Skocz do zawartości
Dawid1988

Boczne oświetlenie refugium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam pytanie , czy stosuje ktoś z Was oświetlenie do refugium ale zamontowane od boku - na ścianie sumpa ? Widziałem takie rozwiązanie na "amerykańskich" forach i tam jest to dość często stosowane. Ktoś coś może a ten temat powiedzieć? 

1f355326e84366e85e37051b3a1b898cu1598a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Dawid1988 napisał:

Witam ! Mam pytanie , czy stosuje ktoś z Was oświetlenie do refugium ale zamontowane od boku - na ścianie sumpa ? Widziałem takie rozwiązanie na "amerykańskich" forach i tam jest to dość często stosowane. Ktoś coś może a ten temat powiedzieć? 

Takie stosuje się w reaktorach glonowych. Nie ma z tym problemu dopuki szyba glonem nie zarośnie. Musisz stworzyć sobie miejsce do ewentualnego czyszczenia szyby oraz mieć na uwadze większy wzrost tepmeratury wody. Dodatkowo szerokość takiego zbiornika nie może być zbyt duża żeby glon nie blokował światło bo od środka zaczną Ci się rozpuszczać glony.  Innych przeciwwskazań nie znam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komora refugium jest dość mała - 17x26 ma powierzchnia dna , światło było by na tym 17cm boku. 

1f355326e84366e85e37051b3a1b898cu1598a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Dawid1988 napisał:

Komora refugium jest dość mała - 17x26 ma powierzchnia dna , światło było by na tym 17cm boku. 

I światło ma przeswietlic grubość 26cm?

Małe zagęszczanie glonów typu spagetti: światło dociera na ok 20cm, srednie zagęszczanie glonów światło daje radę na ok 10-12cm, duże zagęszczenie max 6cm. Musisz mieć tego świadomość. Inaczej zrobisz zupę warzywną w zbiorniku. Weź może pod uwagę inny rodzaj glonów, ale na temat innych nie mam doświadczenia jak gubi się światło w trakcie zarastania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.