TMK Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 Co dokładnie odpienia odpieniacz, a czego nie odpienia? gdzie znajdę jakiś szczegółowy artykuł? Wydaje mi się że gdzieś kiedyś czytałam co zawiera piana odpieniacza. Ktoś podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 reef hub - tam chyba o tym czytałem. Ale już widzę iż nie było to "szczegółowo" i chyba w 100% nie odpowiadało na Twoje pytanie. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) No jak to co odpienia? Białka Tu jest taki poważny artykuł (niestety po angielsku): https://www.advancedaquarist.com/2010/2/aafeature trochę ciężko się go czyta (przynajmniej dla mnie) I zdaje się że w jednym z numerów Korala było coś na ten temat, ale akurat w tym momencie nie mam pod ręką. Edytowane 28 Listopada 2018 przez rysio2000 (wyświetl historię edycji) Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qłko Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 nie wiem do czego potrzebna Ci taka szczegółowość, nie znam i wątpię by była jakaś jedna uniwersalna szczegółowa analiza. co odpieniacz wybija, ogólnie wiadomo: głównie rozpuszczone w wodzie związki organiczne, mikroelementy (to najbardziej negatywny aspekt) , niektóre bakterie i fitoplankton. a że praca odpieniacza zależy od wielu czynników fizykochemicznych wody jak i samego urządzenia to powielę moją wątpliwość z pierwszego zdania. być może jest jakieś opracowanie, które określa jakie mikroelementy są "bardziej odpieniane" - ale na ich podstawie nie ryzykował bym lania "braków" do konkretnego zbiornika bez zbadania w nim poziomu stężeń mikroelementów; natomiast praktycznego zastosowania wiedzy, które grupy "białek/substancji organicznych" czy bakterii są bardziej lub mniej odpieniane - nie widzę polecam artykuł "zebrać śmieciankę" w magazynie AkwaForum, który ukazał się lata temu (niestety mam ksero więc nie wiem dokładnie kiedy ale ponad 10 lat temu na pewno ;-)) autorzy: George J. Reclos, Takis Tsamis, Andreas Iliopoulos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 @rysio2000 bardzo fajny artykuł, fakt trudny ale bardzo ciekawy. @Qułko masz rację, że praktycznie to cięzko zastosować, ale wiedza o pewnych mechanizmach nie zaszkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) Tak jak pisali koledzy, na reefhubie jest trochę, trochę więcej jest w którymś z numerów korali (jest taki, w którym odpienianie jest tematem przewodnim całego numeru). W największym skrócie odpieniacz: - odpienia bezpośrednio substancje o spolaryzowanych cząsteczkach, czyli głównie substancje organiczne (w tym pozostałości po obumarłych bakteriach); - jedynie pośrednio odpienia substancje niespolaryzowane - mikroelementy (same jony nie są odpieniane wprost, ale mogą się one łączyć ze związkami organicznymi i w ten sposób zostać odpienione); - intensywnie (wirnik igiełkowy, mesh itp), znacząco (dysza venturiego), minimalnie (kostka lipowa) zabija plankton, a potem jego resztki (substancje organiczne) też odpienia. Sprawdziłem, ten numer korali o odpienianiu to 4/2013 Edytowane 29 Listopada 2018 przez Słony leszcz (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 30 Listopada 2018 Po prostu się zastanawiam jakie niespodzianki będą po zamontowaniu Bubble Magus A9 do mocno karmionego 450 akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach