remos Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 Cześć Zamierzam uruchomić zbiornik posiadam stelaż pod akwarium 80x50x50 około 195l i sump 70x40x30 ok. 80l Chciałbym w akwarium zastosować komin zewnętrzny centralny tylny, jaki wymiar z doświadczenia polecacie do tego litrażu nadmieniam, że nie mam wiele miejsca z tyłu zbiornika otwory dostosuje do wymiaru komina, drugie pytanie czy taki sump około 80l zmieści wodę w czasie awarii prądu jak to najlepiej obliczyć i zabezpieczyć i ostatnie pytanie mam nowy zachomikowany APF600 na pewno za wydajny do takiego zbiornika może ktoś wie jak go skutecznie zdławić i wyregulować? Dzięki za zrozumienie ! Pozdrawiam Remek Cytuj ReefMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tmt Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 Przy założeniu że przelew w akwarium będzie jakieś 5 cm od górnej krawędzi to masz tam 20 litrów wody, dodajesz do tego pojemność komina i to ma się zmieścić w "pustej" części sumpa czyli nad przegrodami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 10 godzin temu, remos napisał: Cześć Zamierzam uruchomić zbiornik posiadam stelaż pod akwarium 80x50x50 około 195l i sump 70x40x30 ok. 80l Chciałbym w akwarium zastosować komin zewnętrzny centralny tylny, jaki wymiar z doświadczenia polecacie do tego litrażu nadmieniam, że nie mam wiele miejsca z tyłu zbiornika otwory dostosuje do wymiaru komina, drugie pytanie czy taki sump około 80l zmieści wodę w czasie awarii prądu jak to najlepiej obliczyć i zabezpieczyć i ostatnie pytanie mam nowy zachomikowany APF600 na pewno za wydajny do takiego zbiornika może ktoś wie jak go skutecznie zdławić i wyregulować? Dzięki za zrozumienie ! Pozdrawiam Remek Odpowiem tak na szybko mam akwarium 100x55x50 275l poprzedni właściciel miał sumpa właśnie o takim wymiarze jak Twój i dawał rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remos Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 3 godziny temu, tmt napisał: Przy założeniu że przelew w akwarium będzie jakieś 5 cm od górnej krawędzi to masz tam 20 litrów wody, dodajesz do tego pojemność komina i to ma się zmieścić w "pustej" części sumpa czyli nad przegrodami. Ok, dzięki właśnie o to chodziło Cytuj ReefMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 Cześć. Mam take akwarium z kominem zewnętrznym o wymiarach 35x35x10cm, wycięcie pod grzebień 5x32cm.2 otwory pod rurę 32mm spływ i rewizja, oraz jedna 25mm na powrót. Sump 60x40x40, jak wyłączę pompę to mam 5cm od krawędzi sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach