Axelf88 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 Cześć, Od kilku tygodni używam odpieniacz Hydor Slimskim Nano 135.35 lecz mam pewien problem. Po wyczyszczeniu odpieniacza pieni super a po 3 dniach wyrzucam zawartość kubka i już nie pieni. Pompa chodzi, bąbelki się wytwarzają lecz piany brak. Gdy zanurzę pdpieniacz głebiej zaczyna lekko pienić ale dalej szału nie ma. Wyciągam sprzęt z wody i dokładnie go wyczyszczę wraz z wężykiem powietrza i znowu super pieni przez 3 dni. Czy faktycznie odpieniacz trzeba czyścić co 3 dni? Czy coś robię źle? Poprzedni odpieniacz czyściłem raz na 2 tygodnie i był spokój. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balast Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 W od pieniaczu podczas pracy na ściankach wytwarza się śliska powłoka jak ją zmyjesz to przestaje pienić ale to nic strasznego daj mu czasu znów powstanie powłoka i będzie ok Może być tak że nie ma co pienić no białka w wodzie jest mało lub coś dolałeś do wody i wtedy też potrzeba czasu tylko pilnuj żeby nie przelał kubełka ja tak miałem Z tego co napisałeś to po prostu od pieniacz nie ma co robić woda jest czysta i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 Właśnie, że jak ścianki ma czyste to pieni a jak są zarośnięte to przestaje... Na jaki poziom najlepiej go zanużyć by dawał mokrą pianę? Na ustawieniu wg. Instrukcji to wystawał poza pokrywę z akwarium i nie chciał wcale pienić więc ustawiam go w połowie napisu Hydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_T Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 5-8 mm od dolnej krawędzi wtedy będzie zbierał z powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2018 5-8mm od dolnej krawędzi kubka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dawar Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2018 Zanurz kratkę kubka (wlot wody) na 1 cm. Jak będzie za szybko napełniało kubełek to podnieś odpieniacz do góry tak żeby kratka wlotu była zanużona na 5 mm. Cytuj było: 130x35x35 http://nano-reef.pl/forums/topic/103738-tworzymy-rafę-w-domu/ jest: 150x50x60 http://nano-reef.pl/forums/topic/104240-mała-rafa-w-wielkich-problemach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach