CzaQ Zgłoś Napisano 22 Marca 2019 Cześć, zastanawiam się jakie rozwiązanie mogę zastosować kiedy szczepka koralowca jest już tak duża, że wylewa się poza podstawkę? Chodzi mi tutaj o gatunki, które są teoretycznie niemożliwe do odseparowania od podstawki jak np. rozlewający się favites, favia czy echinophora. Chciałbym uniknąć sytuacji kiedy koralowiec zaczyna rosnąć na głównej konstrukcji skały, żeby mieć jeszcze w miarę możliwość ich poprzestawiania. Co robicie w takim przypadku? Doklejacie kawałki skał do podstawki szczepki? Czy może macie inne ciekawe i bardziej praktyczne pomysły? Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 22 Marca 2019 Doklejam kawałek kleju typu miliput do podstawki. zwłaszcza jak podstawka jest geometycznym walcem czy sześcianem i widać kształt nawet przy oblewaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 22 Marca 2019 (edytowane) Ja mam w sumpie trochę gruzu który został mi po klejeniu konstrukcji w zbiorniku. Sporo małych kawałków. Używam kropelki i doklejam tam gdzie potrzeba. Czasem jak kropelka zwiąże poprawiam "plasteliną" żeby było mocniej. Podstawka korala rozrasta się razem z nim, a że materiał jest ten sam co skała na której stoi to nawet nie widać że to podstawka bo zlewa się ze skałą. Edytowane 22 Marca 2019 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach