Mario82 Zgłoś Napisano 21 Października 2019 Witam. Zacząłem zalewać akwarium 360 + 120. Dzisiaj zauważyłem na mierniku TDS, że woda po żywicy skoczyła na 1ppm. Woda po membranie ma 3ppm. Dodatkowo żywica zrobiła się dwukolorowa (co widać na zdjęciu). W sumie przez filtr przeszło ponad 500l ale czy to już koniec żywotności?[emoji849] Czy jest się czym martwić na starcie skoro część zbiornika została zalana wodą o parametrach 1 ppm? Ile żywicy wchodzi do wkładu 10"? Bo chyba czeka mnie wymiana [emoji848] Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 22 Października 2019 To ze zrobila sie dwukolorowa to sie nie martw. Tez tak mam, nie jestem pewien od czego. Jezeli na tds pokazuje Ci powyzej 0 to znaczy ze zywica juz nie zeruje wody. Przy takim litrazu jest to mozliwe. Puszka ma chyba pojemnosc 0.7 litra. Standardowo sa paczki po 1l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario82 Zgłoś Napisano 22 Października 2019 To ze zrobila sie dwukolorowa to sie nie martw. Tez tak mam, nie jestem pewien od czego. Jezeli na tds pokazuje Ci powyzej 0 to znaczy ze zywica juz nie zeruje wody. Przy takim litrazu jest to mozliwe. Puszka ma chyba pojemnosc 0.7 litra. Standardowo sa paczki po 1l. Dzięki. Wg mnie trochę za szybko się zużyła, no ale może tak ma być... [emoji849]Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Października 2019 12 godzin temu, Mario82 napisał: W sumie przez filtr przeszło ponad 500l ale czy to już koniec żywotności? czyli mniej więcej norma - żywica do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 22 Października 2019 U mnie opakowanie starcza na 2 zasypy. Co do zużycia to masz zrobione obejście po membranie a przed żywicą ? Zbieram wodę co tydzień i jak uruchomię maszynerię to po membranie jest na początku ponad 100 , wtedy żywica dostaje najbardziej i szybciej się zużywa, po poradach Forumowiczów przerobiłem, koszt niewielki i dopóki po mebranie nie mam 2 jednostek , leci na spad. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario82 Zgłoś Napisano 22 Października 2019 U mnie opakowanie starcza na 2 zasypy. Co do zużycia to masz zrobione obejście po membranie a przed żywicą ? Zbieram wodę co tydzień i jak uruchomię maszynerię to po membranie jest na początku ponad 100 , wtedy żywica dostaje najbardziej i szybciej się zużywa, po poradach Forumowiczów przerobiłem, koszt niewielki i dopóki po mebranie nie mam 2 jednostek , leci na spad. Podpowiedz jak zrobiłeś to obejście.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Mam wpięte dwa mierniki TDS czyli 4 czujniki, przed wkładami , po wkładach , po membranie i po żywicy. Wężyk łączący membranę i żywicę rozciąłem , dałem trójnik a za trójnikiem po zaworku na wężyk , jeden idzie do membrany , drugi do spadu. Uruchamiam wodę , wężyk do membrany zamknięty , do spadu otwarty , jak mi TDS pokaże 2 jednostki to przełączam zaworki i idzie przez żywicę. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Rozmawiałem z chemikiem który destyluje w domu sam wode tylko przy użyciu żywic. To co stosujemy powinno mieć możliwie mały przepływ wody aby różne frakcje żywicy nie rozdzielały się od siebie, bo żywica pracuje prawidłowo tylko wtedy kiedy jest idealnie wymieszana, w odpowiednich proporcjach. Początkowy wysoki pomiar TDS też mnie zastanawiał i wyszło- ŻYWICA SIĘ ROZPUSZCZA i oddaje do wody to co z niej wyjęła. Dostałem protip, aby około 2l wody po RODI wywalić do ścieku. I jeżeli jest taka możliwość odpalić filtr raz i zrobić dużą ilość wody lub codziennie. Chyba do 2 membran 75gpd jak mam równolegle dokupie jeszcze 2 puszki na żywice aby zmniejszyć prędkość przepływu i uniknąć sendymentacji. Cytuj 12litrów- było,28 grudzień 2011- 9 lipca 2012 216+36sump- było, 9 lipca 2012 160litrów- było, 22 lipca 2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016 240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018 360+240 sump- 01.04.2018 98+64 sump-13.12.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach