khazad93 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Cześć wszystkim! Mam problem z dozownikiem firmy Coral Box. Od czasu do czasu nie wchodzi mi pompa dozująca tzn słychać stycznik ale obrotów pompy nie. Załączając wszystko z ręki nie namierzyłem winowajcy wiec podejrzewam że rzecz się dzieje losowo. Druga sprawa jest taka, że nie mam pewności czy dawki są podawane odpowiednio cały czas, czy po prostu jak się uda. Cała rzecz jest wkurzająca bo ledwo co wyprowadziłem parametry na prostą to przez durne urządzenie znowu się wszystko zepsuło. Jest sens zamawiać nowe głowice do pomp ? Pozdrawiam! Mateusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romi Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Witam Mam taką samą pompę ale nie miałem jak na razie z nią problemów. Spróbuj ją zresetować i skalibruj ją jeszcze raz dokładnie a tam w zestawie powinny być jakieś głowice zapasowe. Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 32 minuty temu, khazad93 napisał: Druga sprawa jest taka, że nie mam pewności czy dawki są podawane odpowiednio cały czas, czy po prostu jak się uda. Hej... Na to jest jedyny sposob by byc pewnym, trzeba pod wyloty podlozyc oznaczone menzurki czy zatkane strzykawki ze skalami i przez dobe czy dwie lac recznie... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khazad93 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Niedawno ją kalibrowałem przy pierwszych objawach usterki. Spróbuje jeszcze raz może pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khazad93 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2019 Zauważyłem jeszcze że w wężykach z płynem SBS wytworzył się jakiś osad, może to blokuje pompę. Zdarzyło się to komuś? Jak zapobiegać żeby taki osad sie nie wytwarzał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romi Zgłoś Napisano 26 Lipca 2019 A własne zapomniałem napisać że przy każdej kalibracji(raz czyli raz na miesiąc) czyszczę pompę ponieważ wiadomo że powstają różne osady i zanieczyszczenia z płynów.Spróbuj pompę dobrze przepłukać wodą RODI a potem dopiero ją skalibruj. Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka I jeszcze jedna sprawa jak masz zamontowane zaworki zwrotne to też dobrze je przeplucz bo one potrafią zablokować pompę. Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khazad93 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Niestety po próbach wyszło na to że silnik się nie obraca, nawet bez przypiętej głowicy. Doraźnie podaję SBS z ręki bo powiedzmy najmniej wpływa na parametry zbiornika, zepsutą pompę z Ca wyłączyłem z podawania. Szukałem na sklepie z fishst... ale niestety nie mają silników na zamianę tylko głowice. Nie wiem czy chce mi się już bawić w chińczyki i pochodzi taki z rok może dwa a potem potrafi zdrowo namieszać w zbiorniku. Zastanawiam się nad kupnem raz a porządnie jakiegoś markowego sprzętu, który posłuży lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 @khazad93 Rozbierz dozownik i zobacz oznaczenia na silniku pompy na jakie napięcie jest - pewnie 12V (lub zmierz miernikiem jak nie ma oznaczeń). Na naszym rodzimym portalu aukcyjnym zakupisz komplet silnik z głowicą. Ja kupowałem ostatnio 4 głowice aby rozbudować dozownik ebtecha. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khazad93 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 Dzięki za poradę bo już spisałem ten dozownik na straty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach