Skocz do zawartości
Gość Zbyszek36

Ale sie porobilo.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zbyszek36

nie nic :) ten kto znal ta strone wczesniej to bedzie wiedzial oco chodzi :)

"Sie pozytywnie porobilo"

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Mam cos dla tych wszystkich naiwnych , ktorzy tak najglosniej krzyczeli , ktorzy wierza w to co jest napisane na opakowaniach :)

http://www.bulldog.neostrada.pl/

"REEF CRYSTALS ®(USA/Francja)

Przetestowano dwie próbki . Postać sucha. Jednolity rozmiar cząsteczek. W wodzie destylowanej uwadnia się do pH 8,95

Odstępstwa od NWM : Magnez 1209&1311 ppm, NWM 1300 ppm

Wapń 380&488 ppm, NWM 400 ppm

Potas 359&425 ppm, NWM 390 ppm

Bromki 6,8&8,8 ppm, NWM 66 ppm

Stront 6,8&8,8 ppm, NWM 9 ppm

Krzem 0,03&2,5 ppm, NWM 1,9 ppm

Fosforany <0,003 ppm, NWM 0,07 ppm

Komentarz : Zmienny poziom zawartości magnezu i potasu. Dramatycznie zmienny poziom wapnia i krzemu. Niedobór bromków. Mieszankę analizowano pod kątem obecności witamin, wbrew deklaracją producenta nie wykryto obecności żadnych witamin. "

NAPRAWDE NIE BYLO ? :) ojejku !:)

pozdr....

Ps; Wapno TM (pulver) nie powoduje rozbicia rownowagi jonowej , stoi na opakowaniu jak wol ! to dlaczego wierzyc mnie skoro na opakowaniu jest napisane?:) coz naiwnych jak widac niebrakuje oraz krzykaczy , czy tez takich ktorzy nie maja pojecia jak zalozyc glupi zarnik HQI ( nieobrazajac nikogo , a tylko stwierdzajac fakty) .

Najlatwiej to jest komus nawrzucac , ale najpierw trzeba byc tez tego pewnym

nie przeciagajac tematu , proponuje wszystkim zachowac ostroznosc co do niektorych produktow:) Z braku witamin jeszcze sie nic nie stanie ale sa produkty ktore mozna smialo przekreslic (nie bede wymienial ktore , zachowam dla siebie)

Pozdrawiam Zbyszek.

Ps; Jaka piekna noc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Dla tych ktorzy chcieliby sobie nasypac do akwarium troche magnezu TM oczywiscie tego w proszku , to taki ciekawy cytat doswiadczonej akwarystki od nas .

http://www.riffaquaristik.ch/wasserwerte/141203.html

Umstellung Magnesium auf Ballingmethode, 14.Dezember 2003

"Da ich bereits Kübelweise Magnesium von TropicMarin reinschmeisse ins Becken und den Magnesiumgehalt doch kaum halten kann, habe ich mich entschieden Magnesium nun auch nach Balling bei zu geben. Die vielen Kalkrotalgen welche die ganze Dekoration überziehen, sind enorme Magnesiumverbraucher. "

Noch fragen ?:)

Ps; Nie dosc , ze sypala tego wiadrami to nic sie wogole niezmienialo w akwarium , nie mozna bylo utrzymac poziomu magnezu.

Jakbym jej powiedziale o wapnie to by niektorych wysmiala , tutaj juz nikt tego wapna , ani magnezu nie uzywa. Uzywaja tacy ktorzy nie znaja .

http://www.riffaquaristik.ch/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Wezmy nastepna sol Tropic Marin , producent zapewnia na opakowaniu ze zawîera ona 70 pierwiastkow ani jednego mniej czy tez jednego wiecej.

Analiza ;

Tropic Marin ®(Niemcy)

Przetestowano dwie próbki . Postać sucha. Jednolity rozmiar cząsteczek. W wodzie destylowanej uwadnia się do pH 9,55

Odstępstwa od NWM : Siarczany 2367&2513 ppm, NWM 2700 ppm

Magnez 1203&1250 ppm, NWM 1300 ppm

Wapń 310&300 ppm, NWM 400 ppm

Potas 345&385 ppm, NWM 390 ppm

Bromki 44 ppm, NWM 66 ppm

Glin 0,113 ppm, NWM 0,005 ppm

Fosforany 0,025 ppm, NWM 0,07 ppm

Komentarz : Analiza każdorazowo wykazała niedobór siarczanów, wapnia i magnezu. Zmienna zawartość potasu. Zbyt wysoki poziom glinu.

Przestanmy byc naiwni , pozdrawiam Zbyszek.

Ps; Mialem gdzies wiecej o tym wapnie jakbym wam pokazal co ono jeszcze w sobei zawiera to by wam galy wylazly.Szkoda ze niemoge tego znalesc.

No to cos na poprawienie nastroju :)

http://www.tiscalinet.ch/meerwasser/nosil_wilk_razy_kilka.avi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tylko, ze nie ma sie czym podniecac, przez 6 m-cy uzywalem soli Reef Crystals i jakos nie mialem zadnych problemow z wapniem, magnezem i pierwiastkami sladowymi

PS jakos nie wierze w badania "niezaleznych laboratoriow":), szczegolnie, jesli jedna sol odpowiada w 100% NWM, jedna jest dobra, a pozostale to Dziekuje Uprzejmie Pojade Autobusem:D

ciekawsza jest czesc o propagacja SPS, az napisze emila

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sa zerzniete wyniki testu opublikowanego na stronie firmy Aquacraft ktora jest producentem soli Marine Enviroment. Oczywiscie ich sol zdobyla w tym rankingu 100/100 co tez swiadczy o jego "niezaleznosci". Widzialem kilka innych rankingow i kolejnosc byla zgola odmienna, z reguly zwiazana z tym kto sponsorowal badania.

Sol ktorej uzywa 80% najwiekszego rynku na swiecie ma poziom Ca kolo 300 a wynik pomiaru Mg jest za kazdym razem niespodzianka. Ale jakos im to nie przeszkadza :) i maja super akwaria.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam wszystkich:)

grzesiek , ja niczego proponowac nie chce , nie moge bo wyjdzie znowu tak ze komus sie cos narzuca.(a tego juz bym wiecej nie chcial)

Lubie jednak czytac dobrych , doswiadczonych akwarystow o ktorych nawet niewiedzialem ze az taka posiadaja wiedze .

Kazdy moze niech sam indywidulanie wybierze wedlug siebie najlepsza sol itd, poniewaz wszystkie akwaria sa inne , ludzie mysla inaczej , kazdy ma swoje spostrzezenia :)

Po zatym chce zeby na tym forum jednak byly prowadzone ciekawe dyskusje a nie "pyskowki" zycze tego nam wszystkim :)

Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

ja , narazie mam zamiar zalac baniak :) niezrobilem tego wczoraj bo jednak jeszcze nie czas :) musze cos jeszze poprzemadzac.

W poprzednich akwariach uzywalem roznej soli , glownie to soli Reef Crystal , TM i Kenta.

Pierwiastki sladowe tez Kenta (Kent -Stront Molibdän , dodatkowo jeszcze tylko plyn Lugola nic wiecej ) ale tylko polowe tego co zalecal producent.

Wapno - Kalkwasser + Kalkreaktor

Magnesium probowalem dozowac Magnesiumoxid.(podobnie sie go rozrabia jak kalkwasser i zakrapla)

Obecnie zamierzam stosowac magnesium wedlug Balling`a

Chce tez sprobowac soli Preis :)

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wracając do tej pani akwarystki ,sypała Bio-Magnesium TM? jakiej wielkości akwa.jak duża obsada zbiornika jak długo stosowała? coś więcej na ten temat. bo mam inne doświadczenie w tym temacie.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

jak widac u niej to nie funkcjonowalo , w moim baniaku 500l na poczatku tez sypalem magnesium i wapno TM , tez jakos marnie to widzialem i przeskoczylem na kalkwasser :)

Nie mam pojecia , moze ten magnez i wapno funkcjonuje w maciupenkich baniakach?

Do wiekszych baniakow to potrzeba sypac tego i sypac , oba produkty zawieraja C02 i moze poprostu zaduzo tego wszystkiego , no niewiem.

Po zatym niewyobrazam sobie wystartowac akwarium na wapnie TM w" proszku" do tego Buffer "tripple cos tam...." i magnesium TM .

Wracajac do soli , to wlasnie duzo dobrego ostatnio slyszalem o soli Preis i chyba wlasnie na tej soli zaleje moj baniak.

pozdr..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

juz nawet niechcialem o tym pisac , stosowalem to u siebie przez okres kilku miesiecy raz padla cala obsada w baniaku 500l , zalalem drugi raz bo niewiedzialem dlaczego tak sie stalo pokilku miesiacach padlo 2 raz, wtedy juz chyba mialem dosyc akwarystyki morskiej:( zalalem 3 raz i naszzcescie trafilem na kogos kto mi o tym powiedzial ze wapno"TM w proszku" nie funkcjonuje , przeszedlem na kalkwasser i do dzisiaj zostalem przy akwariach morskich.

Mysle ze w wiekszych baniakach to wapno sie do niczego nienadaje.

Nie mam tez pewnosci czy w mniejszych funkcjonuje.

Magnesium TM tez niefunkcjonuje , jak widac nie tylko w moim baniaku .

Naprawde dziwi mnie strasznie, jak niektorzy pisali ze u nich to funkcjonowalo .

pozdr...

Ps; Grzesiek , z tego wzgledu ze temat byl juz ciagniety dluzszy czas pogadajmy moze o tym na gadu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

caly czas o tym rozmawiamy:) poprostu nie funkcjonuje , zapytaj moze producenta dlaczego nie funkcjonuje , ja mam tylko jedna odpowiedz (zawiera zaduzo C02 i rozwala rownowage jonowa , do tego tez to wapno TM , oba produkty zawieraja Co2 , do kompletu jeszcze ten Tripple Buffer nic innego jak zwykla soda ) rzeczywiscie metoda super aby utrzymac akwarium morskie.

Akwarium 500 litrow , wapna trzeba sypac kilogramami czy tez tego magnezu , oba produkty zawieraja Co2 , przy okazji Ph spada nienormalnie na drugi dzien wogole nie wzrasta pomimo swiecenia lamp , Ph podbijamy tym Buffrem (tripple) krotkotrwale zreszta bo na drugi dzien znowu trzeba to sypac kilogramami;) nic innego jak tylko czysty interes.

Tak sobie to zyje i funkcjonuje przez okres powiedzmy 3 miesiecy , a pozniej robi sie wieeeelkie oczy , kto jest bardziej uparty i jak go stac to zalewa ponownie swoje akwarium i robi wszystko odnowa dopatrujac sie przy okazji swojej winy.

Historia lubi sie powtarzac , z nerwow siwieja wlosy;) po raz drugi klapa , ale juz teraz to do upadlego az sie w koncu zrobi bo przeciez inni maja i u nich to jakos funkcjonuje :)no wlasnie jak robia to inni ? dobrze ze spotkalem kogos kto mi naswietlil sprawe wapna i magnezu TM i zapoznal z metoda P.Wilkens`a , jestem mu bardzo wdzieczny do dnia dzisiejszego.W przeciwnym razie to chyba "Tworki":)

Ale nie te "Tworki" z Pal Talk`a(dla tych co znaja) tylko te prawdziste :)

pozdr...

Ps; Chetnie posluchalbym waszych byc moze tez przykrych doswiadczen z jakimis produktami , napewnie wielu z was takie tez miaja.

Tylko kto z was o tym opowie , przeciez tutaj siedza sami urodzeni ,doswiadczeni akwarysci?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

U mnie to WAPNO i MAGNEZ TM w proszku nie funkcjonowalo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ps. Moze niektorzy twierdza ,ze im funkcjonuje(funkcjonowalo),ale czy byli tak naprawde swiadomi? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

podejrzewam , ze znajdzie sie takich ludzi wiecej , ktorzy beda mieli odwage cywilna sie do tego przyznac:) thx

pozdr....

Ps; Nikt nikomu tez niechcial zle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszek36

Co myślisz o stosowaniu REEF LIFE CALCIUM (Aqua Medic) + REEF LIFE IODINE (Aqua Medic).

pozdr

Tomasz K.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Mysle ze metoda Petera Wilkens`a jest naprawde dobra sprawdzona metoda :)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe chciałeś mi podać to podali mi znajomi akwaryści z niemiec .Monika Kropf, bo o niej była mowa ( z niemieckiego forum nick "Tabata") ma akwarium 1000 l, wiec chyba rozumiesz że przy takiej wielkosci trzeba faktycznie sporo sypac .

,,Nie mam pojecia , moze ten magnez i wapno funkcjonuje w maciupenkich baniakach?,, ja miałem 1000L i napoczątku z braku mieszacza przez około 6mie sypałem wapno , magnesium +strontium dla uzupełnienia braków między podmianami .nie rozłożyłem rafy.....

A z drugiej strony Zbyszku powaliłeś 2x 500 litrowe akwa .za pomoca preparatow TM bo nie funkcjonowały? Uparty z ciebie gość .może problem tkwił gdzieś indziej?

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam.

Kto Ci co niechcial podac? (patrz 5 post od gory) bystrzak z Ciebie , hehe:D

pozdr...

Ps;500 litrow to nie jest wcale takei male :) (wlasnie tez nie funkcjonowalo) a Monika to ma kilka akwari , jak nie kilkanascie :Dw zadnym nie stosuje juz preparatow TM typu pulver:D u niej tez to nie funkcjonowalo !

Jak otworzysz dobrze oczy , to zobaczysz nawet na jej HP ze tam jest jeszcze jedno akwa opisane 750litrow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

heh , niechcialem Ci podac linku :) 2x wczesniej juz go napisalem:)

Pierwszy to byl ten link http://www.riffaquaristik.ch/wasserwerte/141203.html (jakbys byl inteligentniejszy to odcial byc tylko koncowke i pozostawil (ch.)

Drugi to wlasnie byl direct link to jej HP :)http://www.riffaquaristik.ch

Pewnie tak samo byles swiadomy z tym wapnem i magnezem TM ktoro Ci rzekomo funkcjonowalo jak teraz z tymi linkami :) Qrcze , obrotniak z Ciebie :)

Wymysl moze cos innego prosze:)

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.