Skocz do zawartości
Szymon

Podlaczenie chlodziarki

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do uzytkownikow takowego sprzetu - jak podlaczyliscie swoje chlodziarki? na bajpasie czy z osobnej pompy? chodzi mi o wygodne, bezpieczne i sprawdzone w praniu podlaczenie. Pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze najbezpieczniej jest podlaczyc z osobnej pompy podlaczonej do termoregulatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukasz.PL :

Wydaje mi sie, ze

dobre:D

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem użytkownikiem chłodziarki TECO TR15. Ze względu, iż zalecany przepływ wody przez to urządzenie to 600-800l/h podłączyłem osobną pompę o takiej wydajności i mam spokój, nie trzeba regulować przepływu, gdy trzeba wyłączyć pompę główną (obiegową) nie muszę wyłączać chłodziarki, itp. Według mnie każdy sposób podłączenia jest ok jeżeli zachowany jest zalecany przepływ wody przez chłodziarkę, to główny wyznacznik instalacji.

Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2.

https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc

SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów

Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success!

It’s not complicated, unless you choose to make it that way 

Pozdrawiam HAPPY REEFING!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Wydaje mi sie :

Chłodnika (czyt. zimne piwko) powinno sie zalaczac zaraz po przyjsciu z pracy lub szkoly ,najlepiej w dobrym towarzystwie ,blisko akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilot moja pompa na chlodniki ma wydajnosc tylko 3lh......

bede musial w takim razie wyprobowac dwa rodzaje podlaczenia - pompa i bypas i zobaczyc, ktore lepiej sie sprawdza. Pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon, zapytaj Eltoma...albo poczekaj jeszcze chwile, on sie chyba wieczoremi loguje i pewnie sam sie wypowie

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz z Tomkiem rozmawialem, wiem wszystko:) pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzenie 3 l/h jest ok po warunkiem ze plyn ma jakies 40% i siedza przy nim ze 4 osoby

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat ta chłodziarka którą kupił Szymon można zostawić pod zasileniem nawet jak nie bedzie przepływu wody (na sucho raczej nie, obwód wodny chłodziarki musi być zalany), termostat wewnętrzny schłodzi do ustawionej temperatury i wyłączy ją, a jak jej wartość jeszcze spadnie załączy gniazdo zasilające grzałkę, tak wiec można na baypas i spokojnie podmieniac wodę w akwa przy wyłączonej pompie głównej, a o chłodziarce można zapomnieć, niech sama sobie radzi :D

a co do przepływu, sprawdziłem i duży przepływ i mały, wynik następujący:

- mały przepływ częste załączania ale na którko

- duży przepływ rzadkie załączania ale na długo

a jesli chodzi o efekt chłodzenia (bo to nas najbardziej interesuje) jest taki sam - schładza.

pozdr

Tomek

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopałem wiec nie będę zakładał nowego . Kupiłem chłodziarke teco tr15 i mam pytanie czym ją umyć żeby nie narobić u siebie jakiegoś dziadostwa nie wiadomo co miał poprzedni użytkownik w akwarium i druda sprawa to podłączenie czy z obiegu na baypasie czy nowa pompka i po sprawie. Mam obieg 12000l przy akwarium 540l tak że zapas jest .Czy jest sens dokładać nowa pompkę? W sumie co musiał bym dodać do hydrauliki to bym za to miał pompkę np newe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nad tym się nie zastanawiałem, ale ja bym użył czegoś bakteriobóczego np. FMC (Formisol)

Jest preparatem akwarystycznym o szerokim i silnym działaniu przeciw bakteriom, pleśniom i pierwotniakom, działa również zabójczo na przetrwalnikowe formy mikroorganizmów. Po takiej kuracji przepłukałbym kilkukrotnie cały układ chłodziarki świeżą RO. Podłączył bym pod jakąś pompę w układzie zamkniętym (około 30-50 litrów) na kilka godzin, wymieniając co jakiś czas wodę. Poza tym taki sam sposób użyłbym dla samej kuracji FMC. Ilość środka dałbym dwukrotnie większą niż zalecana. Uwaga... środek silnie plamiący. Po kuracji węże które były bezbarwne, zrobią się zielone/niebieskie. Zalecana wymiana na nowe. Myślę, że jest to zabieg bezpieczny dla sprzętu, a jednocześnie skuteczny.

Co do podłączenia. Ja mam na oddzielnej pompie, liniowo z filtrami przepływowymi. Plus jest taki, że jest to obieg kompletnie niezależny. Gdy chcę coś pogrzebać przy chłodziarce, filtrach... nie muszę ingerować w obieg główny. W chłodziarkach trzeba pamiętać o jednym. Gdy włączy się chłodzenie, obieg również musi być włączony. Samo zalanie wodą niby wystarczy, ale nie jest wskazane, można uszkodzić chłodziarkę.

Powodzenia.

Edytowane przez heops (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp o fmc nie pomyślałem bardziej stawialem na ocet czy kwasek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.