Skocz do zawartości
lysy23111

DINO-CJANO ??? Pomocy---

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

W tym temacie jest wiele postów wychwalających mit i magię. Ogólnie takie tematy są zbiorem opinii. Tak jak ja bym napisał że na marsie jest cywilizacja, która opanowała nasze mózgi. Nie ma na to żadnych dowodów - ani na to że tak jest ani że nie jest. To jest moja opinia i możesz się z nią zgadzać lub nie. 

Fora zmieniły się w bezkształtną papkę. Nie prowadzi się dyskusji. Wyraża się swoje opinie. Nie ma wymiany informacji. Jeśli coś nie ma źródła to nie jest informacją tylko czyjąś opinią. Nikt tego nie zbadał - nie można sprawdzić kto to zbadał i skąd to coś pochodzi. To jest wprost nieskończone pole do manipulacji. Można napisać cokolwiek i wystarczy to powtórzyć 100 razy a stanie się prawdą objawioną z nieba - niepodważalnym faktem. 

A tu jest artykuł o tym co tlenek żelaza usuwa z wody oprócz fosforanów:

https://www.advancedaquarist.com/2012/2/chemistry

Tą wiedzę trzeba połączyć z innymi faktami, potwierdzonymi innymi źródłami a potem dodać wszystko do siebie i sprawdzić w rzeczywistości. Potem okazuje się że to działa i wtedy zaczynasz rozumieć o co w tej układance chodzi. To nie przychodzi w ten sposób że przeczytasz wpis na forum i już. Zazwyczaj jest odwrotnie. Wpisy na forach często [co mi się nie raz zdarzyło] wprowadzają w błąd- w ślepą ścieżkę. To dlatego że nie mają one źródeł i są to jedynie czyjeś opinie. Forum było by idealne jeśli wszyscy jego użytkownicy prowadzili by naukową dyskusję. Niestety moim zdaniem nie jest to możliwe do osiągnięcia w tej czasoprzestrzeni. .  

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Wodorotlenek żelaza nie jest czarny tylko rudy. Jeśli wsadzisz tlenek żelaza do silnie zasadowego roztworu to stanie się to co na tym wykresie:

1636_html_719b6fe9.jpg

Zacznie ci się utleniać. Dlatego na powierzchni tlenku żelaza zacznie się w środowisku wodnym pojawiać rudy osad - wodorotlenek żelaza. 

Ale ten wykres opisuje tylko termodynamikę reakcji a nie kinetykę.... Więc sama zmiana potencjału albo pH nie spowoduje że nagle określona faza zmieni ci się w tą która ma w danych warunkach najniższą energię swobodną. Dana faza może pozostać w stanie metastabilnym lub określona przemiana nie zajdzie bo zabraknie czasu na jej zajście. Trzeba też pamiętać że te wykresy powstały w wyniku obliczeń na podstawie danych termodynamicznych i każdy może je zrobić w domu. Nie wynikają one z pomiarów i choć nie słyszałem że się nie sprawdziły to jednak należy mieć do nich dystans. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też lubię czytać posty kolegi nanokaczora. Wszystkie lub spora większość poparta linkami do "faktów".

Jednak "sposób podania informacji" jest trudny do czytania :)

Jedyne z czym się nie zgadzam z Konradem to skuteczność flukonazole w walce z bryopsis ( no chyba, że kolega zmienił zdanie a ja tego nie doczytałem :) ).

Co do problemu z topika ( coby nie było samego offtopu ) to mimo kiepskiej jakości zdjęcia to widać, że to cyjano.

Proponuję zapoznać się z twórczością kolegi Testera:

https://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/

i może nawet bardziej tym:

https://reefhub.pl/wspolczynnik-redfielda-zegnaj-cyjano/

montymick

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, nanokaczor napisał:

A tu jest artykuł o tym co tlenek żelaza usuwa z wody oprócz fosforanów

Konrad, niestety link nie działa, a chętnie przeczytam artykuł. Możesz podlinkować go jeszcze raz, lub przytoczyć istotne informacje z tego artykułu. Np.  co tlenek żelaza usuwa z wody oprócz fosforanów. Dzięki. Ponadto zgadzam się, że jeżeli wypowiedź nie jest poparta danymi, to niestety bardzo częsta jest mało warta. Oczywiście nie na wszystko można znaleźć badania naukowe, jednak warto poprzeć swoim doświadczeniem i dowodami z tego wynikającymi. A każdy sam wyciągnie wnioski.

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
15 minut temu, montymick napisał:

Też lubię czytać posty kolegi nanokaczora. Wszystkie lub spora większość poparta linkami do "faktów".

Jednak "sposób podania informacji" jest trudny do czytania :)

mam dokładnie tak samo :) duża wiedza fajne podejście ale sposób przekazania jest przy najmniej dla mnie trudny,

"coś w rodzaju ja to rozumiem dla mnie jest łatwe ale nie potrafię tego przekazać tak aby było to jasne i klarowne dla wszystkich"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
Godzinę temu, norbi2222 napisał:

Konrad, niestety link nie działa, a chętnie przeczytam artykuł. Możesz podlinkować go jeszcze raz, lub przytoczyć istotne informacje z tego artykułu. Np.  co tlenek żelaza usuwa z wody oprócz fosforanów. Dzięki. Ponadto zgadzam się, że jeżeli wypowiedź nie jest poparta danymi, to niestety bardzo częsta jest mało warta. Oczywiście nie na wszystko można znaleźć badania naukowe, jednak warto poprzeć swoim doświadczeniem i dowodami z tego wynikającymi. A każdy sam wyciągnie wnioski.

https://www.advancedaquarist.com/2012/2/chemistry

U mnie link działa.

Ewentualnie można wejść np przez google i wpisać "advanced aquarist gfo".

Jeśli chodzi o badania naukowe to problem najczęściej polega na tym, że nie ma do nich dostępu, nie umiemy tego znaleźć lub nie mamy pieniędzy żeby zapłacić za dostęp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi . Teraz zostawiam was samych macie tu ciekawe tematy , ja założe podobny temat może jakoś dotrwa bez zmiany tematu . POZDRAWIAM .

A no i adminów tez . Sorki zapomniał bym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
Teraz, lysy23111 napisał:

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi . Teraz zostawiam was samych macie tu ciekawe tematy , ja założe podobny temat może jakoś dotrwa bez zmiany tematu . POZDRAWIAM .

widziałem twój wpis zanim został wyczyszczony przez administrację, brawo Ty strzel focha i się obraź :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.