Daro73 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) W sterowniku cyrkulatora Jecod RW4 nie świeci żadna z diód pokazujące prędkość pompy, sterownika jeszcze nie rozebrałem ale czego szukać kiedy go rozkręcę ??? Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Daro73 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 Mam takie same objawy w jednym ze sterowników. Jak narazie nie udało mi się tego naprawić Ponoć w CoralHouse można dokupić niedrogo sam sterownik. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 te sterowniki strasznie nie lubią wilgoci, jak ktoś trzyma w szafce to bardzo szęsto są takie problemy, jak trzymałeś w szafce to warto rozebrać i wyczyścić płytkę, jak masz możliwość to zanieść na myjkę ultradzwiękową jest szansa że odżyje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 Sterowniki mam zamontowane na zewnątrz szafki, rozebrałem ten felerny, żadnego śladu wilgoci na płytce nie ma. Profilaktycznie płytkę przeczyściłem alkoholem. niestety zero efektu. Nie potrafię za bardzo uporać się z elementami smd więc płytkę dam komuś bardziej obeznanemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 2 godziny temu, Daro73 napisał: Sterowniki mam zamontowane na zewnątrz szafki, rozebrałem ten felerny, żadnego śladu wilgoci na płytce nie ma. Profilaktycznie płytkę przeczyściłem alkoholem. niestety zero efektu. Nie potrafię za bardzo uporać się z elementami smd więc płytkę dam komuś bardziej obeznanemu jak na zewnątrz to nie ten problem często tak się dzieje z elektronika w wilgoci jak ktoś trzyma i nie tylko jebao robią się naloty na plytkach i ma przebicia, u Ciebie jest cos innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 Nie wiem co pomogło ale diody wskazujące pracę pompy już działają, potraktowałem płytkę suszarką, podgrzałem ją porządnie. Dodatkowo chyba na tym forum wyczytałem także że komuś z identycznym przypadkiem udało się uruchomić diody po włączeniu trybu nocnego. U mnie to zadziałało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 Teraz, Daro73 napisał: Nie wiem co pomogło ale diody wskazujące pracę pompy już działają, potraktowałem płytkę suszarką, podgrzałem ją porządnie. Dodatkowo chyba na tym forum wyczytałem także że komuś z identycznym przypadkiem udało się uruchomić diody po włączeniu trybu nocnego. U mnie to zadziałało posprawdzaj czy nie ma miejsc zasniedzialych na płytce ewentualnie chodzi mi jeszcze po glowie temat zimne luty wpisz sobie w google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 U mnie płytka wygląda jakby dopiero wyszła z fabryki. Z pomiarów wynika, że sygnał na diody nie wychodzi ze scalaka. Ale spróbuję tricku z suszarką choć płytka nie jest zawilgocona i brak zimnych lutów (to pierwsze co sprawdzam na płytkach drukowanych). Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Płytka wygląda jak nówka zero jakichkolwiek zaśniedzeń czy śladów po kontakcie z cieczą. Zamierzałem przelutować płytkę ale sprzedałem jedną stację lutowniczą, drugą dopiero robię. Podejrzewam że w naszych przypadkach zawiesza się procesor Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Daro73 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2019 7 minut temu, montymick napisał: U mnie płytka wygląda jakby dopiero wyszła z fabryki. Z pomiarów wynika, że sygnał na diody nie wychodzi ze scalaka. Ale spróbuję tricku z suszarką choć płytka nie jest zawilgocona i brak zimnych lutów (to pierwsze co sprawdzam na płytkach drukowanych). Nom to zostaje już tylko jakieś uszkodzenie elektroniki, chyba że ktos wpadnie na inny pomysł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach