Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) W tym temacie jest wiele postów wychwalających mit i magię. Ogólnie takie tematy są zbiorem opinii. Tak jak ja bym napisał że na marsie jest cywilizacja, która opanowała nasze mózgi. Nie ma na to żadnych dowodów - ani na to że tak jest ani że nie jest. To jest moja opinia i możesz się z nią zgadzać lub nie. Fora zmieniły się w bezkształtną papkę. Nie prowadzi się dyskusji. Wyraża się swoje opinie. Nie ma wymiany informacji. Jeśli coś nie ma źródła to nie jest informacją tylko czyjąś opinią. Nikt tego nie zbadał - nie można sprawdzić kto to zbadał i skąd to coś pochodzi. To jest wprost nieskończone pole do manipulacji. Można napisać cokolwiek i wystarczy to powtórzyć 100 razy a stanie się prawdą objawioną z nieba - niepodważalnym faktem. A tu jest artykuł o tym co tlenek żelaza usuwa z wody oprócz fosforanów: https://www.advancedaquarist.com/2012/2/chemistry Tą wiedzę trzeba połączyć z innymi faktami, potwierdzonymi innymi źródłami a potem dodać wszystko do siebie i sprawdzić w rzeczywistości. Potem okazuje się że to działa i wtedy zaczynasz rozumieć o co w tej układance chodzi. To nie przychodzi w ten sposób że przeczytasz wpis na forum i już. Zazwyczaj jest odwrotnie. Wpisy na forach często [co mi się nie raz zdarzyło] wprowadzają w błąd- w ślepą ścieżkę. To dlatego że nie mają one źródeł i są to jedynie czyjeś opinie. Forum było by idealne jeśli wszyscy jego użytkownicy prowadzili by naukową dyskusję. Niestety moim zdaniem nie jest to możliwe do osiągnięcia w tej czasoprzestrzeni. . Edytowane 3 Stycznia 2019 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anney Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) No dokładnie. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez anney (wyświetl historię edycji) Cytuj http:// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Wodorotlenek żelaza nie jest czarny tylko rudy. Jeśli wsadzisz tlenek żelaza do silnie zasadowego roztworu to stanie się to co na tym wykresie: Zacznie ci się utleniać. Dlatego na powierzchni tlenku żelaza zacznie się w środowisku wodnym pojawiać rudy osad - wodorotlenek żelaza. Ale ten wykres opisuje tylko termodynamikę reakcji a nie kinetykę.... Więc sama zmiana potencjału albo pH nie spowoduje że nagle określona faza zmieni ci się w tą która ma w danych warunkach najniższą energię swobodną. Dana faza może pozostać w stanie metastabilnym lub określona przemiana nie zajdzie bo zabraknie czasu na jej zajście. Trzeba też pamiętać że te wykresy powstały w wyniku obliczeń na podstawie danych termodynamicznych i każdy może je zrobić w domu. Nie wynikają one z pomiarów i choć nie słyszałem że się nie sprawdziły to jednak należy mieć do nich dystans. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 Też lubię czytać posty kolegi nanokaczora. Wszystkie lub spora większość poparta linkami do "faktów". Jednak "sposób podania informacji" jest trudny do czytania Jedyne z czym się nie zgadzam z Konradem to skuteczność flukonazole w walce z bryopsis ( no chyba, że kolega zmienił zdanie a ja tego nie doczytałem ). Co do problemu z topika ( coby nie było samego offtopu ) to mimo kiepskiej jakości zdjęcia to widać, że to cyjano. Proponuję zapoznać się z twórczością kolegi Testera: https://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/ i może nawet bardziej tym: https://reefhub.pl/wspolczynnik-redfielda-zegnaj-cyjano/ montymick Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 7 godzin temu, nanokaczor napisał: A tu jest artykuł o tym co tlenek żelaza usuwa z wody oprócz fosforanów Konrad, niestety link nie działa, a chętnie przeczytam artykuł. Możesz podlinkować go jeszcze raz, lub przytoczyć istotne informacje z tego artykułu. Np. co tlenek żelaza usuwa z wody oprócz fosforanów. Dzięki. Ponadto zgadzam się, że jeżeli wypowiedź nie jest poparta danymi, to niestety bardzo częsta jest mało warta. Oczywiście nie na wszystko można znaleźć badania naukowe, jednak warto poprzeć swoim doświadczeniem i dowodami z tego wynikającymi. A każdy sam wyciągnie wnioski. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 15 minut temu, montymick napisał: Też lubię czytać posty kolegi nanokaczora. Wszystkie lub spora większość poparta linkami do "faktów". Jednak "sposób podania informacji" jest trudny do czytania mam dokładnie tak samo duża wiedza fajne podejście ale sposób przekazania jest przy najmniej dla mnie trudny, "coś w rodzaju ja to rozumiem dla mnie jest łatwe ale nie potrafię tego przekazać tak aby było to jasne i klarowne dla wszystkich" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Godzinę temu, norbi2222 napisał: Konrad, niestety link nie działa, a chętnie przeczytam artykuł. Możesz podlinkować go jeszcze raz, lub przytoczyć istotne informacje z tego artykułu. Np. co tlenek żelaza usuwa z wody oprócz fosforanów. Dzięki. Ponadto zgadzam się, że jeżeli wypowiedź nie jest poparta danymi, to niestety bardzo częsta jest mało warta. Oczywiście nie na wszystko można znaleźć badania naukowe, jednak warto poprzeć swoim doświadczeniem i dowodami z tego wynikającymi. A każdy sam wyciągnie wnioski. https://www.advancedaquarist.com/2012/2/chemistry U mnie link działa. Ewentualnie można wejść np przez google i wpisać "advanced aquarist gfo". Jeśli chodzi o badania naukowe to problem najczęściej polega na tym, że nie ma do nich dostępu, nie umiemy tego znaleźć lub nie mamy pieniędzy żeby zapłacić za dostęp. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi . Teraz zostawiam was samych macie tu ciekawe tematy , ja założe podobny temat może jakoś dotrwa bez zmiany tematu . POZDRAWIAM . A no i adminów tez . Sorki zapomniał bym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 Teraz, lysy23111 napisał: Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi . Teraz zostawiam was samych macie tu ciekawe tematy , ja założe podobny temat może jakoś dotrwa bez zmiany tematu . POZDRAWIAM . widziałem twój wpis zanim został wyczyszczony przez administrację, brawo Ty strzel focha i się obraź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 Chyba będę musiał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach