Skocz do zawartości
Daro73

Naprawa sterownika cyrkulatora

Rekomendowane odpowiedzi

W sterowniku cyrkulatora Jecod RW4 nie świeci żadna z  diód  pokazujące prędkość pompy, sterownika jeszcze nie rozebrałem ale czego szukać kiedy go rozkręcę ???

Edytowane przez Daro73 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie same objawy w jednym ze sterowników. Jak narazie nie udało mi się tego naprawić  :(

Ponoć w CoralHouse można dokupić niedrogo sam sterownik.

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

te sterowniki strasznie nie lubią wilgoci, jak ktoś trzyma w szafce to bardzo szęsto są takie problemy, jak trzymałeś w szafce to warto rozebrać i wyczyścić płytkę, jak masz możliwość to zanieść na myjkę ultradzwiękową jest szansa że odżyje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki mam zamontowane na zewnątrz szafki, rozebrałem ten felerny, żadnego śladu wilgoci na płytce nie ma. Profilaktycznie płytkę przeczyściłem alkoholem. niestety zero efektu. Nie potrafię za bardzo uporać się z elementami smd więc płytkę dam komuś bardziej obeznanemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
2 godziny temu, Daro73 napisał:

Sterowniki mam zamontowane na zewnątrz szafki, rozebrałem ten felerny, żadnego śladu wilgoci na płytce nie ma. Profilaktycznie płytkę przeczyściłem alkoholem. niestety zero efektu. Nie potrafię za bardzo uporać się z elementami smd więc płytkę dam komuś bardziej obeznanemu

jak na zewnątrz to nie ten problem często tak się dzieje z elektronika w wilgoci jak ktoś trzyma i nie tylko jebao robią się naloty na plytkach i ma przebicia, u Ciebie jest cos innego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co pomogło ale diody wskazujące pracę pompy już działają, potraktowałem płytkę suszarką, podgrzałem ją porządnie. Dodatkowo chyba na tym forum wyczytałem także że komuś z identycznym przypadkiem udało się uruchomić diody po włączeniu trybu nocnego. U mnie to zadziałało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
Teraz, Daro73 napisał:

Nie wiem co pomogło ale diody wskazujące pracę pompy już działają, potraktowałem płytkę suszarką, podgrzałem ją porządnie. Dodatkowo chyba na tym forum wyczytałem także że komuś z identycznym przypadkiem udało się uruchomić diody po włączeniu trybu nocnego. U mnie to zadziałało

posprawdzaj czy nie ma miejsc zasniedzialych na płytce ewentualnie chodzi mi jeszcze po glowie temat zimne luty wpisz sobie w google :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie płytka wygląda jakby dopiero wyszła z fabryki. Z pomiarów wynika, że sygnał na diody nie wychodzi ze scalaka. Ale spróbuję tricku z suszarką choć płytka nie jest zawilgocona i brak zimnych lutów (to pierwsze co sprawdzam na płytkach drukowanych). 

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka wygląda jak nówka zero jakichkolwiek zaśniedzeń czy śladów po kontakcie z cieczą. Zamierzałem przelutować płytkę ale sprzedałem jedną stację lutowniczą, drugą dopiero robię. Podejrzewam że w naszych przypadkach zawiesza się procesor

Edytowane przez Daro73 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
7 minut temu, montymick napisał:

U mnie płytka wygląda jakby dopiero wyszła z fabryki. Z pomiarów wynika, że sygnał na diody nie wychodzi ze scalaka. Ale spróbuję tricku z suszarką choć płytka nie jest zawilgocona i brak zimnych lutów (to pierwsze co sprawdzam na płytkach drukowanych). 

Nom to zostaje już tylko jakieś uszkodzenie elektroniki, chyba że ktos wpadnie na inny pomysł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.