Gr4b3Q Report post Posted January 2, 2019 (edited) Witam, na mnie też przyszedł już czas - trzeba się pokazać na forum Po perypetiach z akwariami słodkowodnymi i małą morską kostką 40x40x40, przyszedł czas na coś większego - chyba złapałem bakcyla Akwarium 120x50x50 z kominem zewnętrznym. Oraz sump 100x40x40 - 4 komory Pompa obiegowa: JEBAO DCP-8000 Cyrkulacja: Jebao CP-40, Jebao SW-4 i JVP-100 Odpieniacz: Bubble Magus Curve A9 Oświetlenie: Dwie belki 2x54W T5 (3x ATI Blue+ i 1xATI Coral+) 1x Kessil A360WE (poluję też na drugiego) Akwarium prowadzę na soli AF Reef Salt, dozuję ballinga uzupełnianego Red Sea Coral Colors ABCD i strontem. Przestałem podmieniać wodę w październiku. Sump podzielony jest na 4 komory: 1. Zrzut - tam jest skimmer i częściowa filtracja mechaniczna 2. Refugium + DSB - 12cm piachu, na tym trochę gruzu i glon spaghetti - wszystko oświetlane lampą samoróbką 40W Full Spectrum - dzięki temu NO3 mam w okolicy 0.5ppm a PO4 0.02-0.04 3. Komora "łapiąca" glony - w przyszłości mogę tam wrzucić koszyczki z medium filtracyjnym 4. Powrót - w środku pompa DCP-8000, skała, trochę ceramiki i 1kg AF Life Bio Fil w reaktorze przepływowym (ok 600L/h) Aktualne parametry: Ca - 440 Mg - 1450 kH - 8.1 pH - 8.25 Trochę zdjęć akwarium i jego mieszkańców Akwarium narazie mieszane, z delikatną przewagą SPS W środku pływają 2 błazny, żółtek, salarias do tego krewetka czyszcząca, percnon gibbesi i ślimaki. Narazie wygląda bardziej jak szczepkarium niż akwarium morskie ale w sumie od czegoś trzeba zacząć Jak widać nawet akry są szczęśliwe. Edited January 2, 2019 by Gr4b3Q (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciekelkk Report post Posted January 2, 2019 Powodzenia za rok będzie pięknie rozrośnięte ważna cierpliwość i systematyczność Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzegorz.k Report post Posted January 2, 2019 Jest potencjał Jak długo ci zajęło żeby tak obrosły szyby glonami wapiennymi ? Ile ma akwarium? No i dlaczego przestałeś podmieniać wodę? Teraz może i nie potrzeba ale jak te korale podrosną to może i warto? Quote 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Share this post Link to post Share on other sites
Gr4b3Q Report post Posted January 2, 2019 55 minut temu, grzegorz.k napisał: Jest potencjał Jak długo ci zajęło żeby tak obrosły szyby glonami wapiennymi ? Ile ma akwarium? No i dlaczego przestałeś podmieniać wodę? Teraz może i nie potrzeba ale jak te korale podrosną to może i warto? Akwarium zalałem w czerwcu 2018 , więc tylko 7 miesięcy Przestalem podmieniać bo na icp wychodziło wszystko książkowo, a no3 i po4 mam niskie bo refugium robi robotę więc bez sensu taszczyć wiadra jak mogę dużo efektywniej uzupełnić braki makro i mikro Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted January 4, 2019 Hej, jak się sprawuje pompa dcp 8000? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gr4b3Q Report post Posted January 8, 2019 W dniu 5.01.2019 o 00:09, elespero napisał: Hej, jak się sprawuje pompa dcp 8000? Nie miałem z nią żadnych problemów, ustawiłem raz moc i wyregulowałem zaworem gilotynowym wysokość w kominie i jest cały czas stabilnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted January 8, 2019 Nie miałem z nią żadnych problemów, ustawiłem raz moc i wyregulowałem zaworem gilotynowym wysokość w kominie i jest cały czas stabilnie A jak z głośnością?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gr4b3Q Report post Posted January 8, 2019 2 godziny temu, elespero napisał: A jak z głośnością? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka szczerze to ja nie słyszę, bardziej skimmer hałasuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted January 8, 2019 szczerze to ja nie słyszę, bardziej skimmer hałasuje. Ok. Dzięki.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mini Report post Posted February 12, 2019 W dniu 2.01.2019 o 12:05, Gr4b3Q napisał: Bubble Magus Curve A9 Jak odpieniacz? Cichy? Daję radę? Quote Share this post Link to post Share on other sites