31 minut temu, waldek123blau napisał:Zobacz jak wygląda akwarium kolegi z forum niemieckiego najpierw pod świetlówkami i obecnie pod ledami
Zmieniło się tło, układ skały i obsada?
Jak słusznie zauważyłeś światło musimy dobierać do obsady, zbiornika, efektu który ma być dla nas zadowalający i satysfakcjonujący dla obsady. Diody wieczne nie są tak samo jak nie są idealne. Da się na nich uzyskać efekt woow a fluorescencja i bliki potęgują to odczucie. Co do wzrostów są ładne akwaria pod T5 i pod Ledem - co lepsze trudno ocenić. Bo raz jedno raz drugie.
31 minut temu, waldek123blau napisał:Jak myślisz po co ludzie zmieniają oświetlenie T5 na LED? Czy są głupi? że zamieniają coś lepszego na gorsze?
To tak odnośnie tego stwierdzenia - część zmienia na ledy, część wraca do T5. Trudno tu o kategoryzację lepsze - gorsze. W T5 emiter wymieniasz gdy chcesz w Led masz już pewną stałość - wymagającą lutownicy
Z własnego kombinowania z Ledami połowa sukcesu leży w dopasowaniu chłodzenia do mocy lampy, druga część to rozkład światła, wysokość nad lustrem wody, no i sama mieszanka barwna Aby nie uzyskać światła w "kolumnach". Z braku czasu i łatwości wymiany podzespołu emitującego światło poszedłem w T5 - ale blików brakuje.. Wieczorem doświetlam belką Led DIY na niebieskich modułach samsunga - taka mała namiastka blików gdy zgasną świetlówki.
Dodatkowe pytanie powiedział bym poza tematem.
@waldek123blau - czy wg Ciebie istnieją przeliczniki X moc Led = XX moc świetlówek ? Pytam bo utarło się iż oświetlenie Led ma się przełożyć na oszczędność prądu. Widząc Twoją ewolucję oświetlenia - maksymalnych Watów w lampach cały czas przybywa. Wiem też iż obecnie dopiero rozkręcasz moc lampy Led i jej konsumpcja nie wynosi max. Tylko właśnie czy ten pozytywny oddźwięk wzrostu nie wynika z wprowadzonej zmiany... Ciekawi mnie progres w czasie.
Lampę masz baardzo fajną, DIY a zarazem estetyka... - całość sam projektowałeś ? Jest obecnie jakiś kalkulator mocy do powierzchni lub wydajności chłodzenia radiatorów ?