GAMMIS Zgłoś Napisano 1 Listopada 2019 Witam Belka ~ 150W na diodach 3W prawdopodobnie będzie sterowana AQma LED Control, moc kanałów raczej zostanie obniżona i dostosowana do potrzeb. Proszę zerknijcie na ten schemat i dajcie znać co sądzicie o tej konfiguracji diod i ogólnej budowie belko. Serdeczne dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
topsztaksel Zgłoś Napisano 1 Listopada 2019 Co się stanie jeśli padnie jedna dioda i będzie przerwany obwód w jednym szeregu przy zasilaczu stałoprądowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2019 10 minut temu, topsztaksel napisał: Co się stanie jeśli padnie jedna dioda i będzie przerwany obwód w jednym szeregu przy zasilaczu stałoprądowym? Zależy od podłączenia. Ale np może na inny szereg pójść większy prąd i zrobić kuku diodom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
topsztaksel Zgłoś Napisano 1 Listopada 2019 Właśnie. W ramach dobrych praktyk to albo zasilacz stałoprądowy do pojedynczego szeregu albo 1 zasilacz stałonapięciowy i osobny driver dla każdego szeregu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GAMMIS Zgłoś Napisano 2 Listopada 2019 Dzięki za uwagi dotyczące zasilania. Jeszcze pytanie dotyczące jakiego przewodu użyć do połączenia diod? Linka czy drut i jaki przekrój? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 2 Listopada 2019 Ja bym użył cat5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GAMMIS Zgłoś Napisano 2 Listopada 2019 Troszkę przyspałeś CAT5 słabizna. Ale dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 2 Listopada 2019 No uciągnie ok 2.5A, masz rację przy prądzie startowym może to być za mało przy dużej ilości Led. Policz sobie średnicę potrzebną do max amp i będziesz miał przewód. Ja chciałem użyć cat5 ale do o wiele mniejszej lampki i ilości diod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 2 Listopada 2019 (edytowane) 2 godziny temu, GAMMIS napisał: Dzięki za uwagi dotyczące zasilania. Jeszcze pytanie dotyczące jakiego przewodu użyć do połączenia diod? Linka czy drut i jaki przekrój? Pozdrawiam polecam przewody sterownicze 0.5mm lub 0.75mm tylu linka stosowałem bezproblemowe , są różne sploty zależy ile linii potrzebujesz ja w lampie miałem coś około 15 par jak dobrze pamiętam czyli 30x 0.5mm coś takiego: http://sklep.mikrobest.pl/pl/p/przewod-sterowniczy-JZ-500-30G0%2C5/1191 EDIT: znalazłem stare zdjęcie https://photos.app.goo.gl/6oRPbmVLErijhGz4A Edytowane 2 Listopada 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
topsztaksel Zgłoś Napisano 2 Listopada 2019 (edytowane) Ja mam ledy połączone w lampie drutem 0,6mm, drivery przy zasilaczu, połączenie między driverami a ledami w lampie dwoma kablami drut UTP cat 6. Maksymalne prądy w szeregu to 700mA. Edytowane 2 Listopada 2019 przez topsztaksel (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach