Sumo4871 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2019 Witam. Doświadczeni aquamaniacy proszę o pomoc i informacje co może być przyczyną takiego spadku wizerunku na moim koralu. Akwarium mam 2 msc wszystko dojrzewa ale martwi mnie Euphylia. Dzisiejsze testy jak i poprzednie na podobnych poziomach Sol - 1.024 Ph 7-8 Kh - 7.0 No3 - 3 Po4 - 0.03 Ca - 430 Mg - 1350 Zdjęcie po przyniesieniu ze sklepu i teraz po miesiącu. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2019 Patrząc na skałę, która po miesiącu jest biała: za młody zbiornik na euphylię Wahania parametrów. Bardzo tego "zmarnowania" nie widać bo i na pierwszym zdjęciu kuleje, one pompują się lepiej. Cyrkulacja nie targa nią za bardzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2019 Przestawiałem ją 2 tyg temu w mniej "targające" miejsce ale zachowanie bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2019 Dodajesz jod i stront do wody? Karmisz ją czasami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2019 Zbiornik młody i nic więcej. Daj ją na przetrzymanie komuś kto ma stabilny zbiornik i spróbuj za 4-5 miesięcy. Ps skała wygląda na baaardzo jałową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Co drugi dzień daje pół kostki artemii na 3 krewetki czyszczace i 2 kraby. Dodatkowo jak polecili w sklepie - bio s, pro bio f, phyto mix codziennie; component abc co tyg wg rozpiski. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez Sumo4871 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 16 godzin temu, Sumo4871 napisał: Co drugi dzień daje pół kostki artemii na 3 krewetki czyszczace i 2 kraby. Dodatkowo jak polecili w sklepie - bio s, pro bio f, phyto mix codziennie; component abc co tyg wg rozpiski. Component wg jakiej rozpiski? To się ustala wg pomiarów. Podaj wyniki tych pomiarów. Może się okazać że przecholowałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 (edytowane) 32 minuty temu, dla syna napisał: Component wg jakiej rozpiski? To się ustala wg pomiarów. Podaj wyniki tych pomiarów. Może się okazać że przecholowałeś. 5 ml kazdego na 100 litrów wody raz w na tydzien Edytowane 1 Lipca 2019 przez Sumo4871 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 37 minut temu, Sumo4871 napisał: 5 ml kazdego na 100 litrów wody raz w na tydzien Ok, ja leje po 2,4ml na dobę i mam w górnej granicy normy wszystko przy trzydziestu acrach. W tym zbiorniku nie ma prawie koralowców. Więc chcieli byśmy znać wyniki, no chyba że lane jest na oko. To znasz parametry czy nie? Wg mnie jest przekroczone micro z powodu lania komponentów. Nie ma konsumpcji w tak świeżym zbiorniku, a nadmiar micro osadza się na szybach wraz z fito. Ja bym wstrzymał dodawanie czegokolwiek, korale dał na przechowanie, a sól zmienił bym do podmian na reef salt. Zrobisz jak uważasz. Moim zdaniem zbyt młody zbiornik na takie lpsy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 2 godziny temu, dla syna napisał: Ok, ja leje po 2,4ml na dobę i mam w górnej granicy normy wszystko przy trzydziestu acrach. W tym zbiorniku nie ma prawie koralowców. Więc chcieli byśmy znać wyniki, no chyba że lane jest na oko. To znasz parametry czy nie? Wg mnie jest przekroczone micro z powodu lania komponentów. Nie ma konsumpcji w tak świeżym zbiorniku, a nadmiar micro osadza się na szybach wraz z fito. Ja bym wstrzymał dodawanie czegokolwiek, korale dał na przechowanie, a sól zmienił bym do podmian na reef salt. Zrobisz jak uważasz. Moim zdaniem zbyt młody zbiornik na takie lpsy. Reef salt używam od poczatku. Mierze tylko te parametry które podałem. Jeśli mam mierzyć jeszcze cos innego proszę o doradztwo. Zawsze warto się uczyć od lepszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 Ja bym jeszcze sprawdził potas. Zawsze dobrze wiedzieć ile się go ma. Co do Micro, uważam że 5 ml raz w tygodniu to za duże uderzenie. Lepiej rozbić ta dawkę na mniejsze i podawać codziennie. Ale tak jak kolega pisał na początku sprawdź jaki masz poziom Micro bo możesz mieć za dużo. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 Proszę napiszcie jakie testy micro robic ? Jutro zamówię odrazu całość żeby potem znowu coś nie wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Nie słyszałem żeby były testy na Micro. Jedynie Icp wody musisz zrobić to wtedy będziesz wiedział. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Jeśli autor chce wiedzieć czemu ma taki nalot, niezbędne będzie icp koszt około 100pln. Uważam że jest to zbędne na tak wczesnym etapie zbiornika. Robić standardowe podmianki na soli reef, nie dozować niczego i samo wróci do normy po kilku miesiącach. Jedynie co to korale dostają po plecach. Co do bakterii to stosować zgodnie z instrukcją bakterie do wody morskiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Ja staram sie nie robic podmian tylko uzupelniam braki. Glownie stosuje chlorki tylko zastanawiam sie czy kiedys nie zrobi sie ich za duzo i jak tego uniknac (poza podmianami) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktorkokoszka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 mam podobną euphylię w dojrzayłem akwarium i kurczy mi się tak na zbyt silny prąd wody , może warto by przestawić cyrkulację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Juz ją postawilem w innym miejscu a z kazdym dniem coraz bardziej sie chowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach