Niko235 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Znalazłem stary filtr aqela turbo 500 i tak się zastanawiam czy np. nie można go wykorzystać na jakieś złoże- węgiel albo rowe ponieważ ma on pojemnik 250ml na jakieś złoże filtracyjne? Czy np. taki filtr nie sprawdził by się w sumpie lepiej niż zawieszony luźno woreczek, chodzi o przepływ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 myślę że idziesz dobrym tropem. Przepływ to jedno (tu akurat jest wymuszony przez kolumnę filtra) drugą sprawą jest to, że jeżeli ustawisz lekką fluidyzację złoża to będzie ono lepiej obmywane i będzie pracowało całą swoją powierzchnią. W skarpecie wygląda to nieco inaczej... Nie fluidyzuj za mocno bo np. węgiel będzie się ścierał i pylił. Złoże powinno się leniwie poruszać w filtrze. Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Baloon Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Ja bym najpierw rozebrał pompkę tego filtra i sprawdził na jakiej osi to pracuje (stal czy ceramika). Też miałem podobny pomysł z wykorzystaniem starego filtra aquaszuta ale oś stalowa i dałem sobie spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 No właśnie te filterki mają os ceramiczną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 2 godziny temu, Baloon napisał: miałem podobny pomysł z wykorzystaniem starego filtra aquaszuta ale oś stalowa za kilka zł na allegro albo w modelarskim kupujesz pręt węglowy , docinasz wymieniasz .. https://allegro.pl/listing?string=pret weglowy&order=m&bmatch=baseline-n-col-1-0-0131 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Baloon Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 23 minuty temu, silvia napisał: za kilka zł na allegro albo w modelarskim kupujesz pręt węglowy , docinasz wymieniasz .. https://allegro.pl/listing?string=pret weglowy&order=m&bmatch=baseline-n-col-1-0-0131 Faktycznie całkiem fajny pomysł na reanimację starego aquaszuta. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Czyli można wykorzystać taki filtr na złoże typu węgiel czy rower lub inne media. Wydaje mi się że takie rozwiązanie lepiej by wykorzystało nasze złoże niż zawieszone w sumpie w worku i obmywane wodą, w przypadku nieposiadania filtra przepływowego. Edytowane 19 Lutego 2019 przez Niko235 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Lutego 2019 1 godzinę temu, Niko235 napisał: Czyli można wykorzystać taki filtr na złoże typu węgiel czy towar lub inny. oczywiście, np. ja mam w zwykłym "z deszczownicą" BioPellets XL ot takim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) I wszystko w temacie. Edytowane 19 Lutego 2019 przez Niko235 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach