Guban88ok3m Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2019 Witam. Co polecacie tzn dokladdnie model do pomiaru zasolenia i miernika TDS?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem90 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Miernik DM1 TDS Dual -na osmozie od lat wisi i działa Refractometr z ATC DD analogowy lub polecam osobiście cyfrowy Milwaukee MA887 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SinusX Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Do zasolenia zwykły pływakowy wystarczy, szczególnie jak zbiornik większy to stabilność parametry jest duża. DM1 TDS Dual jest dobry, ale warto zamieniać sondy miejscami bo potrafi czasami głupoty pokazywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Guban88ok3m Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Ja 74 l będę miał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2019 Po pewnym czasie miernik zasolenia jest zbędny. Przy ciągłym stosowaniu tej samej soli do podmian nauczysz się jaką ilość soli trzeba wsypać do zbiornika podmian. Ważniejszy jest miernik TDS ale też na początku. Po kilku miesiącach będziesz wiedzieć co ile czasu trzeba wymienić wkłady. Ważne abyś korpusy sprzętu do RO/DI miał przeźroczyste - wtedy widać gołym okiem czy wkłady są jeszcze przydatne no i kolor żywicy też to pokarze. Ja mam na półce Red Sea Refraktometr i już od roku go nie używałem a miernik TDS który mam na aparaturze RO/DI przestał wskazywać bo prawdopodobnie bateria się wyczerpała. Przy każdej wymianie wkładów zapisuję datę na aparaturze RO/DI i to jest wskaźnikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach