kniaz0 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Ja myślałem nad spienione pcv ale mam teraz dylemat czy faktycznie nie robić z dibond żeby lampę też można było by oprzeć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papryk1 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Cześć, mam podobne wnioski jak norbi2222 . Akwarium jak w stopce 160x60x60cm-miałem tam 3 x 165W(110W) + 4x t5 80W(15.000K) rosło jak na drożdżach. Chinki po 100$/szt. przerobiłem wymieniając białe na RB + ciche wentylatory+ zdemontowałem co drugą soczewkę. Obecny projekt to stelaż pod kątem pod lampę led PS Metis Hyperion R2 3x150W + w poziomie 6szt T5 80W. I tylko obawiam się zużycia Balinga - he he. Będzie to konstrukcja podobna do największej hybrydy PS: https://www.olx.pl/oferta/pacificsun-pandora-hyperion-s-4x145w-4x80w-t5-CID103-IDpVHop.html#4c36ba49aa Ledy potrafią doświetlić akwa do 70cm głębokości (akry i monti dzięki led rosną mi od dna akwa) T5 max dają średnio rady do 60cm głębokości. Dzięki otwartej konstrukcji jest zapewnione lepsze chłodzenie T5 ( max 40'C temp. pracy) ale kosztem chlapania po nich. Jak trzeba będzie to dołożę wiatraki do T5. Niestety trzeba czyścić wszystko co 3 miesiące ;-( Myślę, iż to najlepsze rozwiązanie na rynku za stosunkowo niskie koszty zakupu i eksploatacji. Obecnie wisi u mnie AF 10x80W t5. Co do długości T5 do akwarium 130cm dla kolegi fifek33 to T5 54 W i przygodę rozpocząłbym z 4szt po dwie na stronę. Układ elektryczny stateczników bym wykonał tak aby załączać po jednej szt. z każdej strony(czyli łącznie 2 szt na raz) Zegary najtańsze z Ikei (pierwszy zegar w godzinach 9-18 a drugi 11-16) Gdyby było mało po 3-4 miesiącach można dołożyć trochę czasu ale nie będzie potrzeby. Pozdrawiam. Co do kolegi fresz33 miałbym uwagę, iż dawanie T5 pod kątem nie ma większego sensu gdyż mają charakterystykę "dookulną" a odbłyśniki kierują część energii wprost na lampę led. Chyba, że to tylko tak na rysunku a w rzeczywistości będzie inaczej-bo szkoda świecić na bok lampy niż na korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach