Nailo Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 Siemano Mam mały dylemat mam troszke rybek i jak na 500l to jest tak naprawde kropla w morzu akwarium głównie LPS podsyłam poniżej liste ryb które mam i które planuje Jak myślicie bedzie ok czy coś zmienić dodać zabrać ? Noo i ważne aby dla LPSów safe było wszystko Posiadam: Desjardini Pullearis Chromis x3 Hexatenia Pseudechidna Brummeri W planie : Ecsenius Midas Chromis x6 Labroides dimidiatus Macropharyngodon bipartitus Siganus vulpinus Plotosus lineatus x3-4szt Synchiropus moyeri x2 Błazenek x2 Z dużych tak naprawde tylko jest Desjardini no i w planach borsuk chociaz chciałbym S-ke kupic. Co byście zmienili co zostawili zapraszam do dyskusji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 Co mogę powiedzieć to,że masz małpę w baniaku już wprowadzoną. U mnie niestety hexa załatwiła przez swój żywot 3 mandaryny. Wredna ryba jeśli chodzi o konkurentów pokarmowych. Co do zakupu doktorka ryba super ,lecz znów przy hexsie będzie problem. @chwialek może potwierdzić, załatwiła mu chyba z 11 doktorków i żadnemu nie dała żyć. Po prostu zaganiała. Jeśli możesz kup zamiast hexy hrysusa i jeśli się da wyłów małpę ze zbiornika. Oba to wargacze i z doświadczenia wiem ,że hrysus jest spokojniejszą rybką ( zyje w zgodzie z moimi mandarynami). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 (edytowane) 53 minuty temu, Alfik1980 napisał: Co mogę powiedzieć to,że masz małpę w baniaku już wprowadzoną. U mnie niestety hexa załatwiła przez swój żywot 3 mandaryny. Wredna ryba jeśli chodzi o konkurentów pokarmowych. Co do zakupu doktorka ryba super ,lecz znów przy hexsie będzie problem. @chwialek może potwierdzić, załatwiła mu chyba z 11 doktorków i żadnemu nie dała żyć. Po prostu zaganiała. Jeśli możesz kup zamiast hexy hrysusa i jeśli się da wyłów małpę ze zbiornika. Oba to wargacze i z doświadczenia wiem ,że hrysus jest spokojniejszą rybką ( zyje w zgodzie z moimi mandarynami). cenna uwaga moja hexa aktualnie mega spokojna ale pewnie masz racje slyszalem sporo o niej ze wredna A już myślałem jak zaczynałem czytać o małpie że chodzi o murene no i teraz pytanie czy hrysus nie bedzie sie bił z Macropharyngodon bipartitus obydwa to wargacze jak sie nie myle ;> Edytowane 25 Czerwca 2019 przez Nailo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 spokojna, bo w Twojej obecnej obsadzie nie ma z kim wojować Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezus Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 Godzinę temu, Alfik1980 napisał: hrysus jest spokojniejszą rybką Moj hrysus trafił do akwarium jako pierwszy. Bardzo spokojna rybka, jak rano wstaje najpierw plynie do reszty rybek(mają wspólną miejscowke) się przywitac i bierze się za robotę tzn cały czas nałogowo wręcz szuka pożywienia w skale. Jedynie Kiedy wpuscilem ślimaki to hrysus atakował tektusa bo był na piasku to go wywracal i gryzl. Dałem go na skale i slimak sam Się obronił. Później o nim zapomniał. Cytuj Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 no to pięknie jak narazie brak przeciwskazan na inne ryby a czy wcisnelibyscie cos jeszcze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezus Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 Borsuk też przepiekna rybka, spokojna wręcz plochliwa. Też interesuje się wszystkim do okoła i ciągle szuka glonów. Mi się zebrasoma flavensis podoba i hepatus ale widzę masz już jedna inna Cytuj Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 Bipartitus z chrysusem da radę piękna ryba. Choć kwestii osobniczej chyba nigdy nie da się wykluczyć. Hexy nie polecam moja też wygląda na mega spokojną ale nygus jakich mało za to uwielbia niepostrzeżenie wykańczać sanitarniki... nie wiem dlaczego ta ryba jest tak rozreklamowana jako spec od wirków... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Mam desjardini od samego poczatku i jest w miare spokojna nigdy nie walczyla z nikim nawet jak wpadał strigosus i białobrody niestety popadały od ospy ;x Zółtek do desjardini nie wiem jak to zniesie ta ktora juz jest dlatego myslalem o czyms innym zółtym A małe pytanko jak się hm akceptuja dwa rodzaje mandarynow bo myslalem troche zarówno o moyeri jak i o wspanialych tzn dwie parki Edytowane 25 Czerwca 2019 przez Nailo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2019 U mnie piaskowe z wspanialymi zyja na luznej stopie.Czy wystarczy zarcia w skale zeby wyzyly 4 mandaryny mimo dokarmiania.Ja musze pipeta je dokarmiac bo wolne sa i reszta obczaja zarcie szybciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2019 A no to dobrze może wrzucę dwie parki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2019 Reszta ryb, rozumiem, że jako pokarm dla Plotosusów? ps. Że nikt nie zwrócił na to uwagi... W akwarium prędzej czy później zostanie i tak jedna para mandarynów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2019 14 godzin temu, Raffy14 napisał: Reszta ryb, rozumiem, że jako pokarm dla Plotosusów? ps. Że nikt nie zwrócił na to uwagi... W akwarium prędzej czy później zostanie i tak jedna para mandarynów. Takie agressory ? :> wrzucilem je z ciekawosci bo wygladaja fajnie w stadku ale nie sądziłem że to drapieżniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2019 Sum to sum, zeżre wszystko co mu wejdzie do pyska... poza tym ładne są tylko małe, to rośnie duże i później są całe szare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2019 No to odpada dzieki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach