lapsiak84 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2019 Witam, cześć. Powiedzcie proszę czy ktoś miał taką sytuację żółtkiem, że ryba dotąd jedna z najaktywniejszych w akwarium raptem zniknęła z pola widzenia. Czasem się ganiała w akwarium z borsukiem. Raz nawet dziabnęła borsuka kolcem pod oko. Ale na stres nie mogła narzekać. Poza żółtkiem i borsukiem jest jeszcze hepatus mały (nie wchodzą sobie w drogę) błazny oraz chromisy dwie babki i hexa. Wszystkie ryby w akwarium od około (a raczej ponad) dwóch miesięcy. Parametry wody z dziś: Temp: 26,4 st C Zasolenie: 1.025 KH: 8 NO3: 4 PO4: 0,13 Ca: 410 Mg: 1380 Parametry bez zmian od dłuższego czasu. Jedynie Mg spadać zaczęło o 30 ppm na dobę. Od trzech dni. Żółtek jakby szybko rusza skrzelami. Ale to chyba u nich normalne. Reszta ryb nie przejawia jakichś niepokojących objawów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2019 mi ukwiał pocisnął żółtka Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2019 Nie było wzrostu temperatury? Może początek ospy dość częstej u pokolców w okresie letnim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2019 No temperatura ciagle sie wacha o ten 1-1,5 stopnia. Zanim wentylatory zdaza schlodzic. Moze byc cos z ospa choc na zoltku nic nie widac. Ale borsuk ma kilka kropek tak nagle gdzie plywaly ponad dwa miesiace ryby i wszystko bylo ok. Zauwazylem ze zotek bardzo dlugo przebywa u krewetki szkarlatnej ktorej do tej pory nie zauwazal. Wczoraj siedzial u niej dwie godziny ponad. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fikzzit Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2019 Jeżeli to ospa to polecam wsadzić lampe uv i lać bakterie powinno się uspokoić w kilka dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2019 Jak sam do krewetki pływa to coś mu jest. Też założył bym UV i zapodał Herbtane na wzmocnienie. Jeżeli Borsuk ma kropki to polecam PolypLab Medic. Drogi, ale u mnie za każdym razem pomagał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2019 Borsuk kropki mial doslownie kilka godzin wieczorem. Nastepnego dnia juz nie mial ani jednej. Zoltek je chociaz plywa osowialy. A lampe uv mam i moge wlaczyc ale tak naprawde szkoda mi troche bo rozwali system. A tak naprawde akwarium dopiero co sie ustabilizowalo w miare. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fikzzit Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2019 Szczerze system bardziej rozwali dodana chemia do wody niż lampa uv ona zabije tylko bakterie ale jak będziesz dolewał to równowaga nie powinna być zachwiana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dexter2k13 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2019 (edytowane) U mnie była podobna sytuacja z żółtym, pływał osowiały, jak temperatura na moim termometrze była 25.5 stopnia, podczas upałów temperatura podskoczyła do 26.5 i żółty wrocił do aktywności, teraz trzymam 26.5 i ładnie buszuje po baniaku. Edit. Ja na Twoim miejscu bym sprawdził czy termometr albo grzałka nie nawala. Pozdrawiam Edytowane 9 Czerwca 2019 przez Dexter2k13 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2019 Edit. Ja na Twoim miejscu bym sprawdził czy termometr albo grzałka nie nawala. PozdrawiamSprawdziłem. Dziś włożyłem zwykły termometr akwarystyczny. Pokazuje dokladnie to samo co czujnik Aqua Medica Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach