Sumo4871 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Witam proszę o pomoc co to za nalot na skałach wrocilem z urlopu a skały całe pokryte tym badziewiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Ile masz akwarium? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Kolego cierpliwości, Twoje akwarium dojrzewa, jeszcze wiele kolorów przed Tobą. Ta skała ma lekko ponad 2 miesiące jak pisałeś w innym temacie. Normalne, że ciemnieje. Nie widziałeś nigdy skały w akwarium po jakimś czasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek881 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 tzn. nie radzicie poczyscic troszke skale szczoteczka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Jak chcesz mieć białą, czyść codziennie, po kilku dniach się znudzisz i zrozumiesz, że skała nabiera własnej barwy. A przed Tobą jeszcze mogą być plagi przeróżne i też się nie martw. Zacznij w tym czasie lektury o akwarystyce morskiej, tematy o akwariach podobnych do Twojego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Tak akwarium ma 2 msc. Nie widzialem dlatego każde nowe zjawisko mnie tak samo ciekawi jak martwi. Moje doswiadczenie z solankami odbywało się dotychczas tylko w realnym świecie 20m pod powierzchnia z butla na plecach :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Lipca 2019 Tak akwarium ma 2 msc. Nie widzialem dlatego każde nowe zjawisko mnie tak samo ciekawi jak martwi. Moje doswiadczenie z solankami odbywało się dotychczas tylko w realnym świecie 20m pod powierzchnia z butla na plecach :-) No to na pewno nie widziałeś żywej białej skały [emoji14]Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktorkokoszka Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 ewidentnie dojrzewanie proszę się nie martwić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sumo4871 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2019 Dziękuję za informacje spokojnie czekamy na dalszy rozwój życia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach