eXo Zgłoś Napisano 8 Lipca 2019 12 godzin temu, erni20133 napisał: Babka się znalazła, zrobiła się już śmielsza , i kopie Problemy są takie że mam mleko w akwarium znowu ....blazenki zaczęły pływać na samej górze w rogu może boją się jej albo za mała przejrzystość w akwarium jest ? Za karzdym razem gdy pobiera piasek robi sie dymek ..... W piachu jest pył, który teraz będzie non stop wzburzany przez kopiącą babkę i stąd to mleko. Z czasem pył się odfiltruje (możesz dać waty do kaskady to nieco przyśpieszy filtrację) i woda powinna się wyklarować. Z krystaliczną wodą może być jednak ciężko, bo jak babka będzie miała temperament i zacznie Ci przemeblowywać dno w takiej kostce, to możesz mieć non stop drobinki piasku zawieszone w toni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2019 (edytowane) Mam wate i wymieniam co kilka dni robi się raczej brązowa ..... koralowce które stoją na piasku straszenie zarastają mi glonami ...?na skałach widać delikatny osad z piasku .. Babka jest u mnie od soboty to jest 3 dni i zrobiła już bardzo dużo...... zresztą sami zobaczycie jak było, a jak już jest.. Chyba zacznę ja wynajmować:) Edytowane 9 Lipca 2019 przez erni20133 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 12 Września 2019 (edytowane) Ok piasek znowu robi się brudny, babka wyskoczyła po 2 tygodniach , szkoda mi rybki więc chyba drugiej nie kupię ..... Mam pytanko czy dam radę oczyścić piasek tym odmulaczem na baterie ??? A miałem już piasek naprawdę czysciutki....... Edytowane 12 Września 2019 przez erni20133 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 12 Września 2019 Czyli masz otwarte u góry akwa? Ja sam będę z czasem kupował babkę tylko trzymam szybę na górze. Mniej wody ucieka miedzy innymi pomimo, że się trochę syfi od skraplającej się wody. Jaką konkretnie babkę miałeś? Co do odkurzania to nie wiem... Chyba sam bym wzburzał dno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Babkę miałem Muralisa taka mniej kopiaca spokojniejsza po 3 dniach byłem już zadowolony piasek o wiele czysciejszy się zrobił Problemy to że czasami bierze piasek i płynie do góry i wypuszcza , więc moje korale na piasku złe się czuły , bo piasek im wpadał i nie miałem na piasku prawie nic Może jest jeszcze jakaś babka która by kopala jeszcze delikatnie??? Nie mam pokrywy , moja babka Muralisa przesiewala piasek i jadła również pokarm z innymi rybami wyskoczyła nie wiem dlaczego pamiętam że w tym dniu karmiłem ryby z 3 godziny później niż normalnie Czyli karmię o 17 ( o 16 była jeszcze) a o 20 już leżała na podłodze a przez 2 tygodnie jak była karmiłem regularnie o 17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach