goclik Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 Witam, Wczoraj przez przypadek rozerwałem nieco ukwiała dywanowego. Od tego czasu jest sflaczały, już nawet ledwo skały się trzyma - jak na zdjęciu. Przy próbie "doklejenia" z rany traci nieco tkanki. Ma szanse dojść do siebie? Czy już po nim i go wyciągnąć? Czy ukwiał dywanowy może oddać coś do wody jak np. quadri? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
T.TOM.T Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 na tej fotce nie wygląda wcale aż tak kiepsko ... daj mu czas Cytuj 200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia START: grudzień 2007r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 Mój Quadri pierwszej nocy się nie przykleił i dostał się do falownika. poturbowało go - poobcinało polipy - znalazłem 14 cząstek porozrzucanych po akwa. Jak go wyjąłem z falownika wyglądał tragicznie - myślałem ze już po nim - ale dałem mu czas i próbowałem lekko dokarmiać - żyje i ma się dobrze. Ja swojego nakryłem takim lejkiem z butelki PET po wodzie mineralnej, żeby mi nigdzie już nie poszedł oczywiście ponakłówałem butelkę aby miał niewielką wymianę wody, no i siedział tak pod tą butelką z 1,5 tygodnia. Nakarm go - jak bedzie reagował na pokarm - to są duże szanse. Jak wyżej - daj mu czas 2 godziny temu, goclik napisał: Czy ukwiał dywanowy może oddać coś do wody jak np. quadri? Sorki za off top. Ale co oddaje Quadri ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 3 godziny temu, Luk napisał: Ale co oddaje Quadri Czytałem, że zanim padnie to potrafi wydzielić do wody jakąś substancje, która może ubić akwarium. Ale ile w tym prawdy to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 10 minut temu, goclik napisał: Czytałem, że zanim padnie to potrafi wydzielić do wody jakąś substancje, która może ubić akwarium. Ale ile w tym prawdy to nie wiem. Quadri puszcza gamety wygląda to tak, że w parę minut woda jest jak mleko i wówczas skaczą parametry mi z 3 szt. ukwiałów Po4 skoczyło do 0,77 i tego skoku nie dała radę przeżyć Goniopora aczkolowiek jedyna Acropora (wstawiona dla testów) dała radę. I bądź tu mądry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 Woow, nie wiedziałem, Na szczęście jak mojego poturbowało nic nie wydzielił... Przynajmniej z wodą było wsio oki.Wysłane z mojego Moto G Play przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 14 Listopada 2019 Ukwiał odpadł od skały. Wyciągnąłem go do osobnego pojemnika. Z małego rozdarcia zrobiło się wielkie tak, że w połowie została z niego galareta. Nie wiem czy prąd go tak załatwił czy co. Nie byłem nawet w stanie rozróżnić gdzie ma stopę. Śmierdział. Zanim doszło do rozdarcia to zaczął chodzić i przeszedł się po zoasach. Możliwe, że to był początek końca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 15 Listopada 2019 Ukwiał skończył w WC. Nic by z niego nie było. Brak jakichkolwiek oznak życia. Udało mi się znaleźć stopę, niestety otwór gębowy był cały rozerwany. Szkoda. Ale jego miejsce zajmie coś innego, zapewne również ukwiał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach