Skocz do zawartości
pdz

Pierwsze morskie ok. 250 litrów - prośba o pomoc i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem kompletnym laikiem, moje doświadczenie to dawno temu akwarium słodkowodne, od jakiegoś czasu czytam artykuły o innych zbiornikach, na nich się uczę i wyciągam wnioski.

Chciałbym założyć akwarium, które cieszy oko,  czyli obsada mało wymagająca, może kiedyś z czasem coś większego i bardziej wymagającego.

Moje pytania :

1. Mam ograniczone miejsce, ściana 93 cm, więc 90 cm długości , osobiście przychylam się do 90x55x55 czy inaczej ?

2. Sump - jakie wymiary pod w/w akwa , 2 czy 3 komory ?

3. Oświetlenie - temat rzeka - Waszym zdaniem T5 czy LED a może hybryda ? Jakie propozycje pod założenia, że obsada mało wymagająca dla laika ?

4. Stelaż aluminiowy na zamówienie. Jak go obudować ? przód , tył i boki płyta u meblarza ? boki zdejmowane aby ułatwić prace ? przód na zawiasach czy także zdejmowany ? co jako spód pod sump , co jako spód między akwarium i stelaż ?

5. Jaka optymalna wysokość stelaża ? żeby pompa nie miała ciężko , czy wpakować półkę np. na zasilanie i drobiazgi czy czepiać to na plecach ?

To tyle na początek.

Edytowane przez pdz (wyświetl historię edycji)

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1.

90cm będzie idealnie pasować pod lampy T5 39W. Lampy mają po 92cm - sprawdź czy wejdzie we wnękę. Sama świetlówka ma 85cm, więc pokryje całe akwarium.

Ad 2.

W dziale technika jest temat:

Musisz wybrać najpierw metody filtracji i prowadzenia akwarium. Pod to dobierz sump. Jeśli odpieniacz, to zwykły 3 komorowy starczy. Jeśli chcesz refugium, filtry na pelletki lub kamyki zeovit to musisz na to mieć miejsce.

Jak dolewkę zorganizujesz? Możesz doprowadzić wodę?

Ad. 3

Oświetlenie temat rzeka. Ja miałem LED DIY i zamieniłem na T5. Ale są inne osoby, którym rosną korale pod LED DIY, inne, które mają fabryczne lamy LED lub hybrydy. T5 na pewno się sprawdzają, to nie podlega dyskusji. Hybrydy dają dobre efekty ale są piekielnie drogie. Nie patrz na to, ze chcesz mało wymagające zwierzęta. Składaj zestaw jak pod SPS, nie będziesz musiał nic zmieniać, jeśli najdzie cię ochota na trudniejsze korale.

Ad. 4.

popatrz na stelaż w moim temacie. Aluminiowy robi erybka - między innymi. Stalowy zrobi ci większość spawaczy, trzeba go zabezpieczyć przed korozją. Obudowa - wg uznania. Są firmy co robią komplety. Możesz wyciąć płyty w  castoramie i sam przykręcić, lub u stolarza zamówić obudowę pod kolor i styl mebli w mieszkaniu. Do wyboru, do koloru. Jeśli akwarium będzie wolnostojące z dostępem z 3 stron to ściągane boki mogą być praktyczne. Ale pewnie nie będziesz z tego korzystać. Ja mam opcję ściągania ale ani razu tego nie robiłem. Przód mam normalne drzwiczki, na zawiasach. Chwalę sobie to rozwiązanie. Ale moje akwarium jest szerokie na 120cm, więc jest dość miejsca. W szynach zawsze prędzej czy później zbiera się kurz i sól z rozchlapanej wody i to średnio wygląda, do tego jest upierdliwe w czyszczeniu. Między akwarium i stelaż zwykłą płyta 18mm. I pianka XPS z marketu pod panele https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/podklady-pod-podlogi-plywajace/podklad-pod-podloge-plywajaca-xps,p176969,l192.html

Ad. 5.

Czepianie czegokolwiek na plecach, jeśli nie masz wygodnego dostępu to pomyłka. Prędzej czy później zaczyna denerwować. Doprowadź prąd do szafki. Można zamontować wymyślne gniazdka sterowane komputerem, albo proste listwy z włącznikami. Ja mam to drugie i sobie chwalę. Stelaż policz tak: wysokość sumpa + 30-35cm ponad. W praktyce jeśli będziesz robił stelaż z profili 40x40x3mm liczysz od dołu - nóżki + stelaż 40mm + płyta pod sump 18mm + pianka 4mm + sump + 30-35cm ponad + stelaż 40mm + płyta 18mm + pianka 4mm.

jedna uwaga, jeśli chcesz dawać odpieniacz, to musisz sprawdzić jego wysokość. po 1 komora odpieniacza jest zawsze pierwsza po spadzie. Po drugie każdy odpieniacz ma rekomendowaną głębokość wody do pracy, z reguły 20-25cm, czyli czasem trzeba podstawkę pod odpieniacz. Czyli musisz policzyć wysokość odpieniacza + podstawkę. jeśli sump zrobisz na 40cm wysoki, a odpieniacze mają powiedzmy 50-60cm, to sump + 30cm ponad da ci zapas do obsługi odpieniacza.

Inne rzeczy do wzięcia pod uwagę to efekty wizualne. Akwarium ma zdobić i być wygodne do oglądania. Jeśli np. przy akwarium będziesz miał niską sofę tuż obok, to zrobienie wysokiego stelaża zaburzy układ mebli, będziesz miał piasek na wysokości oczu. Zrobienie zbyt niskiego to pochylanie się albo klękanie, żeby coś w akwarium zobaczyć. Chyba, że jesteś niski to ok, lub bardzo wysoki, to lepiej wyższe.

EDIT: Jesteś z okolic Warszawy, jesy tam kilku akwarystów, co mają dobrze zrobione zestawy. Odezwij się, pojedź zobacz, podyskutuj.

Edytowane przez katani (wyświetl historię edycji)

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) wymiar, im więcej dna, tym lepiej, czyli 90/60/60 Moje pierwsze miało wymiary 120/40/60. Rybki miały gdzie pływać, akwa wyglądało jak witryna, jedyny mankament to głębokość - brakowało mi jakieś 20cm do pełni szczęścia.

2)sump - ja mam dwuczęsciowy. W wyśzzym jest komora spadu z przepływem na komorę ze skarpetami, oraz komora odpieniacza. Z komory odpieniacza woda spada do niższego sumpa - pozwala to na utrzymanie stłego poziomu wody w komorze odpieniacza (brak mozliwości przelania odpieniacza po zaniku napięcia. Wniższym sumpie mam komorę ze skałą, komorę z refugium i DSB, oraz komre pomy. Ostatnia jest komora dolewki na jakieś 30 litrów - wody starcza spokojnie na ok 2 tygodnie. Wielkość sumpa zależy od ego ile masz na niego miejsca i co chcesz w nim mieć.

3) Oswietlenie to kwestia dyskusyjna. Wszystko jest kwestią gustu. Ja stawiam na hybrydę - połączenie ledów z świetlówkami daje - moim zdaniem - bardzo fajne wyniki. Szczególnie, kiedy lampa jest sterowana komputerkiem.

4) Ja mam stelaże drewniane - sam sobie robiłem - w jednym mam na zawiasach, w drugim magnesy i powiem tyle, że płyty na magnesy są najlepszym rozwiązaniem - nie zajmują wiele miejsca, odpinasz i stawiasz z boku - drzwiczki trzeba otwierać na boki. Spód z płyty drewnianej, do tego podkładkę pod akwarium, albo podkładki pod panele podłogowe.

5) stelaż wysoki na tyle, żeby swobodnie operować w sumpie, wyjąć odpieniacz. Ja mam stelaż w głównym baniaku wysoki (o ile pamietam, to wewnatrz będzie prawie metr) bo górny sump jest jakieś 20/30cm wyżej od dolnego. Operować w sumpie mogę sobie swobodnie, na tylnej ścianie mam miejsce z kilkoma dodatkowymi gniazdami (grzałka odpieniacz itp), oraz panelami sterowania do pomp. Cały główny penel zasilający mam ulokowany w bocznej części - łatwy dostęp. Gniazda zasilające mam zabezpieczone (z klapką), każde gniazdo jest zabezpieczone bezpiecznikiem, który jednocześnie działa jako wyłącznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1.

O tym nie pomyślałem.

W obecnej lokalizacji ogranicza mnie 90 a pozostałe wymiary ? głębokość 50 , 55 ? wysokość 50 , 55 ?

Ad. 2.

Odpieniacz, więc pewnie 3-komorowy aczkolwiek widziałem projekty na 2 komory, dlatego pytanie, jednak 3 komory będą chyba lepsze.

Fajny temat, przejrzę go, ponieważ nie wiem jakie dać wymiary sumpa, żeby pomieścić wszystko i żeby w razie awarii nie zalać mieszkania, zerknę, policzę, generalnie kwestia sumpa, komina i zalania pokoju to drażliwy temat ;-)

Za ścianą jest łazienka :-)

Ad. 3.

Pewnie wezmę oświetlenie T5, tylko zastanawia mnie, czemu niektórzy używają LED lub hybryd ?

Czy diody razem z T5 lub samodzielnie dają coś czego T5 nie są w stanie dać ? czy chodzi o walory estetyczne, wydobycie kolorów czy cokolwiek innego ?

Ad. 4.

Stelaż na pewno aluminiowy, jeden bok będzie przy kominie, drugi wolny, więc może ten wolny zdejmowany lub otwierany. Komin nie jest używany i to jest ból, bo gdyby go nie było, miałbym dodatkowe 50-60 cm.

A jak kwestia zawiasów ? Normalnie w szafkach kuchennych zawias montowany jest w boku szafki a tutaj jest profil pionowy. Czy może przednie pionowe profile są nieco odsunięte do tyłu ?

Ad. 5.

Cenne uwagi co do wysokości stelaża.

Jestem z okolic W-wy ale jestem laikiem, nie czułbym się komfortowo u kogoś kto się zna na rzeczy zadając dla tej osoby banalne pytania :-)

Planuję też jakąś automatykę na Arduino, zobaczymy jak to wyjdzie, czy starczy wiedzy i samozaparcia , po kilku dniach widzę, że jest sporo gotowych rozwiązań, nie takich drogich.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarystyka morska - Werner Baumeister - to dobra pozycja , czy coś innego ? Co ?

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.