac w uklad.

Ale jesli zmierzyles amperomierzem, to podaj tutaj te dane, z checia sie dowiem jakie sa wyniki.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.