Skocz do zawartości
aul30

Dino X i Chemiclean

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Znowu do szału doprowadzają mnie glony .Już nie wiem czy to jest dino czy sinice. Mają kolor bordowy bez bąbli. Najpierw dałem Chemiclean dwie dawki w odstępach 48 godzin.Potem podmianka 20% i węgiel.W następnym dniu znowu widzę to dziadostwo ze się rozwija.Więc myślę że to Dino więc dałem przez dwadzieścia dni Dino X zgodnie z instrukcją.Następnie podmianka 20% i część z innego zbiornika. I znowu to samo. Woda : PO4 -niewykrywalne,NO3 prawie 0.

Moje pytanie jest takie , czy mogę razem dać Chemiclean i DinoX?   Ewentualnie co robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra , jeszcze czegoś takiego nie widziałem , generalnie to chyba nie jest hobby dla ciebie , cierpliwość, powinieneś zaciemnić zbiornik i ograniczyć podmiany , żelazo , dać odpieniacz na mokro oraz węgiel aktywny do zbiornika / rowa phos i lać pełno bakterii a ty po prostu poszedłeś na łatwiznę i rozwaliłeś całą florę bakteryjną w akwarium . Na twoim miejscu zrobił bym pewnie restart i wymienił skałę gdyż dino X to najgorsze gówno jakie widziałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaraj się nie podmieniać wody przez miesiąc. Zaciemnij zbiornik na 72 godziny , lub zmniejsz oświetlenie w dzień do minimum. PO4 masz niewykrywalne ,bo pochłaniają je glony stąd wynik 0. Nie rób gwałtownych ruchów a powinno przejść. Ile ma zbiornik? Jakaś fota baniaka ogólna dałaby lepszy osąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne czym więcej podmian robisz tym bardziej dostarczasz pożywki dla cyjano dino,co do tych środków niby mega skutecznych to czym będziesz bardziej mieszał tym szybciej wysadzisz ten zbiornik:P

Czemu pierw nie zapytasz na forum tylko piszesz jak juz jest po fakcie i problem;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik ma 4 lata.Teraz świecę około 6 godzin na dobę .Ok postaram się dostosować do Waszych porad.Dam żelazo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Rowa tutaj da,skoro Po4 jest 0?

Bakterie Sachem Stability leje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, aul30 napisał:

Dam żelazo

ja bym żelaza nie dodawał w sytuacji kiedy masz problem z glonami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.