Nuke Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Kombinowałem z ustawieniem pod spływ sumpa i pękło . Jest opcja wklejenia wewnątrz(nie może być na zewnątrz ponieważ sump robiony pod wymiar) łatki od góry do samego dna na szerokość pierwszej komory? Komór są 4 z czego jest 7 szyb łączących przód z tyłem,więc wątpię aby jakieś naprężenia wystąpiły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Oczywiście, że jest. Kupujesz szybę na wymiar, czyścisz dokładnie szybę, silikon akwarystyczny na brzegach na około i wokół pęknięcia i dociskasz maksymalnie jak się da. Czym mniejsza przerwa między szybami tym lepiej. Potem schnie 24h i możesz znów uruchomić wodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Wklejona szybka bedzie miała 9x36,sporo więcej niż pękniecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Można też kupić ciut większa szybę na wymiar i po prostu wymienić tą potłuczoną całą. Skoro sump i tak osuszony, to nie lepiej zrobić porządnie? Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Jedyną opcją jest wklejenie od środka na całą szerokość pierwszej komory.Sump wchodzi na styk w szafkę,więc zewnątrz odpada,a rozklejanie całości mi się jakoś nie widzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Ale masz pękniecie do krawędzi akwarium, czy na pewno wklejenie od środka szybki to zabezpieczy? Jak na moje Słony podaje najbezpieczniejsze rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Wydaje mi się że gdybym kleił łatkę z zewnątrz to było by duże prawdopodobieństwo że będzie mogło przeciekać,a od wewnątrz praktycznie połączenie będzie z bokiem po prawie całej wysokości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 28 Marca 2019 jak też to przerabiałem, ale z wodą Spuściłem wodę, kupiłem klej soudala do akwariów, nakitowałem ile da radę, przykleiłem od wewnątrz nową szybę w miejsce pęknięcia. Z zewnątrz też dałem kleju. Działa do dzisiaj, ale z racji, że była to sytuacja awaryjna- woda na podłodze itp. to nie polecam. Jak możesz to wymień całą pękniętą szybę w sumpie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach