Beti Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 5 minut temu, waldek123blau napisał: Kiełkuje mi taki pomysł aby wyjmować skałę z akwarium oczyszczać ją z korali wkładać do innego akwarium i zasypywać całkiem piaskiem tak aby róże wyszły na piasek - wtedy można ją zebrać rękami Po kilku dniach z powrotem do akwarium i na nowo mocowanie korali. Myślałem nawet nad wymianą całej skały ale boję się ponownego dojrzewania. U mnie 4 chełmony straciły życie przez pokolce: Xanthurum, żółtek i Velifirum ścigały je po całym akwarium. Myślę że będzie Ci bardzo trudno sparować chełmona z żółtkiem Dokladnie wczesniej o tym pisałam właśnie,te pokolce...kurde czemu te róże to temat tak trudny,jest wiele problemów w akwarystyce i da się rozwiązać prawie zawsze,a róże to wielka niewiadoma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Wiesz w mniejszych akwariach róże można szybciej usunąć. W większych tankach robi się już masakra. Po za tym chełmon nie zawsze je aiptasie. Trzeba dużo szczęścia żeby takiego kupić. Mój kolega włożył jedną sztukę chełmona do sumpa razem ze skałą porośniętą aiptasią i zaparł się nie karmiąc go. po miesiącu chełmon zdechł a róży nie ruszył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2019 No tak od 2 tyg mój kochany brzydal jada aiptasie,leń który nawet się nie popatrzył na aiptasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2019 Jest to najświeższy temat o Brzydalu więc napiszę o moim przypadku i podpytam zarazem. Mój Brzydal wycioł róże w dwa dni ostatnio zniknęła mi xenia a dziś widzę pogryzioną papaye. W akwarium poza ukwiałami mam binareum, grzybki, ricorde, gorgonie, lobopythona, czarne tuby, alcyonium, dendrophyllie. Czy któryś z powyższych korali jest zagrożony czy teraz Brzydal już będzie tylko zajmował się pokarmem i różami? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2019 Może się zająć wszystkimi wyżej wymienionymi.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2019 Pozostaje obserwować w takim razie korale i ich stan. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach