Skocz do zawartości
dale

Siporax - reaktor czy koszyk?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obeckie kilka litrów siporaxu w reaktorze diy - siporax jest częściowo zraszany, częściowo zanurzony w wodzie. Z racji lekkiej przebudowy setupu (dochodzi stajnia na koniki), chętnie użył bym by-passa zasilającego reaktor, do zasilenia zbiornika, zaś siporax przeniósł do przegrody w sumpie. Pytanie tylko czy  będzie równie skuteczny - w mojej ocenie - powinien być, w końcu spełnia rolę skały.

Jakie jest Wasze zdanie?

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoże zraszane działa trochę inaczej niż zanurzona ceramika. Inne szczepy bakterii itd. 
Pomijając tą różnicę to cała reszta powinna działać po przeniesieniu. Osobiście przeniósłbym siporax i na takie w razie co dodawał bakterie.

ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem, to są dwa zasadnicze rodzaje - bakterie tlenowe i beztlenowe (ok, sa obligatoryjne i fakultatywne beztlenowce.. ale upraszczam trochę),

Beztlenowce działają w wodzie, w miejscach gdzie dociera woda odtleniona, w złożach takie miejsca mogą się znajdować jedynie w głębi siporaxu.

W każdym razie, spróbuję przełożyć :)

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniasz grupy bakterii :) Jeszcze są ich rodzaje (np Nictobacter) gatunki etc. Jednym będzie lepie jw strefie oprysku innym w pełnym zanurzeniu.  

Jednak wydaje mi się że w tym wypadku to pomijalny szczegół. 

Czekam niecierpliwie na Twoją stadninę :)

ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.