Pikal Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam, czytałem tu kilka postów na temat oświetlenia led w akwarium. Z racji tego, że przesiadam się z mojego poczciwego słoiczka 30l na większe, kompletuje sprzęt. Mając podstawowe umiejętności majsterkowicza na levelu „amator” postanowiłem pobawić się w konstruktora belki led, prostej bez szału i wystrzałów, bez ściemniaczy, efektów disco-burzy itd. Proste połączenie szeregowe na power ledy 3W z zasilaczem-driverem. I teraz jest ta chwila, gdy zaczynam się pocić i czekam z niecierpliwością na porady, krytykę i najważniejsze - merytorykę w liście mojego koszyka z zakupami z Led-byt. Poproszę o informacje czy to co usiłuje kupić ma rację bytu. Belka ok. 80 cm do akwarium 120x40x50, 30 power led x 3W, przeznaczenie - miękasy i Ew. Jakieś lps typu Dunka itp.i obsada rybna proszę o pomoc, czy driver pasował będzie do tych diod, i czy nie przegiąłem z kolorami Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Pikal (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Sam będę budował ale mniejsza. Nie na power led a cree poza tym za mało niebieskich u Ciebie (powinno być 3:1) no i osobiście wyrzuciłbym zielone i czerwone. Dodatkowo czytałem, że UV na power led się topią. Ja do swojego 49l kubła robię 8 niebieskich i 3 białe. Poza tym tylko 90w na 240l akwarium? Chyba mało. Bierz moje uwagi na luźno jako że sam dopiero zaczynam i się rozglądam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pikal Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Dzięki za cenne uwagi, w takim razie zmniejszę ilość białych a dodam rb, co do uv chyba zrezygnuje, zastosuje klasyczną metodę, w sumpie. Co do mocy, najwyżej zbuduje dwie takie belki, może starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pikal Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 I jeszcze pytanie, czy przy tym zasilaczu wykorzystam cały potencjał tych diód ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Po ile diod na kanał będziesz dawał? Jeśli się nie myślę to suma napięć w jednej nitce musi się mieścic w zakresie pracy zasilacza. Jak coś źle pisze to mnie poprawcie. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez LordMatthew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 58 minut temu, Pikal napisał: I jeszcze pytanie, czy przy tym zasilaczu wykorzystam cały potencjał tych diód ? nie diody 3W mają te (niecałe) 3W dopiero przy prądzie 700mA - a zasilacz daje max 600mA 2 godziny temu, FajnyRadziu napisał: Dodatkowo czytałem, że UV na power led się topią. nie diody się topią a soczewka się deformuje - sama dioda świeci nadal (mam takie zdeformowane w swojej lampie od paru lat) zakładam dodatkową / zewnętrzną soczewkę / kolimator i działają - tyle że trochę słabej świecą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pikal Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Ok, a czy byłby ktoś w stanie dobrać do tych diod 3W 700mA zasilacz stałoprądowy z driverem na 1 kanał ? Za cholerę nie mogę znaleźć, super by było nawet jakby dało radę wrzucić więcej jak maksymalnie 30 diod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 2 minuty temu, Pikal napisał: Ok, a czy byłby ktoś w stanie dobrać do tych diod 3W 700mA zasilacz stałoprądowy z driverem na 1 kanał ? Za cholerę nie mogę znaleźć, super by było nawet jakby dało radę wrzucić więcej jak maksymalnie 30 diod. weź 2 zasilacze 680mA - zrób 2 nitki : biała - niebieska dodasz 2 czasówki i masz coś w rodzaju "sterowania wschody / zachody" na 700mA to trzeba szukać po driverach np. takich (i dać inny zasilacz) a nie "zasilaczo/driverach" no chyba że się bardzo uprzesz - to są https://www.zasilacze-meanwell.pl/3958-lpc-100-700-zasilacz-led-100w-72143v-700ma.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pikal Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Ten meanwell to właśnie to czego szukałem, w zasadzie jestem totalnym laikiem w tej kwestii i moja wiedza zatrzymała się na zasilaczo-driverach. Czyli w takim razie ile jeszcze mogę dorzucić diod do tej trzydziestki ? Czy po prostu 30 to max przy tym zasilaczu, mam zapas 10W? Czy dobrze rozumuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 minimum dla zasilacza (tego konkretnego do poprawnej pracy) to zakres od 72V do 143V dioda średnio bierze 3,4V czyli minimum 22 diody , a max 42 diod (100W 72~143V 700mA - i wszystko powinno być jasne ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pikal Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Jasne, super wyjaśnione, jestem Ci winny browara jeszcze pytanko, lutować to szeregowo ? Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Pikal (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach