Yakaposhi Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 Hej, Mam sól red sea salt : https://erybka.pl/product-pol-5276-Red-Sea-Salt-22-kg.html ile jej sypać ? Zasolenie 1.023 chciałbym na początek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 Na wiadrze jest instrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Tu masz wszystko opisane 31 ppt masz ok 1.023 zasolenie Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Nexor4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 Nie mam instrukcji bo dostałem 14kg soli, jest bez etykiety :/ 20 minut temu, Nexor4 napisał: Tu masz wszystko opisane 31 ppt masz ok 1.023 zasolenie Nie rozumie, 36gram na 1 litr ? 33ppt to 1.023 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Jeśli chcesz mieć dens 1.023 musisz dać ok 36g soli na litr Edit: Non-coral inverts 1.0235 33.5 ppt 36.0 g/l (1.5 lb/5 US gal) Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Nexor4 Błąd (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 @Yakaposhi Ile litrowy masz baniak netto w obiegu ( -piasek i - skała) Ile % podmieniasz ? 10, 20 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 11 godzin temu, Yakaposhi napisał: Hej, Mam sól red sea salt : https://erybka.pl/product-pol-5276-Red-Sea-Salt-22-kg.html ile jej sypać ? Zasolenie 1.023 chciałbym na początek kiedyś nawet wymyślili mnóstwo urządzeń i wypadało by jedno mieć i po problemie https://www.google.com/search?q=pomiar+zasolenia+w+akwarium+morskim&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjrt7bZ_uzfAhXjp4sKHXOHDYYQ_AUIDigB&biw=1366&bih=636 Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 Mam refraktometr, super się sól rozpuściła niby dobrze skalibrowany a zasolenie mi wyskoczyło 1.030 przy tej dolewce wody dam mniej soli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 1 minutę temu, Yakaposhi napisał: Mam refraktometr, super się sól rozpuściła niby dobrze skalibrowany a zasolenie mi wyskoczyło 1.030 przy tej dolewce wody dam mniej soli Jaki? I czy dobrze skalibrowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 na wodzie RO pokazuje 0 prawie idealnie więc chyba, nie jest najgorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 A co to za refraktometr? Bo na niektórych przy kalibracji na wodzie RO piwinien pooazywać -3/-4 się nie zdziw później jak Ci parametry się rozjadą [emoji14]Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_T Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 Też tak miałem, przy kalibracji RO pokazywał inne zasoleni jak zrobiłem kalibrację płynem 35. Kup płyn do kalibracji za 15zł i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach