Skocz do zawartości
Qbab

fotografia mikroskopowa

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem, walczę o wymarzone ujęcie, teraz zdradzę trochę szczegółów :), ma to być fota z wykorzystaniem mikroskopu.

poniżej na zachętę jedno z testów mikroskopu mojej konstrukcji, fota wykonana minoltą Z3 (cyfra w takich przypadkach gdzie robi się setki testowych ujęć daje poczucie bezkarności finansowej :D )

Fotografia wykonana jako B&W a potem sztucznie barwiona (standardowa technika w mikroskopii), oświetlenie diodami led

Jak wam się podoba ?214-pict3915zm.jpg

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne, choć wygląda jak jakiś krązownik z lotu żaby :)

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne. Zajrzyj na moją stronkę do działu Mikrofotki oraz Inne fotografie - jest tam kilka mikrofotografi robionych różnym sprzetem - włącznie z profesj. nikona.

Niedługo jeszcze troche porobie bo kupiłem sobie Canona 400 D :) a potrzebne jest samo body do takich fotek :D

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no super są, ja mam średnie doswiadczenie w preparatach biologicznych, własciwie się dopiero uczę od żony, bo ja co prawda pracuję z najróżniejszymi mikroskopami, nie tylko optycznymi (także STM i AFM), ale właściwie zawsze z próbkami powierzchni ciał stałych.

W czwartek własnie miałem przyjemność bawić się mikroskopem (niestety nie nasz :) ) LEXT OLS3000 olympusa - aż mnie skręcało z zazdrości (niestety bagatela kosztuje w zalezności od konfiguracji 500-800 tysięcy.

no cóż fajnie, że na naszej grupie jest więcej osób bawiących się mikroskopami - może by tak wiecej mikrofotografii morskich prezentować na stronach nano-reef? Choć z drugiej strony jak by wiecej osób widziało co pływa w wodzie to w wakacje nikt by do morza nie wchodził :D

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kilka moich morskich potworów...

1081-xxxastronwbb503.jpg

1081-xxxelphbb503 2.jpg

1081-xxxnngas004.jpg

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fito GroTecha...

720-grotech01.jpg

...oraz Kenta:

720-kent02.jpg

Male powiekszenia, zawalcze z wiekszymi i wrzuce fotki :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kocham Was:) piekne oftki, jutro przejrze na "dokladnie" temat:) pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewa co to to trzecie ?

skala to 1 mm (mała :) i nie widać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gromadka brachionusów i larwa morskiego oczlika/na godz 2/ Użyty sprzęt do zrobienia tego zdjęcia jest najprostszy z możliwych/tani/ ale coś się da rozpoznać.702-brachionus.jpg

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Fito GroTecha...

...oraz Kenta:

Male powiekszenia, zawalcze z wiekszymi i wrzuce fotki :)

No wspaniałe, widać który fiti jest lepszy :D

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eltom - a co widzisz bo ja nie wiem :) mozliwe że Aquamaniac robił zawiesine w wodzie i stężenie nie jest takie jak w butelce, a że oba mają "kulki" to nie wiem który lepszy.

Adamie - napisz coś o sprzęcie bo jakość jest bardzo dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy mikroskop z oferty www.deltaoptical.pl

za niecałe 400zł i canon ixus 40.

Mikroskop prymitywny ale już można się zdziwić i zadziwić ogladając mikroświat.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbab - miałem na mysli że Aquamaniac zrobił fotkę fito z butelki, a nie z akwa i kierowałem sie zageszczeniem

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Qbab, to jest jeden z moich no name'ów :) , był w depozycie razem z foraminiferami, pochodzi ze Spitsbergenu, szczerze nie mam pojęcia kim jest, zakładam, że jakaś otwornica, w każdym razie fajny jest :D Jutro wrzucę inne otwornice...

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Qbab i Eltom

Plankton prosto z butelki: wstrząśnięty, nie zmieszany. Z tym ze ogolnie wiadomym jest iz Kent ma bardziej stezony plankton niz GroTech, to widac zreszta od razu jak sie spojrzy na dawkowanie zalecane przez obu producentow a przede wszystkim: cene :)

Dodam jeszcze ze w GroTechu trafiaja sie agregaty po kilkadziesiat komorek, zas w Kencie prawie wcale.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.