Skocz do zawartości
Nuke

Kolejna lampa led WFS?

Rekomendowane odpowiedzi

Buduje się kolejna lampa hybryda z t5 do delty 300l  Obsada zdecydowanie szorstniki i 2/4 quadri. do tego os tam na miękko :)   t5 to 4x24 lub 4x39 ewentualnie na front 1x54w+ 2x24 po bokach oprócz tego to Led RB 2x50 i UV no i zastanawiam się czy zamiast white i innych można zastosować "nową" na rynku diodę WFS-white full spectrum?

według pewnej strony ma takie widmo

wykres-white-full-spectrum.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie bardzo się nadaje.  Interesują mnie led uv z https://pl.aliexpress.com/item/High-Power-LED-Chip-1W-3W-5W-10W-20W-30W-50W-100W-COB-SMD-LED-Bead/32808722323.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.262.7f853c00WqbDyH

niestety w opisie brak jest na jaki prąd jest i amperaż interesują mnie 2x20 lub 2x30  domyślam się że podobnie jak większość w opisie 30-34v i 700mA przy 20w i 1000mA przy 30w ale równie dobrze może być mniejszy lub większy. I pytanie czy lepiej 2 drivery czy jeden większy i jakie musiał by mieć parametry aby było dobrze i nic się nie grzało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sprawa z zasilaczem rozumiem że 900mA będzie za słaby do 30w  lepiej kupić 1000 czy może z zapasem 1200 lub nawet 1500? a jeśli 2x30 do jednego to jaki najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Nuke napisał:

A jak sprawa z zasilaczem rozumiem że 900mA będzie za słaby do 30w  lepiej kupić 1000 czy może z zapasem 1200 lub nawet 1500? a jeśli 2x30 do jednego to jaki najlepszy?

Jest w specyfikacji jasno napisane  :  Prąd przewodzenia: 1050mA   i taki ma być  . 

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1500 to Prąd maksymalny który przetrwa a nie prąd pracy . 
Zasilacz z link ma za małe napięcie zasilania , bliskie napięciu pracy led a powinien być kilka V wyższy .

Ps : do czego Ci taka LED UV , bo nie doczytałem .

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla szorstników z tego co się zorientowałem pod uv dopiero pokazują swoje bajeczne kolory więc myslę że te 2x30 by wystarczyło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Nuke napisał:

dla szorstników z tego co się zorientowałem pod uv dopiero pokazują swoje bajeczne kolory więc myslę że te 2x30 by wystarczyło

Nie mam w/w ale widząc u ludzi w zbiornikach wiem ze zwykle mają 450 nm  w lampie . Mam 395nm , na zbiornik 80L łącznie jakieś 3W i słabo generują fluo u korali . Za to przypalają konkretnie . Więc twój plan na 60 W  ? , to raczej na basen a nie akwarium . Może zrób test zanim polecisz w takie moce .

Edytowane przez SU1 (wyświetl historię edycji)

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak świeci u mnie w dwóch lampach 4x50w rb + 20w uv(395)

IMG_20180601_114039.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.