kruki Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2018 Siemanko. Pytanko takie jak tytuł. Czy podajecie coś. Przy obsadzie, miękkie, ukwiały. Czy ma to w ogóle sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2018 7 minut temu, kruki napisał: Siemanko. Pytanko takie jak tytuł. Czy podajecie coś. Przy obsadzie, miękkie, ukwiały. Czy ma to w ogóle sens? Regularne podmiany powinny wystarczyć. Tak prowadziłem baniak przez rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2018 Mikroelementy, krzemiany ewentualnie węglany jak spadają poniżej 8 kH plus 10% obj. podmiany tygodniowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian42 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2018 kent essentials + regularne podmiany (u mnie co 2tygodnie) na dobre soli i nic więcej nie trzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2018 Miękkie nie są wymagające, dobre światło i mikroelementy, ja nawet nie robię podmian tak raz w roku, dolewam tylko ATI Essentiale a mam mieszaną obsadę i miękkie I LPS i SPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2018 9 minut temu, kniaz0 napisał: Miękkie nie są wymagające, dobre światło i mikroelementy, ja nawet nie robię podmian tak raz w roku, dolewam tylko ATI Essentiale a mam mieszaną obsadę i miękkie I LPS i SPS Essentials rozrabisz??? Też się zastanawiam nad suplementacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kruki Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2018 10 godzin temu, nanokaczor napisał: Mikroelementy, krzemiany ewentualnie węglany jak spadają poniżej 8 kH plus 10% obj. podmiany tygodniowo. Jakie mikroelementy lejesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2018 2 godziny temu, natan2012 napisał: Essentials rozrabisz??? Też się zastanawiam nad suplementacja Tak rozrabiam 1x9 jak jest opisane w instrukcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2018 Możesz też dodawać aminokwasy widać różnice w polipowaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2018 Dodaję Seachem reef plus 1/8 zalecanej dawki, są mikroelementy , aminokwasy i witaminy. mam głównie miękkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 23 godziny temu, kniaz0 napisał: Tak rozrabiam 1x9 jak jest opisane w instrukcji Nowe Pro jest w dwóch butelkach zageszczone po 2l nie trzeba rozrabiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 6 godzin temu, Paragon napisał: Nowe Pro jest w dwóch butelkach zageszczone po 2l nie trzeba rozrabiac A jaka cena ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 Ja zapłaciłem w Coral House Chyba cos około 120zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 Teraz, Paragon napisał: Ja zapłaciłem w Coral House Chyba cos około 120zl Ok, już zobaczyłem cenę , tylko jak s dozowaniem ? Jeszcze szukam czy też mniej się dozuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 1 do 5 jak wczesniej dozowałes 40ml na dobe to nowego pro dajesz 8ml na dobę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 Jeżeli tak to nawet bardzo się kalkuluje ten koncentrat, wychodzi oszczędnie i w sumie zamiast 3x dozować to 2x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) To tez chodzi o wygode masz dwa a nie trzy i nie musisz kombinowac z rozrabianiem w karnistrach 10 litrowych czy 5 litrowych, same plusy Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 2 minuty temu, Paragon napisał: To tez chodzi o wygode masz dwa a nie trzy i nie musisz kombinowac z rozrabianiem w karnistrach 10 litrowych czy 5 litrowych, same plusy Mam jeszcze z tych 3 , jak mi sie skonczy to na pewno kupie to nowe, nawet na początku stycznia zamówię niech leży 20 minut temu, Paragon napisał: 1 do 5 jak wczesniej dozowałes 40ml na dobe to nowego pro dajesz 8ml na dobę A od kiedy zacząłeś dozować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 13 godzin temu, kniaz0 napisał: Mam jeszcze z tych 3 , jak mi sie skonczy to na pewno kupie to nowe, nawet na początku stycznia zamówię niech leży A od kiedy zacząłeś dozować ? nie dozuję ponieważ : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 Panowie przy miękkasach nie ma sensu lać Essentiali czy ballinga, wystarczą podmianki i karmienie rybek a raczej efekty ich przemiany materii Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 2 minuty temu, Przemek79 napisał: Panowie przy miękkasach nie ma sensu lać Essentiali czy ballinga, wystarczą podmianki i karmienie rybek a raczej efekty ich przemiany materii Chyba ze nie podmieniasz wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 Teraz, Paragon napisał: Chyba ze nie podmieniasz wody A czemu nie? To najtańsza na dłuższą metę metoda prowadzenia małego i średniego zbiornika, szczególnie jak nie ma się dużego doświadczenia w morszczynie. Kolega go nie ma więc uważam, że sugerowanie mu metody bez podmian jest pakowaniem go w kłopoty. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 6 minut temu, Przemek79 napisał: A czemu nie? To najtańsza na dłuższą metę metoda prowadzenia małego i średniego zbiornika, szczególnie jak nie ma się dużego doświadczenia w morszczynie. Kolega go nie ma więc uważam, że sugerowanie mu metody bez podmian jest pakowaniem go w kłopoty. A czy uważasz ze podmiany zapewniają sukces nie wiem czy jest sens zaczynać coś co było wałkowane milion razy każda metoda prowadzenia jest dobra jak jest robiona świadomie. Wracając do tematu sam producent ATI E pisze na swojej stroni ze stosowanie jego zestawu czy to 2 czy 3 częściowego pozwala unikać podmian, dlaczego prowadzenie bez podmian jest fajne bo nie muszę się babrać co tydzień z podmianką, czy jest tańsze, nie nie jest tańsze to kwestia wygody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 1 minutę temu, Paragon napisał: A czy uważasz ze podmiany zapewniają sukces nie wiem czy jest sens zaczynać coś co było wałkowane milion razy każda metoda prowadzenia jest dobra jak jest robiona świadomie. Wracając do tematu sam producent ATI E pisze na swojej stroni ze stosowanie jego zestawu czy to 2 czy 3 częściowego pozwala unikać podmian, dlaczego prowadzenie bez podmian jest fajne bo nie muszę się babrać co tydzień z podmianką, czy jest tańsze, nie nie jest tańsze to kwestia wygody Oczywiście że same podmiany nie są przyczyną sukcesu. Jedynie chciałem zwrócić uwagę, że kolega zadał proste pytanie a my zaczynamy po raz tysięczny dyskusję nad podmianami. Przypominam, że kolega pytał o dozowanie w akwarium z miękasami i ukwiałami. Nie wydaje mi się żeby było sens doradzać mu dozowanie Essentiali …. oczywiście można a nawet trzeba coś dozować ale tylko jeśli podstawowe testy wykażą spadki świętej trójcy (KH, Ca i Mg). Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 Teraz, Przemek79 napisał: Oczywiście że same podmiany nie są przyczyną sukcesu. Jedynie chciałem zwrócić uwagę, że kolega zadał proste pytanie a my zaczynamy po raz tysięczny dyskusję nad podmianami. Przypominam, że kolega pytał o dozowanie w akwarium z miękasami i ukwiałami. Nie wydaje mi się żeby było sens doradzać mu dozowanie Essentiali …. oczywiście można a nawet trzeba coś dozować ale tylko jeśli podstawowe testy wykażą spadki świętej trójcy (KH, Ca i Mg). Przypominam ze taka odpowiedz dostał, bo pytał o ATI E dostał tez odpowiedz co pisze producent o swoim preparacie i konieczności podmian, to czy autor czy ktoś inny zainteresowany będzie podmieniał czy nie to jest jego sprawa a nie twoja, tak samo wnioskuje że nie raz i nie dwa czytał coś w temacie, masz jakieś dziwne przeświadczenie do walki z wiatrakami, których nikt nie kreci, przeczytales slowo klucz "bez podmian" i włączył się w tobie obrońca wiary Tutaj chyba zostało to świetnie wytłumaczone, nie trzeba nic wiecej: W dniu 25.12.2018 o 01:04, nanokaczor napisał: Mikroelementy, krzemiany ewentualnie węglany jak spadają poniżej 8 kH plus 10% obj. podmiany tygodniowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach