Seba28 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam dziś zauważyłem że jeden blazenek amphiprion oceallaris Black ledwo pływa i kładzie się na boku a drugi tak jakby go pilnuje i szturcha żeby nie leżał, opiekuje się nim, nie widać białych kropek,ryby pływają od 3-4 dni i to jest jedyną obsadą w akwarium + quadri/mała euphyllia krewetka i krab .akwarium dość świeże 2 miesiace. Parametry: zasolenie 1.025 Mg1230 Ca430 Kh7.3 NO2 0 No3 2-5mg/l Po4 0.09 Temperatura 25-26 st Pojemność 64l+30l sump Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Seba28 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 Ogólnie to u mnie tak samica lubi sobie leżeć i to normalne że więcej leniuchuje jak pływa po akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba28 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 1 minutę temu, fresz33 napisał: Ogólnie to u mnie tak samica lubi sobie leżeć i to normalne że więcej leniuchuje jak pływa po akwarium. Tylko że do tej pory pływała/pływał normalnie a dziś rano zauważyłem że kładzie się bokiem na piachu a drugi blazenek cały czas opiekuje się nim , dziś nawet przeniosłem ją do kotnika żeby nakarmić i nie reaguje na pokarm;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 A to zupełnie inna sytuacja. Bez problemów daje się złapać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba28 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 4 minuty temu, fresz33 napisał: A to zupełnie inna sytuacja. Bez problemów daje się złapać? No powiedzmy że bez problemu, ale w siatce już się wyrywał. Drugi blazenek który wygląda na zdrowego też bez problemu dał się złapać. Ogólnie ten chory pływa jak się go "szturchanie" ale po minucie dwóch znowu się kładzie. Jakieś pomysły co mu może dolegać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Mój niestety po takich objawach zdechł po kilku dniach. Ale został zamęczony przez samicę. A w jakich porach tak leży? Bo widzę ze niebieskie światło się świeci. U mnie czarny blazenek tak śpi. Czasem w zoasach a jak nie trafi to na piasku. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez LordMatthew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 ja moje błazny to ręką mógłbym łapać wogóle nie uciekają jak coś w akwarium dłubie Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba28 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 21 minut temu, LordMatthew napisał: Mój niestety po takich objawach zdechł po kilku dniach. Ale został zamęczony przez samicę. A w jakich porach tak leży? Bo widzę ze niebieskie światło się świeci. U mnie czarny blazenek tak śpi. Czasem w zoasach a jak nie trafi to na piasku. Dziś rano zauważyłem takie zachowanie u niego, światło niebieskie bo najpierw zapala się u mnie niebieska nitka a po czasie biała. Wrócę wieczorem do domu to zobaczę co z nim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 Może się okazać że jest wszystko ok. Obserwuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba28 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2019 Dziś zauważyłem że rybka już nie leży na piachu lecz unosi się w tobie głową na dół. Pomysły jakieś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2019 Błazenki tak mają [emoji14]Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba28 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, fresz33 napisał: Błazenki tak mają Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Więc tak dziś rano patrzę ryba pływa głową w dół, godzinę później znowu leżała na piachu w agonalnym stanie, pogodziłem się z jej odejściem i zacząłem kleić nowe szczepki korali w akwarium a ryba zmartwychwstała interesowała się karmą ale nie jadła, teraz normalnie pływa ganiają się itd. wyjasci mi ktoś czy to normalne zachowanie u blazenków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 14 Maja 2019 W dniu 13.04.2019 o 12:12, Seba28 napisał: Więc tak dziś rano patrzę ryba pływa głową w dół, godzinę później znowu leżała na piachu w agonalnym stanie, pogodziłem się z jej odejściem i zacząłem kleić nowe szczepki korali w akwarium a ryba zmartwychwstała interesowała się karmą ale nie jadła, teraz normalnie pływa ganiają się itd. wyjasci mi ktoś czy to normalne zachowanie u blazenków? Dołączam się do pytania. Mam podobną sytuację od wczoraj, mniejszy samiec leży na dnie w rogu akwarium, samica podpływając zagania go do góry jakby chciała go wyrzucić z akwarium, zaraz wracają do swoich miejsc i sytuacja się tak powtarza, nocą też bez żadnego oświetlenia. I oco chodzi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba28 Zgłoś Napisano 17 Maja 2019 W dniu 14.05.2019 o 13:05, KaZek napisał: Dołączam się do pytania. Mam podobną sytuację od wczoraj, mniejszy samiec leży na dnie w rogu akwarium, samica podpływając zagania go do góry jakby chciała go wyrzucić z akwarium, zaraz wracają do swoich miejsc i sytuacja się tak powtarza, nocą też bez żadnego oświetlenia. I oco chodzi?? Powiem ci że u mnie sytuacja trwała coś około 48h po tym okresie jakby nigdy nic i pływa jak szalony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 17 Maja 2019 28 minut temu, Seba28 napisał: Powiem ci że u mnie sytuacja trwała coś około 48h po tym okresie jakby nigdy nic i pływa jak szalony U mnie też już jest w normie. W sumie, zmiana taka, że po roku zmieniły lokum i siedzą po drugiej stronie akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach