@Przemek, w dyskusji nie chodziło o cenę -bo to "problem kupującego".
chodziło mi:
@Sygen-"bo sama lampa led powinna mieć ledy rozmieszczone nad całym akwarium a nie punktowo więc wtedy wszystko będzie równomiernie oświetlone"
Czy argument jest merytoryczny w przypadku Waszych lamp z różnymi panelami : CRP/XM, Hyperion R2 i HyperionR2+(SMT)?
Mam w swojej kolekcji lampy z każdym typem paneli-wraz z SMT i wiem jak świeci bez ani jednej diody białej.
@PrzemekCzy możesz wkleić obrazek porównawczy podać jak się różnią charakterystyką rozpraszania/natężenia fali świetlnej.
Koledze chodzi o to że wąskie panele led jakie mamy zastosowane w Metis'ach słabo rozpraszają światło wąsko świecą co w konsekwencji powoduje pn. palenie korali pod panelem a kawałek dalej ciemną plamę.
Wracając do wątku @waldek123blau, myślę że nie zakończysz na tym swojej pracy gdyż patrząc na Twoje zdjęcia widzę dużo nie doświetlonych/ciemnych miejsc ;-(
Na przyszłość proponuję (gdyby coś się przepaliło) zlikwidować wszystkie led'y białe, czerwone, zielone i zostawić same niebieskie(uzupełniając tymi z załązconego u dołu zdjęcia w galerii NR ale wybieraj tylko niebieskie) i dołożyć po 4szt t5 na każdą z lamp w kolorystyce Marinestar lub Aquastar (w tej t5 jest dużo żółtego,czerwonego i zielonego światła).
W linku-zdj. zastosowanych diod w 9-cio kanałowej lampy PS.
http://nano-reef.pl/gallery/image/67538-20190917_173138jpg/